Водоканал розпочинає відновлення покриття на місцях розкопок водопровідних мереж

Питання відновлення дорожнього покриття та зелених зон на місцях розкопок на водопровідній мережі міста знаходиться під постійним контролем керівництва КП «Чернігівводоканал». Найбільша кількість поривів водопроводу приходиться на холодну пору року, коли остаточне відновлення асфальтобетонного покриття та зелених зон після виконання ремонтних робіт – неможливе. З початком весни КП «Чернігівводоканал»  розпочинає відновлювальні роботи, але, нажаль, терміни їх виконання залежать від багатьох чинників.

Станом на 2017 рік водопровідні мережі міста Чернігова – це 547,9 км труб, в т.ч. ветхої і аварійної мережі – 182,8 км, або 33.4%, з них експлуатуються більше 25 років – 300 км водопровідних труб. Діаметр водопроводів – від 25 до 700 мм, матеріал: здебільшого сталь, чавун, залізобетон, азбестоцемент. Відсоток ПХВ-труб ледве перевищує 5%.

Сталеві та залізобетонні труби не витримують іспиту часом. Як правило, в центральній частині міста, при усуненні аварійних ситуацій на водопроводі, доводиться замінювати чималі ділянки водогонів. Не краща ситуація і з чавунними трубами. Під час сильних морозів під навантаженням ґрунту та автомобільного транспорту, який пересувається дорогами міста, чавунні труби просто ламає. Кількість розкопок на території міста за зимовий період може сягнути 50 та більше.

Треба зазначити, що контроль над проведенням земельних робіт в місті постійно проводить КП «Зеленбуд», яке видає ордери на кожну розкопку та встановлює терміни на її відновлення.

Але, наявні технології не дозволяють проводити ремонт асфальтобетонного покриття взимку. Як правило, розкопки лише засипаються піском, трамбуються та закриваються щебенем. У квітні погодні умови вже дозволяють відновлювати асфальтобетонне покриття доріг на місті розкопок. Але КП «Чернігівводоканал» зіткнулося з іншою проблемою – відсутністю асфальту в Чернігові.

В цьому році торги з закупівлі асфальту КП «Чернігівводоканал» проводилися вже двічі, але жодного разу вони були визнані такими, що не відбулися. Першого разу не було жодного учасника. Вдруге пропозиції двох учасників були відхилені, як такі, що не відповідають умовам тендерної документації. Окрім того, в Чернігові не так вже й легко знайти підрядну організацію, яка погодиться виконувати відновлювальні роботи. Комунальне шляхо-будівне підприємство, яке завжди виконувало підряди Водоканалу, в цьому році, мабуть у зв’язку з реорганізацією, виставило занадто високу ціну, тому підприємству доводиться шукати інші варіанти.

Щодо асфальту, то у Водоканалу є діючі договори, укладені з постачальниками асфальту ТОВ «Агротранс-північ» та ТОВ «Чернігівагрошляхбуд» у 2016 році. В середу, 12 квітня підприємство «Агротранс-північ» повідомило про наявну можливість відвантаження асфальту по замовленню КП «Чернігівводоканал». Таким чином КП «Чернігівводоканал» з 12 квітня розпочинає відновлення покриття на розкопках водопровідних мереж та вимощення навколо люків оглядових колодязів, заміна яких відбулася вже в цьому році.

Станом на 12 квітня в місті налічується 48 незакритих розкопок на водопровідній мережі. Для інформування населення та кол-центру ЖКГ про перебіг відновлюваних робіт, всі наявні розкопки було відображено на карті, яка буде знаходитись у вільному доступі та оновлюватись щотижня.

 

Незавершені розкопки позначені на карті синім кольором, а завершені – зеленим. Натиснувши на умовне позначення розкопки, можна побачити її адресу, номер ордеру на виконання робіт, терміни виконання робіт, прізвище відповідальної особи та стан розкопок.

Зазначимо, що всі розкопки на проїзних частинах доріг та тротуарах вже закриті щебенем та очікують на асфальтування. В планах підприємства закрити усі наявні на сьогодні розкопки до червня 2017 року.

Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

12/04/2017

Написати нам