ЯКІ БУДИНКИ ЧЕРНІГОВА РОЗРАХОВУВАТИМУТЬ ЗА НОВОЮ МЕТОДИКОЮ З БЕРЕЗНЯ

Починаючи з 01.02.2022, керуючись Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», починаючи з 01.02.2022, КП «Чернігівводоканал» розпочало впроваджувати Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг № 315 від 22.11.2018.

 

ДО 01.08.2022 ВОДОПОСТАЧАННЯ ОБЛІКОВУВАТИМУТЬ У ВСІХ БУДИНКАХ ЧЕРНІГОВА

Вже в березні 2022 року КП «Чернігівводоканал» планує перевести на розрахунки за новою Методикою ще понад 50 багатоквартирних житлових будинків міста Чернігова.  

Переведення всіх багатоповерхівок Чернігова на комерційний облік води – це планова робота, яку підприємство має виконати по всьому місту до серпня 2022 року. Якщо ні, то це загрожує санкціями для КП «Чернігівводоканал», які автоматично будуть застосовані і до тих власників будинків, хто «активно уникав» комерційного обліку. Тобто, комерційні вузли обліку води будуть встановлені у всіх багатоповерхівках міста.

 

1. Оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється відповідно до проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Таке оснащення та відповідна проектна документація не потребують видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

2. Забороняється приєднання житлових і нежитлових будівель до зовнішніх інженерних мереж без оснащення таких будівель вузлами комерційного обліку відповідних комунальних послуг відповідно до вимог цього Закону.

Такими вузлами обліку обладнуються усі вводи зовнішніх інженерних мереж у будівлі, крім випадків, передбачених цим Законом.

Місце встановлення вузла комерційного обліку визначається відповідно до будівельних норм і правил.

Закон України «Про комерційний облік

теплової енергії та водопостачання»

 

Доволі часто споживачі задають питання: Чому саме наш будинок в числі перших розраховуватимуть за новою Методикою?

Відповідь тут очевидна: ті будинки, які стоять першими на черзі – вже давно обладнано вузлами обліку з найсучаснішими високоточними приладами обліку води, в яких передбачено можливість дистанційного збору інформації.

На сьогодні система обліку води в багатоповерхових будинках Чернігова будується на приладах обліку води iPERL від компанії Sensus.

Це електромагнітний високоточний прилад обліку iPERL застосовується для вимірювання об'єму холодної питної, технічної води або гарячої води, витрата якої може змінюватися в дуже широких межах, з максимальною температурою холодної води до 50 °С і робочим тиском до 1,6 МПa.

Він має вбудований радіомодуль з робочою частотою 868 або 433 МГц що дозволяє знімати показники дистанційно, не заходячи в будинок.

А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО?..

Архіватор даних приладу обліку води iPERL дозволяє накопичувати до 10069 різноманітних параметрів: об’єм, витрата, зворотний потік і багато іншого. 

Ця функція приладу може стати у нагоді, наприклад, у разі виникнення проблем з нарахуваннями за спожиті послуги.

У випадку нарахування значного небалансу можна проаналізувати споживання води в будинку в нічний час.

Як правило, з 01.00 до 05.00 години споживання близьке до нульових показників.

Але у разі втрат при пошкодження мереж або запірної арматури, архіватор фіксуватиме стабільно високе споживання води.

В такому випадку потрібно шукати витоки з мереж. Після застосування Методики розрахунку, сплачувати за витоки з мереж будуть ті, хто їх допустив. Якщо витоки в будинкових мережах – сплачує обслуговуюча компанія.

