РОЗРАХОВУВАТИСЬ ЗА ВОДУ ПО ПРИЛАДУ ОБЛІКУ – ВИГІДНО

Започаткування на державному рівні комерційного обліку комунальних послуг змінило підхід до питання розрахунків в сфері водопостачання. Фактично нормативи питного водопостачання, за якими нараховувалась оплата для споживачів без приладів обліку води, втратили чинність.  Відтепер послуга,  яка увійшла до багатоквартирного будинку та облікована вузлом комерційного обліку, буде повністю розподілена між споживачами. Яким чином відбуватиметься цей розподіл і як зміниться цифра «ВСЬОГО ДО СПЛАТИ» в рахунках споживачів, розглянемо на конкретних прикладах.

 

ПРИНЦИПИ РОЗРАХУНКІВ ЗМІНЕНО

Якщо у 2021 році всі споживачі КП «Чернігівводоканал» сплачували за послуги з водопостачання та водовідведення:

  • або за нормативами питного водопостачання, які останній раз були встановлені в Чернігові у 2017 році;
  • або за показниками квартирних приладів обліку води;

то з січня 2022 року ситуація буде поступово змінюватися.

Так, починаючи з 01.02.2022, керуючись Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», КП «Чернігівводоканал» розпочинає впроваджувати Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затверджену наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 315 від 22.11.2018 (далі – Методика).

У першу чергу зміни торкнуться споживачів, у будинках яких вже встановлено ВУЗОЛ КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ.

Як тільки будинковий прилад обліку набирає статусу вузла комерційного обліку, то квартирні прилади обліку автоматично переходять в статус ВУЗЛІВ РОЗПОДІЛЬНОГО ОБЛІКУ.


 

Відповідно до Методики, весь обсяг води, який увійшов до будинкової мережі та облікований вузлом комерційного обліку, має бути розподілений між споживачами. Так, споживачі, в помешканнях яких встановлено вузли розподільного обліку, будуть отримувати рахунки за показниками приладів розподільного обліку. Різниця між обсягами комунальної послуги, визначеної на підставі показників вузла комерційного обліку (будинкового) та сумою обсягів визначених вузлами розподільного обліку (квартирними), розподілятиметься між споживачами, квартири (приміщення) яких не оснащені вузлами розподільного обліку, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються такими послугами.

Простіше кажучи, ті, хто має квартирні прилади обліку, платитиме за їх показниками, а ті, хто розраховується без приладів обліку, сплачуватимуть за весь обсяг води, що залишився не розподіленим.

Виникає цілком слушне питання: як зміниться сума в платіжках тих споживачів, хто не встановив вузол розподільного обліку?


СКІЛЬКИ ПЛАТИТИМУТЬ СПОЖИВАЧІ

Однозначно відповісти на питання, скільки платитимуть споживачі без приладів обліку, неможливо, бо на це впливає чимало чинників. Але, можна сказати однозначно, що вони сплачуватимуть за більший обсяг води, ніж реально спожили. З’ясуємо, чому так відбувається?

Звичайно, ідеальною була б картина, коли сума обсягів води, спожита квартирами з розподільними вузлами обліку та квартирами без обліку у співвідношення 1:1 співпадала б з показниками вузла комерційного обліку. Але, ми живемо в реальному світі і розуміємо, що так не буває!

ОСНОВНИМИ ПРИЧИНАМИ РОЗБІЖНОСТІ Є ТЕ, ЩО:

  1. В більшості будинків міста Чернігова присутні протікання будинкових мережах. При цьому течі виникають саме в тих місцях, де їх ніхто не бачить. 
  2. Мають місце витоки води в квартирах, як обладнаних вузлами розподільного обліку, так і без них. При цьому через використання споживачами приладів обліку води з вузьким діапазоном вимірювання, протікання води через несправні сантехприлади не фіксується квартирним приладом обліку.
  3. Деякі споживачі втручаються в роботу приладів обліку, у тому числі, за допомогою потужних зовнішніх магнітів.
  4. Далеко не завжди кількість людей, яка фактично користується водою в квартирах без обліку, відповідає заявленій.
  5. У зв’язку з використанням квартирних приладів обліку води з вузьким діапазоном вимірювання виникає певна похибка по відношенню до показників будинкового приладу обліку.
  6. Відбувається несвоєчасна передача показників приладів розподільного обліку води.

