Водоканал презентував стратегію розвитку

На розширеній нараді керівників комунальних підприємств міста, яка пройшла в Чернігівській міській раді 30 січня, директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко презентував стратегію розвитку підприємства на наступні десять років. Серед пріоритетів – заміна водопровідних та каналізаційних мереж, реконструкція резервуарів чистої води (РЧВ) та реконструкція каналізаційних очисних споруд (КОС), а також будівництво станцій підготовки води. Загальна вартість запланованих робіт складає понад 9,6 млрд. грн.

Формування плану перспективного розвитку КП «Чернігівводоканал» – вимога часу. У ситуації, коли роботи з реконструкції об’єктів не виконувались десятиріччями, а фінансування робіт є обмеженим, вкрай потрібне визначення пріоритетних напрямків діяльності з урахуванням кожної витраченої копійки. Завдання сформувати план перспективного розвитку підприємства було поставлене перед керівництвом КП «Чернігівводоканал» міським головою Владиславом Атрошенко. Перша ознайомча презентація Стратегії відбулася на розширеній нараді у Чернігівській міській раді 30 січня.

Водопровідні та каналізаційні мережі

Стан водопровідних та каналізаційних мереж Чернігова – це перше, на що звернув увагу керівник КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

–          Протяжність водопровідних мереж міста складає 548,6 км, з яких вже 33% відробили свій термін експлуатації та потребують заміни. Зважаючи на технічний стан, першочергової реконструкції потребує 12,1 км водопровідних мереж. Вартість такої реконструкції на січень 2018 року становить понад 192 млн. грн. Стосовно каналізаційних мереж, то тут ситуація ще гірша – їх протяжність 330,6 км, з яких 75% відробили свій термін експлуатації. Враховуючи,  що каналізаційні мережі знаходяться в ще гіршому стані, в найближчий час реконструкції підлягає 23 км мереж. Вартість робіт складає понад 440 млн. грн., – повідомив Сергій Малявко.

Керівник підприємства наголосив, що реконструкція мереж не була виділена пріоритетом в рамках реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури» під час освоєння кредитних коштів Світового банку у минулі роки.

На сьогоднішній день «Чернігівводоканал» чітко визначив ділянки, які підпадають під першочергову реконструкцію та вартість проведення робіт. Уся інформація була подана у зведених таблицях. В подальшому підприємство має планово реконструювати понад 532 км водопровідних та каналізаційних мереж загальною вартістю робіт понад 7,2 млрд. грн.

 

Реконструкція РЧВ

Одним з питань забезпечення якості питної води в Чернігові є стан резервуарів чистої води, які також потребують реконструкції. Адже уся вода, що видобувається підприємством із артезіанських свердловин, проходить змішування у РЧВ, а вже звідти подається у розподільчу водопровідну мережу.  РЧВ – залізобетонні, з великим терміном експлуатації (побудовані майже в один період часу). Через природне руйнування бетону до резервуарів потрапляють дощові води, через що якість питної води погіршується. Таких резервуарів у КП «Чернігівводоканал» – дев’ять. Реконструкція РЧВ на ВНС-4 «Полуботки» розпочалася ще у 2017 році. Інші резервуари планується відновити у найближчі 5-7 років. В ході реконструкції передбачається укріплення залізобетонних конструкцій колон, оновлення та гідроізоляція перекриття РЧВ. Загальна вартість робіт у діючих цінах складає 45 млн. грн.

Будівництво станцій знезалізнення та деманганації

Практично всім мешканцям Чернігова добре відомо, що головною проблемою міста залишається так звана «іржава вода». Але далеко не всі знають, що причина такої води криється не стільки в стані водопровідних труб, скільки в складі самої води, яка видобувається з підземних свердловин.

Питання знезалізнення води давно стоїть в пріоритетах для КП «Чернігівводоканал». Десять років тому проблему намагалися «замаскувати» додаванням у артезіанську воду хімічних сполук, які навряд чи позитивно вплинули на здоров’я громадян. Але два роки тому підприємство почало активно вивчати європейські практики вирішення проблеми, адже і в країнах Європи у воді що видобувається, фіксується перевищення заліза.

