Яку воду скидає в річку Стрижень «Стріла» – встановить слідство

В ніч з 8 на 9 листопада працівники КП «Чернігівводоканал» зафіксували несанкціоновані скиди води з території ПрАТ «ЧКФ «Стріла» до дощової каналізації міста. На місце подій було викликано наряд поліції…

 

Понад 60 підприємств Чернігова допускають перевищення граничнодопустимої концентрації (ГДК) хімічно-активних сполук у скидах до каналізаційної мережі міста. Через це КП «Чернігівводоканал» змушене втілювати додаткові заходи по доочищенню стоків, адже якість води на виході з каналізаційних очисних споруд суворо контролюється державою і у разі перевищення нормативних показників це загрожує величезними штрафами комунальному підприємству.

Додаткове забруднення стоків підприємствами міста – це додаткові витрати КП «Чернігівводоканал». Тому ліквідацію додаткового забруднення мають сплачувати ті виробничі підприємства, які це забруднення допустили.

Але, далеко не завжди підприємства-забруднювачі хочуть витрачати кошти на доочищення стічних вод. Тому непоодинокі випадки, коли скид забруднених вод проводиться в систему дощової каналізації міста. Звісно, з дощової каналізації вода, забруднена хімічними сполуками, потрапляє до річки Стрижень. Наслідки впливу на екологічну ситуацію по місту Чернігову скинутих у річку Стрижень хімічно-активних стоків підприємств навіть важко оцінити…

В ніч з 8 на 9 листопада працівники КП «Чернігівводоканал» зафіксували несанкціоновані скиди води з території ПрАТ «ЧКФ «Стріла» до дощової каналізації міста. З дощової каналізації вода, без будь-якого доочищення, стікала прямісінько в річку Стрижень.

Витоки води були жовтого кольору і мали стійкий запах ароматизаторів. Співробітниками КП «Чернігівводоканал» на місце подій було викликано наряд поліції та слідчо-оперативну групу міського відділу поліції. Ними на місці подій було відібрано проби стічних вод, які витікали через отвір розміром приблизно 80х80 см в стіні ПрАТ «ЧКФ «Стріла».

Як повідомили 11.11.2019 з Чернігівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, за даним фактом відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань  за ч. 1 ст. 242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони вод). Найближчим часом ми дізнаємось, хто і навіщо скидав неочищені забруднені води у річку Стрижень.

 Тим часом хіміко-бактеріологічна лабораторія з контролю стічних вод КП «Чернігівводоканал» провела своє дослідження зразків, відібраних на місці подій. Як з’ясувалося, показники води, що витікала з-під стіни ПрАТ «ЧКФ «Стріла» суттєво відрізнялися від нормативних.

 Норматив                            Норма                       Фактична величина

pH                (одиниці pH)         8,50                            10,21

Азот амонійний (мг/дм3)     0,75-1,0                       3,22

Фосфати              (мг/дм3)        2,15                            1,60

Нітрити               (мг/дм3)        0,08                            0,70

Нітрати               (мг/дм3)       40,00                           3,00

Хлориди             (мг/дм3)      300,00                      144,65

Залізо                  (мг/дм3)           0,10                          1,43

Завислі

речовини            (мг/дм3)          25,00                      105,00

*СПАР                (мг/дм3)           0,10                           0,72

**ХСК           (мг О2/дм3)          50,00                       195,10

 

  

*СПАР – біологічно жорсткі синтетичні поверхнево-активні речовини;

**ХСК – кількість кисню у мг/дм3 (або іншого окисника у розрахунку на кисень), яка необхідна для повного окиснення органічних речовин, що містяться в пробі води.

Треба додати, що про систематичні несанкціоновані скиди з-під стін ПрАТ «ЧКФ «Стріла» на КП «Чернігівводоканал» повідомив один з мешканців міста, який живе поруч із зазначеним підприємством.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

 

11/11/2019

Написати нам