Як в Чернігові борються з розкраданням води

Сьогодні 1 м3 питної води (а це, до речі, ціла тонна води!) коштує менш, ніж чашка кави. Не дивлячись на це, випадки крадіжки води непоодинокі, як серед підприємств, так і серед населення Чернігова. Через це співробітникам КП «Чернігівводоканал» доводиться постійно контролювати ситуацію та вживати заходів щодо припинення несанкціонованого використання води.

 

Факти розкрадання води – непоодинокі

Показовою в плані боротьби з розкраданням води була середа, 18.12.2019. В цей день контролери КП «Чернігівводоканал» виявили та зафіксували два факти розкрадання води підприємствами Чернігова.

Так, при контрольному огляді лічильника холодної води у абонента ТОВ «Промо-Трейд», яке розташоване по вулиці Інструментальна 34, було зафіксоване встановлення магніту яким лічильник холодної води було зупинено. Тобто, підприємство споживало воду, але сплачувати за неї не планувало.

Інспекцією КП «Чернігівводоканал» було складено відповідний акт, та проведено розрахунки за пропускною спроможністю труби вводу. Сума до сплати склала 14 375 грн.

Другий випадок розкрадання води було зафіксовано також по вулиці Інструментальна 34. В засміченому водопровідному колодязі приватного підприємства «Автоком Сервис» на трубі підприємства до приладу обліку було приєднано відвід води. Даний факт також було зафіксовано КП «Чернігівводоканал». Водопостачання підприємства – припинене, незаконний відвід буде демонтовано, а підприємству буде обраховано споживання холодної води за пропускною спроможністю труби вводу діаметром 32мм.

 

За чий рахунок «бенкет»?

Вся різниця між видобутком питної води та її реалізацією, окрім технологічних потреб, обліковується в тарифах на послуги підприємства, як втрати. Тобто, кажучи простими словами, за все, що розкрадається, платить населення міста Чернігова, пропорційно до обсягів спожитої води. Виходить, що ті, хто краде воду, просто обкрадають своїх сусідів!

В свою чергу КП «Чернігівводоканал» працює над зменшенням втрат води. Так, в 2015 році в тарифах на послуги було закладено 25% втрат холодної води. У 2019 році відсоток втрат скоротився до 15%. В першу чергу такого скорочення втрат вдалося досягти за рахунок обліку води, яку використовують теплогенеруючі організації міста АТ «ОТКЕ» та ТОВ «Фірма «ТехНова». Окрім того, більш-менш впорядковано облік споживання води підприємствами міста та мешканцями приватного сектору. Кажімо «більш-менш» через те, що, як бачимо, крадіжки мають місце бути і пошук магнітів, самовільних приєднань тощо – дуже не проста справа.

 

Варто встановити лічильники

Вже з наступного року в місті запровадиться комерційний облік води. Будинки, в яких частина квартир оснащена вузлами розподільного обліку (лічильниками холодної та гарячої води), а частина споживає послуги за встановленими нормами – найпоширеніший варіант для Чернігова. Це означає, що за втрати води в багатоповерховому будинку будуть сплачувати ті, в кого немає вузлів розподільного обліку. Все навантаження понаднормового споживання води ляже на людей, які отримують воду за нормами і всі мешканці квартири зареєстровані. Можна припустити, що певний час ситуація буде складною і навіть призведе до соціальної напруги в місті.

Але є сподівання, що по відношенню до тих, в чиїх помешканнях живе людей більше, ніж зареєстровано, ситуація скоро зміниться. Адже сусіди добре знають скільки людей фактично мешкає в квартирі, а скільки зареєстровано і не схочуть миритися з розкраданням.

Стосовно субсидіантів, які споживають воду за нормами, то виявити «зайвих» мешканців в квартирах допоможуть не тільки сусіди, а й практична реалізація ЗУ «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який було схвалено Верховною Радою 17 жовтня цього року.

 

Для соціально незахищених – лічильники за рахунок бюджету міста

Нагадаємо, що рішенням Чернігівської міської ради №16/VII-8 від 28.02.2017 року було затверджено «Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017 — 2020 роки». Ця Програма орієнтована на мешканців міста Чернігова, які отримують субсидії на сплату вартості отриманих послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), та квартири яких не обладнані приладами обліку води. Витрати на встановлення приладів обліку здійснюються за рахунок бюджету міста Чернігів.

Отримувачам субсидій треба визначитись з питанням встановлення лічильників якнайшвидше, оскільки вже в 2020 році міську Програму буде завершено і лічильники доведеться встановлювати за власний кошт.

 

 Довідково:

При  виявлені  представником  Водоканалу  витоку  води в мережах абонента  внаслідок  їх  пошкодження  або  нераціонального водокористування, коли  водолічильник  на  вводі  відсутній або не працює з вини абонента, Водоканал виконує розрахунок витрат води у такому порядку:  за пропускною здатністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2 м/сек.  та дією її повним перерізом протягом  24 годин за добу.

Розрахунок проводиться за фактичний час витоку води  по  день її ліквідації.   якщо   час,   протягом  якого  відбувався  витік, встановити  не  вдається,  то  розрахунок здійснюється за останній поточний місяць.

     Наявність витоку оформлюється актом відповідно  до  п.  12.15 цих Правил. Усі посилання на п.  9.6,  що мають  місце  в  цих  Правилах, відносяться виключно  до  порядку  проведення розрахунків  витрат води.

При встановленні часу,  за який необхідно провести розрахунки за пропускною спроможністю труби вводу, коли до цього виписувались рахунки згідно з п.  12.3 цих Правил за попередньою оплатою або за плановими платежами,  строки  виписування  останніх  до  уваги  не беруться.

Ст.9.6   Правил користування системами комунального

водопостачання та водовідведення в містах і

селищах України

 

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

19/12/2019

Написати нам