Водоканал звернувся до Генпрокуратури

Через те, що кладовище в районі Забарівки розташоване на межі зони санітарної охорони водозабору «Подусівка», продовжує розширятися і в будь-який момент може поширитися на зазначену зону, водозабезпечення Чернігова знаходиться під постійною загрозою. Чисельні звернення керівництва КП «Чернігівводоканал» в державні та правоохоронні структури не дали жодних результатів. Наразі, чергове звернення було направлене на ім’я Генерального прокурора України.  

Приводом для звернення КП «Чернігівводоканал» до Генеральної прокуратури України стала ситуація з кладовищем в районі Забарівки. На сьогоднішній день статус кладовища досі не визначено. Відповідальні за захоронення людей особи – відсутні. Не дивлячись на це, захоронення на території кладовища – продовжуються. Через те, що кладовище в районі Забарівки розташоване на межі зони санітарної охорони водозабору «Подусівка», продовжує розширятися і в будь-який момент може поширитись на цю зону, водозабезпечення Чернігова знаходиться під постійною загрозою.

Треба зазначити, що водопостачання Чернігова забезпечують п'ять водозаборів. Відповідно до ЗУ «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об'єктів» обласна рада встановила охоронні зони для всіх існуючих водних об'єктів. Для кожної із зон визначений свій режим, який має суворо дотримуватися, але, не дивлячись на це, ситуація в районі водозабору «Подусівка» залишається неконтрольованою.

Правовий режим водозабору «Подусовка» було встановлено 27 березня 2001 року ще рішенням п'ятнадцятої сесії третього скликання Чернігівської обласної ради. На сьогоднішній день з цього водозабору забезпечується водою третина міста: райони Масанів, Старої та Нової Подусівки, Забарівка та центральна частина Чернігова. Водозабір дає до 20 тис куб. м води на добу. І забезпечити заміну цьому водозабору немає ні технічної, ні фінансової можливості.

Поширення кладовища за межі зони санітарної охорони водозабору «Подусівка» унеможливить використання води, яка там видобувається.

В КП «Чернігівводоканал» сподіваються, що Генеральна прокуратура України забезпечить виконання законодавства України та безпеку мешканців міста Чернігова.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

12/12/2019

Написати нам