Як з дорожньої пастки автомобіль звільняли

11 липня 2018 року, під час загальноміської наради в Чернігівській міській раді була озвучена інформація про те, що по вулиці Глібова, на перехресті з вулицею Орловською у пустоту, яка утворилася під асфальтобетонним покриттям дороги провалився вантажний автомобіль DAF XF 430, який приїхав до однієї з приватних фірм Чернігова з вантажем питної води.

На прохання Чернігівської міської ради до місця аварії було направлено дві одиниці вантажної техніки, екскаватор-навантажувач та кран КП «Чернігівводоканал». Окрім того для забезпечення вивільнення вантажівки з провалу було задіяно до 20 співробітників підприємства.

Через те, що провал стався практично над каналізаційним колектором, який проходить по правому боку вулиці Глібова, перші підозри щодо причин провалу дороги були пов’язані з роботою колектору.

Станом на 12.00 годину 11.07.2018 каналізаційний колектор було обстежено. Встановили, що по правому боку вулиці Глібова проходить залізобетонний каналізаційний колектор діаметром 700 мм, 1971 року будівництва. Через колектор відбувається відведення каналізаційних стоків з району ЗАЗ, Масанів та Подусівки. Альтернативного відведення каналізації з зазначених районів міста немає, тому колектор, фактично, є дуже важливим для життєзабезпечення Чернігова. Станом на 11.30 год наповнення колектору було на рівні 70% діаметру труби. При цьому наповнення до місця провалу було таким самим, як і після провалу, що свідчить про нормальну роботу колектору і відсутність руйнації склепіння труби колектору. Фактично, вірогідність того, що провал пов'язаний з роботою колектору, була незначною.

Проводити розкриття труби колектору визнали недоцільним через малу вірогідність його руйнації та проблеми, пов’язані з проведенням робіт. Зазначимо, що при глибині колектору у 8 метрів ширина будівельного котловану буде не менш, ніж 12 метрів, а у разі сипучого ґрунту –  і того більше. Для проведення робіт потрібно було б не тільки перекрити рух по вулицям Глібова та Орловській, а й на невизначений час тривалий час відключити струм на ЛЕП 110 кВ, яка проходить над місцем провалу. Знаходження вежі ЛЕП 110 кВ у зоні безпосереднього проведення робіт, з урахуванням сипучих грантів також ускладнює земельні роботи та створює небезпеку для їх проведення.

На місці події окрім співробітників Водоканалу працювали підрозділи ДСНС Чернігівської області. Оскільки причіп вантажівки суттєво перекрив проїзну частину дороги, безпеку руху на місці аварії забезпечували підрозділи Національної поліції.

Для вивільнення вантажівки було прийняте рішення про витягування її з провалу за допомогою крану КП «Чернігівводоканал». Для безпечного підняття вантажівки була потреба в її розвантаженні. Для вивезення вантажу води з машини була задіяна техніка КП «Чернігівводоканал» та працівники підприємства, які разом з особовим складом підрозділу ДСНС вивантажили автомобіль.

Враховуючи той факт, що аварія сталася під ЛЕП 110кВ, робота крана була неможлива без відключення напруги. Відключення однієї лінії 110 кВ проводилося силами та засобами ПАТ «Чернігівобленерго». Відключення напруги було проведено лише о 15.55 год 11.07.2018.

За допомогою крану КП «Чернігівводоканал» та тягача ДСНС за 12 хвилин вантажний автомобіль було евакуйовано. Фактично, в результаті ДТП автомобіль не зазнав серйозних пошкоджень.

Провалля на дорозі було засипане піском. Ці роботи також виконало КП «Чернігівводоканал». Враховуючи розміри про валу (Д2900 мм Х Ш2300 мм Х Г2080 мм) на засипання провалу пішло понад 15 м3 піску.

Наразі триває спостереження за провалом. У разі виявлення просідання ґрунту, враховуючи значну складність підготовки та виконання робіт, буде прийнято комісійне рішення щодо розкриття труби колектору, безпосереднього її дослідження і ремонту у разі потреби.  

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

13/07/2018

Написати нам