 

Ті ж самі чинники, що наведені вище, формують розбіжність між показниками вузла комерційного обліку та сумою обсягів комунальної послуги, спожитої споживачами у приміщеннях з вузлами розподільного обліку у разі встановлення в будинку 100% розподільного обліку. Відповідно до Методики розподілу ця розбіжність отримала назву НЕБАЛАНС.

У разі, якщо приміщення або квартири всіх споживачів у будівлі оснащені вузлами розподільного обліку, різниця між обсягом за комерційним приладом обліку води та сумою обсягів квартирних приладів обліку  води розподіляється між споживачами відповідно до обсягу споживання за показниками вузлів розподільного обліку.

 

ЯК ЗМІНЯТЬСЯ РАХУНКИ ЗА ВОДОПОСТАЧАННЯ (практичне дослідження)

Всі знають що в деяких будинках міста Чернігова вже давно встановлено будинкові прилади обліку, які, після започаткування Методики розподілу, стають комерційними. Але мало кому відомо, що КП «Чернігівводоканал» проводить моніторинг споживання води і сьогодні ми можемо представити конкретні результати.

Так, для наочності прикладу ми взяли чотири будинки нашого міста, мешканці двох з яких, станом на грудень 2021 року розраховуються як за показниками квартирних приладів обліку, так і за нормативами питного водопостачання. І ще два будинки, в яких встановлено 100% квартирних приладів обліку води.

 

БУДИНОК ПО ВУЛИЦІ ЛЮБЕЦЬКА, 2

Це гуртожиток, в якому обліковується 93 особові рахунки, а плата за нормативами нараховується для 87 о/р і лише споживачі 6 о/р платять відповідно до показників квартирних приладів обліку води. Дані по будинку станом на грудень 2021 року наведено в Таблиці 1.

Таблиця 1

Відповідно до встановленого в місті Чернігові нормативу питного водопостачання на кожну зареєстровану особу в цьому будинку нараховується 3,8 м3 води на місяць. За грудень 2021 року на 133 особи, які розраховуються за нормами, було нараховано 505 м3 питної води. Ще 29 м3 води спожили 14 осіб, які розраховуються за показниками приладів обліку. Тобто, за нормативами питного водопостачання та показниками квартирних приладів обліку будинок спожив у грудні 2021 року 534 м3 води. Але, за показниками будинкового приладу обліку було спожито лише 388 м3 води. Якби станом на грудень 2021 року нову Методику розрахунків було започатковано, споживачі будинку по вул. Любецька, 2, які не мають квартирних приладів обліку, сплатили б на 38% (146 м3 води, або 4 108 грн.) менше.

 

БУДИНОК ПО ВУЛИЦІ БОГУНА, 51

Це будинок, в якому на 144 особові рахунки плата за нормативами питного водопостачання нараховується лише на 2 о/р, а 142 о/р платять відповідно до показників квартирних приладів обліку води. Дані по будинку станом на грудень 2021 року наведено в Таблиці 2.

 

Таблиця 2

Відповідно до встановленого в місті Чернігові нормативу питного водопостачання на кожну зареєстровану особу в цьому будинку нараховується 7,3 м3 води на місяць. За грудень 2021 року на 4 особи, які розраховуються за нормами, було нараховано 29 м3 питної води. Ще 530 м3 води спожили 276 осіб, які розраховуються за показниками квартирних приладів обліку. Якщо б та ж кількість осіб сплачувала за воду не за показниками приладів обліку, а за встановленими нормативом питного водопостачання, вони б мали сплатити за споживання 2015 м3 води (по нормативу) замість 530 м3 води по приладах обліку. Таким чином, при розрахунках по приладах обліку води тільки за один місяць вони економлять 9 144 грн!

