ВИМАГАЄМО НЕ РОБИТИ З КОМУНАЛЬНИКІВ ЗЛОЧИНЦІВ!

Комунальне підприємство "Чернігівводоканал" Чернігівської міської ради публічно звертається до Державного бюро розслідувань з проханням провести перевірку законності дій Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області та розслідування кримінальних проваджень відкритих за заявою вище названого органу влади.

 

Ситуація зводиться до наступного:

ПЕРЕВІРКА

Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області 04.09.2023 було розпочато проведення ревізії фінансово-господарської діяльності КП «Чернігівводоканал» за період з 01.04.2021 по 30.06.2023, яка проводилась відповідно до пункту 5.2.4.4 Плану проведення заходів державного фінансового контролю Північного офісу Держаудитслужби на ІІІ квартал 2023 року.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», орган державного фінансового контролю має право пред’явити керівникам й іншим особам підприємств, установ та організацій, що контролюються, обов’язкові до виконання вимоги щодо усунення виявлених порушень законодавства.

В кінці листопада ревізія фінансово-господарської діяльності комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради за період з 01.04.2021 по 30.06.2023, була зупинена, а вимог щодо усунення виявлених порушень законодавства Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області не сформовано.

Штучних перешкод органу державного фінансового контролю КП «Чернігівводоканал» не створювало та не надавало завідомо неправдиву інформацію.

На запити Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області, направлених до КП «Чернігівводоканал» в рамках ревізії, працівниками підприємства проводилась підготовка відповіді на запити протягом часу який прямо залежав від обсягу запитуваної інформації. Але час, визначений в запитах представниками Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області не міг відповідати категоріям: «достатнього», «розумного», що в свою чергу і призвело до формування позиції Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області про ненадання відповіді вчасно на запит. Але у визначений у запитах час фізично неможливо було підготувати повний обсяг документів та надати розширені пояснення з запитуваних питань. Адже у працівників водоканалу, окрім обов'язку відповідати на запити є ще і поточна робота та обов'язки, які вони мають виконувати точно і у встановлені строки.

Треба наголосити,  що ненадання відповіді на запити у визначений в запиті час  не може трактуватись, а ні як штучні перешкоди органу державного фінансового контролю, а ні як надання завідомо неправдивої інформації.

Два кримінальні провадження було відкрито за заявами Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області в яких містився виклад інформації, що,на їх думку, містить ознаки злочину.

Інформація викладена у заявах Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області стала основою для відкриття кримінальних проваджень і в подальшому взята за основу під час звернення з клопотанням дізнавача ВД Чернігівського РУП ГУНП в Чернігівській області ШАЙХЕЄВОЇ Н.В. до Деснянського районного суду міста Чернігова про проведення обшуків КП «Чернігівводоканал».

 

ОБШУКИ

На підставі Ухвали Деснянського районного суду міста Чернігова від 20 грудня 2023 року у справі №750/18427/23 до КП «Чернігівводоканал», як за адресою місця знаходження Центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал» (вул. Київська, 14 А) так і за юридичною адресою підприємства (вул. Жабинського, 15) прийшли з обшуком два десятки люей, в т. ч. працівники ВД Чернігівського РУП ГУНП в Чернігівській області.

Те, що обшуки відбулись в день, коли вся Україна відмічала Різдво Христове, працівники водоканалу не вважають за збіг обставин. На їх думку це - один з показових фактів тиску на комунальне підприємство. Адже за ухвалою слідчого судді обшуки можна було провести у будь-який день в період з 20 грудня по 20 січня. І не обов'язково щоб в цей день був великим християнським святом.

 

ПІДСТАВА ДЛЯ ОБШУКІВ

Виходячи з Ухвали слідчого судді, 20.12.2023 до суду надійшло клопотання дізнавача ВД Чернігівського РУП ГУНП в Чернігівській області ШАЙХЕЄВОЇ Н.В., погоджене прокурором Чернігівської окружної прокуратури МИЛЕЙКОМ О.О., в якому дізнавач просить надати дозвіл на проведення обшуку Комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради, яке розташовано за адресою: м. Чернігів, вул. Жабинського, 15 (код ЄДРПОУ 03358222), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Як написано у тексті Ухвали, "дізнавачем у ході досудового розслідування направлено два запити до директора КП «Чернігівводоканал» Малявко С.М. від 17.11.2023 та від 28.11.2023 з метою отримання інформації про причини ненадання відповідей та надання не всіх запитуваних документів на запити, направлені службовими особами Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області, а також отримання копій посадових інструкцій уповноважених осіб на надання відповідей на запити органу Державного фінансового контролю. Відповіді на вказані запити від КП «Чернігівводоканал» дізнавачу не надано".

При цьому КП "Чернігівводоканал" хоче наголосити, що відповіді дізнавачу було надано у розумні встановлені законодавством строки. Сервіс відстеження поштових відправлень свідчить про те, що лист з усіма витребуваними дозвачем документами, з 19.12.23 перебуває в точці видачі поштового відправлення і станом на 26.12.23 з незрозумілих причин так і не був отриманий.

Тобто, на момент обшуку 25.12.23 відповіді на запити дізнавача, вже 7 (сім) діб знаходились у поштовому відділенні і мали бути отримані адресатом. 

Крім того, звертаємо увагу, що в Ухвалі слідчого судді фігурує близько десяти з 30 запитуваних документів, які не надходили у вигляді запитів від Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області до КП "Чернігівводоканал". Оскільки запитів за зазначеними в Ухвалі номерами, не надходило, то і підприємство не давало на них відповідей.

З якою метою Держаудитслужба вказала неправильні вихідні номери документів, залишається тільки здогадуватись.

КП "Чернігівводоканал" було і залишається відкритим підприємством, яке жодного разу не створювало штучних перешкод органу державного фінансового контролю та не надавало завідомо неправдиву інформацію.

Те, що оригінали відповідей на запити, які були отримані КП «Чернігівводоканал» та які були вказані в ухвалі були надані під час обшуку добровільно є черговим підтвердженням відсутності в діях працівників підприємства ознак кримінального правопорушення за ч.1 ст.351-1 КК України.

 

ЗВЕРНЕННЯ ДО ДБР

Комунальне підприємство "Чернігівводоканал" Чернігівської міської ради публічно звертається до Державного бюро розслідувань з проханням провести перевірку законності дій Управлінням Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області та розслідування кримінальних проваджень відкритих за заявою вище названого органу влади.

Під час проведення перевірки, просимо допитати в якості свідків наступних посадових осіб КП "Чернігівводоканал":

МАЛЯВКО Сергія Михайловича - директора КП "Чернігівводоканал";

БОРДОНОС Ларису Михайлівну - головного бухгалтера КП "Чернігівводоканал";

БЕЛАВЦЕВУ Оксану Миколаївну - юрисконсульта КП "Чернігівводоканал"

ДУДКО Тетяну Валентинівну - начальника виробничо-технічного відділу КП "Чернігівводоканал";

БИЧКОВУ Тетяну Олександрівну - фахівця с публічних закупівель 1-ї категорії відділу матеріально-технічного  постачання КП "Чернігівводоканал".

Сподіваємось, що перевірка проведена Державним бюро розслідувань розставить крапки над "і" і в цьому питанні.

27/12/2023

Написати нам