Як це працює. Пожежні гідранти

Для приборкання пожежі недостатньо однієї тільки мужності вогнеборців. В них мають ще бути і засоби гасіння. Вода – найбільш поширений засіб гасіння пожеж. Для підключення пожежного обладнання до пожежних водопроводів міста використовують пожежні гідранти.  

Вода гасить вогонь шляхом охолодження та видаляє тепло через власну здатність поглинати величезну його кількість, коли перетворюється на водяну пару. Без тепла паливо не може утримувати окисник щоб підтримувати вогонь. Вода також гасить вогонь шляхом задушення. Пара розчиняє кисень у повітрі над полум'ям і, таким чином, видаляє один зі складників, який підтримував вогонь.

Нова ера пожежогасіння в Чернігові розпочалася  в 1880 році  з будівництвом міського  водопроводу. Відтоді міська мережа централізованого водопостачання використовується, як пожежний водопровід, до якої було приєднано підземні гідранти американського зразку. Фактично, з того часу, ПГ не дуже змінилися.

З пожежного водопроводу до місця гасіння пожежі вода подається через пожежні рукави, які приєднуються до пожежної колонки, яка, в свою чергу, встановлюється на пожежному гідранті. За своєю суттю пожежний гідрант є водорозбірним краном, основне призначення якого – запобігти гідравлічному удару при його закриванні ключем пожежної колонки.

Від надійної роботи ПГ залежить не тільки пожежна безпека міста. Несправні ПГ призводять до гідроударів, наслідком яких є пориви водопровідних мереж.

ПГ бувають наземні  та  підземні. Через кліматичні умови, в місті Чернігові використовуються підземні ПГ. Їх встановлюють на водопровідних трубах, в спеціальних колодязях, які закриваються кришкою.

За 1069 ПГ  міста Чернігова відповідає КП «Чернігівводоканал». Ще 758 ПГ належать підприємствам різних форм власності. Загальна кількість ПГ в місті Чернігові – 1854 шт.

За вимогами протипожежної безпеки, перевірка функціонування ПГ повинна проводитись двічі на рік. Перевірка проводиться при плюсовій температурі повітря (щоб не утворилася ожеледь).

Під час перевірки ПГ, яку у травні 2020 р. проводило Управління ДСНС України у Чернігівській області, було виявлено тільки 11 несправних ПГ, що складає лише 1% від загальної кількості ПГ, які перебувають на балансі КП «Чернігівводоканал». Всі несправні ПГ було або негайно замінено, або відремонтовано.

Таких результатів вдалося досягти за рахунок заміни несправних ПГ на нові.  Враховуючи вартість обслуговування та заміни ПГ, було прийняте рішення  про встановлення лише ПГ, які відповідають європейським стандартам.

За останні 5 років за кошти КП «Чернігівводоканал» було замінено 167 ПГ. Тільки на їх закупівлю було витрачено 2,3 млн грн. Така увага до працездатності ПГ викликана тим, що всі розуміють – непрацюючі ПГ, це небезпека для міста та, за рахунок гідро ударів – додаткові аварії на водопровідних мережах.

І, якщо до ПГ, які утримує КП «Чернігівводоканал», питань не виникає, то стан 758 ПГ, які встановлено на приватних мережах, викликають занепокоєння. Адже у великих промислових зонах, замість одного великого підприємства утворилося по декілька малих, які, в свою чергу, не вважають за доцільне утримувати систему пожежогасіння. У приватних підприємців є бажання перевести утримання ПГ за рахунок бюджету міста. Але,  практично, всі приватні ПГ відпрацювали свій ресурс і їх заміна потребує значних капіталовкладень. На сьогодні питання фінансування заміни та обслуговування цих ПГ залишається невирішеним... 

Довідково: 3 серпня 2020 року, для гасіння загоряння площі в 2400 кв. м у трьохповерховій будівлі розміром 30х80м, яка належить ТОВ "НОВОФІЛ", що в місті Чернігові по вул. Івана Мазепи, 62В, УДСНС України у Чернігівській області було задіяно п’ять пожежних гідрантів, два з яких утримує КП «Чернігівводоканал» та три – на балансі приватного підприємства. Гасіння відбувалося з 10 до 21 години. З боку вогнеборців жодних нарікань на роботу пожежних гідрантів не було.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»  

 

18/08/2020

Написати нам