Але, як бачимо, сума обсягів води, спожитої за нормами та  показниками квартирних приладів обліку на 97 м3, або 15% менша, ніж зафіксована будинковим приладом обліку. Якби Методика розрахунку діяла вже в грудні 2021 року, на 2 о/р, які отримують воду по нормативу, додатково було б розподіллено 97 м3 води! А це додатково по 48,5 м3 води або 1364,5 грн на кожен особовий рахунок!

Зазначимо, що інші міста України, де започатковано комерційний облік, вже мають такі проблеми розподілу. Але вихід тут тільки один – в помешканнях, які розраховуються за нормами, потрібно ТЕРМІНОВО встановити прилади обліку води.


БУДИНОК ПО ВУЛИЦІ КРАСНОСІЛЬСЬКОГО, 85А

Це будинок, в якому приміщення споживачів всіх 23 зареєстрованих особових рахунків обладнані приладами обліку води. Дані по будинку станом на грудень  2021 року наведено в Таблиці 3.

Таблиця 3

У будинку доволі значне споживання води: за сумою показників квартирних приладів обліку на 30 зареєстрованих осіб споживається 183 м3 води, що у перерахунку на одну особу складає понад 6 м3 води, хоча це майже на 3 м3 води менше нормативно визначеного обсягу. Швидше за все, кількість зареєстрованих в помешканнях осіб не відповідає фактичній кількості споживачів послуги. Питання викликають постійні втрати води в будинку – це і є небаланс, який після введення комерційного обліку, має бути розподілений між споживачами. Протягом року втрати складають від 6% до 42%. І таке коливання неможливо пояснити лише використанням квартирних приладів обліку води з вузьким діапазоном вимірювання. Тобто, мешканці будинку мають дослідити причини виникнення небалансу та усунути проблему.

БУДИНОК ПО ВУЛИЦІ КОРОЛЬОВА, 16 Б

Це будинок можна навести в якості позитивного прикладу використання води. В будинку обліковується 64 особові рахунки, хоча і зареєстровано лише 21 особу. Але в даному випадку кількість зареєстрованих осіб не так важлива, оскільки 100% помешкань обладнано приладами обліку. Будинок доволі новий і в квартирах встановлено сучасні прилади обліку води з широким діапазоном вимірювання. Дані по будинку станом на грудень 2021 року наведено в Таблиці 4.

Таблиця 4

В розрахунку на один особовий рахунок по квартирним приладам обліку в будинку споживається води менше, ніж визначено на одну особу. Невеликий небаланс, що спостерігається в окремі місяці року, швидше за все пов'язаний з несвоєчасною передачею показників приладів обліку води.

ПІДСУМКИ

Підбиваючи підсумки аналізу споживання води декількома будинками в місті Чернігові, можна зробити наступні висновки:

  1. Введення комерційного обліку води призведе до позитивних наслідків в питаннях споживання води та її розподілу між мешканцями будинків.
  2. Якщо в квартирах будинку встановлено сучасні прилади обліку води з широким діапазоном вимірювання, небаланс по будинку буде мінімальний або взагалі відсутній.
  3. У будинках, де кількість приміщень з приладами обліку води не значна, споживачі без приладів обліку, сплачуватимуть менше, ніж до введення комерційного обліку (при відсутності витоків води з внутрішньобудинкових мереж.
  4. Підвищиться відповідальність управителів будинку в питання ремонту мереж, адже за всі втрати води при зафіксованих витоках з мереж, сплачуватиме управитель.
  5. У будинках, де понад 50% помешкань мають прилади обліку води, варто забезпечити 100% розподільний облік.
  6. Розраховуватись за спожиту воду за показниками приладів обліку води – вигідно.

 

17/01/2022

Написати нам