 

Більш детально про прилади води для вузлів комерційного обліку – тут: Які прилади обліку води встановлюють в будинках Чернігова  

 

ЖЕКам ПОРА ДОЛУЧАТИСЯ ДО НОВИХ ПРАВИЛ ГРИ

Взагалі, розраховуватись за показниками приладів обліку води – вигідно. Але, є певні нюанси, які потрібно враховувати як мешканцям будинку, так і керівникам компаній, які ці будинки обслуговують. Про це ми також інформували споживачів: РОЗРАХОВУВАТИСЬ ЗА ВОДУ ПО ПРИЛАДУ ОБЛІКУ – ВИГІДНО

 

Ті ж самі управляючі компанії повинні зрозуміти, що всі витоки з мереж поза межами квартир будинку відтепер будуть оплачувати саме УПРАВЛЯЮЧІ КОМПАНІЇ, ОСББ, ОЖБК. Тобто, діятиме принцип:

У КОГО ТЕЧЕ, ТОЙ І ПЛАТИТЬ!

Але, оцінюючи інформацію, яка надходить від мешканців будинків, переконуєшся, що чернігівські УПРАВЛЯЮЧІ КОМПАНІЇ, ОСББ, ОЖБК не зовсім розуміють, що відбувається. По місту не видно ані промивок будинкових мереж, ані ремонтів труб в середині будинків!

Зараз, коли на прилеглих територіях не так багато роботи, а вода в будинку поки що не обліковується, саме час все відремонтувати, перевірити, промити…

 

ПОРЯДОК РОЗРАХУНКІВ БУДЕ ЗМІНЕНО

Про зміну у порядку розрахунків після застосування нової Методики ми вже писали.

Окремо треба зупинитись на розрахунках споживачів пільгових категорій та тих, хто отримує субсидію. Встановлюйте квартирні прилади обліку! Терміново!

Справа в тому, що пільги та субсидії нараховуються в обсягах соціальних норм. І навіть 100% пільг по сплаті за ЖКГ не перекриває ті нарахування, які будуть зроблені для квартир без приладів обліку.

Якщо у когось є питання з цього приводу, краще зателефонувати до Центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал» за багатоканальним номером 0800-50-50-51 та отримати консультацію.

Нагадуємо, що для пільгових категорій громадян в місті Чернігові діє  Програма встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки, яку було продовжено по 2023 рік. Тобто, всі бажаючі, на кого розповсюджується зазначена Програма, мають можливість встановити прилади обліку за рахунок міського бюджету. З текстом Програми можна ознайомитись тут:

Також на сайті КП «Чернігівводоканал» оприлюднено перелік документів, які потрібні для участі в Програмі:

 

КОМЕРЦІЙНИЙ ОБЛІК НЕМИНУЧИЙ 

Взагалі, уникнути комерційного обліку не вдасться! Поки всі ми не почнемо сплачувати за отримані послуги, життя не зміниться. Це – аксіома! Всі країни Європи обліковують надані послуги та сплачують за них у тих обсягах, які спожили. І так живуть навіть ті країни, які загальноприйняте називати заможними. Навіть уявити не можливо, щоб десь у Німеччині споживач отримував комунальну послугу і вона при цьому не обліковувалась. Комерційний облік не означає, що споживачі сплачуватимуть більше. Це означає, що надавачі комунальних послуг не зможуть «дописати» ті обсяги, які втратили «по дорозі». Адже потрібно розуміти, що тарифи формуються на підставі саме тих обсягів послуг, які «вийшли з воріт» підприємства-постачальника.  

 

І ЗНОВ ПРО ІРЖАВУ ВОДУ

Передбачаємо, що хтось запитає: як поєднуються комерційний облік та іржава вода в кранах?

Відповідаємо: У разі подачі неякісної води, КП «Чернігівводоканал» робить перерахунок споживачам за весь час надання послуг, якість яких не відповідає нормативам.

Але, хочемо звернути увагу на ряд моментів: факт надання неякісних послуг має бути підтверджено лабораторними дослідженнями.

Як це все має відбуватись – детально описано в Порядку розгляду скарг споживачів на якість надання послуг з питного водопостачання

Але і тут ми хочемо звернути увагу споживачів на те, що у 90% випадків проблеми з іржавою водою криються саме в будинкових мережах. Адже не може бути, щоб в одному будинку вода була, як кришталь, в а сусідньому – кольору учорашньої кави.  

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

 

16/02/2022

Написати нам