- У 2017 році працівниками підприємства була досконало вивчена технологія знезалізнення та деманганації води на прикладі міст Познань та Слупськ (Польща), вода в яких має аналогічний хімічний склад з водою на ВНС №2 «Подусівка» – саме на цій ВНС на 2018 рік заплановано будівництво станції знезалізнення. По попередніх розрахунках вартість такого будівництва становитиме 180 млн. грн. Результатом має стати покращення якості води у третини міста, – повідомив Сергій Малявко.

На переконання керівника підприємства, покращення стану якості потребує вода і на інших водозаборах, хоча там ситуація не настільки критична як на ВНС–2. Загальна вартість будівництва п’яти станцій знезелізнення та деманганації (враховуючи ВНС–2) у діючих цінах складає 720 млн. грн.

Реконструкція КОС

Стан каналізаційних очисних споруд, які розташовані в селі Гущин, Чернігівського району і щоденно приймають до 45 тис. м3 каналізаційних стоків з міста Чернігова викликає серйозне занепокоєння у керівництва КП «Чернігівводоканал». І це не тільки тому, що КОС було збудовано 56 років тому, а остання черга – у 1985 році. Справа в тому, що на сьогоднішній день, у зв’язку із скороченням обсягів споживання води,  склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу, в середньому за день на КОС надходить 45 тис. м3 стоків.  Окрім того, через використання хімічних миючих речовин населенням міста за останні 20 років суттєво змінився склад стічних вод. Діючі очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень на скидах по таких показниках, як фосфати, азот амонійний, нітрати. Окрім цього технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, та є технічно застарілим та енергоємним.

- Перед нами постала нагальна потреба в повній реконструкції очисних споруд. Підприємством було розглянуто та детально вивчено дві технології. Перший варіант – це технологія очищення стоків з використанням послідовно-циклічного біоректору, де відбуваються всі етапи очистки  (на прикладі Польщі, Німеччини, Австрії та Швейцарії). Проте цей варіант був відхилений через високу вартість будівництва та необхідність будівництва нових споруд й насосних станцій для перекачування стоків за межами існуючих. Найбільш прийнятною виявилася технологія періодичної нітри-денітрифікації. Проектом передбачається заміна застарілого енергоємного  обладнання; відновлення старих та  будівництво нових технологічних  етапів очистки стічних вод; будівництво когенераційної установки для виробництва теплової та електричної енергії  з осаду, отриманого в результаті очистки стоків. Орієнтовна вартість робіт з реконструкції – 1,05 млрд. грн. – зазначив директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

За словами керівника підприємства, вже розроблено концепт-проект реконструкції КОС, який має технологічні та економічні переваги над іншими, що пропонувалися.

Фінансування Стратегічного розвитку

Як наголосив Сергій Малявко, загальна вартість всіх перелічених заходів є досить значною та складає понад 9,6 млрд. грн.( або $338 млн.). Тому, щоб реалізувати озвучену стратегію за 10 років необхідне щорічне фінансування на рівні 965 млн. грн. Присутнім було повідомлено про можливі джерела фінансування робіт та про їхні недоліки та переваги.

- Проте, враховуючи майже повну відсутність робіт у напрямку реконструкції та модернізації водопровідних, каналізаційних мереж та об’єктів водопостачання та водовідведення нашого міста протягом останніх десятиліть, зважаючи на сучасні вимоги та посилений контроль над якістю питної води, необхідність безперебійного забезпечення споживачів якісними послугами, впровадження сучасних технологічних процесів, реалізація стратегічних заходів  є необхідною умовою ефективного функціонування підприємства та забезпечення мешканців міста Чернігова послугами водопостачання та водовідведення належного рівня та якості, – закінчив доповідь директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

30/01/2018

Написати нам