Виконком затвердив нові норми споживання води

На засіданні виконавчого комітету міської ради 20 квітня 2017 року було затверджено нові норми споживання питної води в місті Чернігові. Відповідно до Порядку розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання, перегляд нормативів питного водопостачання здійснюється один раз на три роки. Станом на квітень 2017 року в Чернігові діяли норми, затверджені рішенням виконкому 14 квітня 2014 року. Нові норми вводяться в дію з 1 травня 2017 року.

Відповідно до ч.2 ст.29 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», порядок розроблення та  затвердження   нормативів   питного водопостачання встановлюється Кабінетом Міністрів України. В п.4 Порядку розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання (надалі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1107 від 25 серпня 2004 року «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження нормативів питного водопостачання» зазначено, що нормативи питного водопостачання у конкретному населеному пункті розробляються та науково обґрунтовуються згідно з Методикою визначення нормативів питного водопостачання населення спеціалізованими науково-дослідними організаціями на замовлення місцевих  адміністрацій  або  органів  місцевого самоврядування та затверджуються ними після погодження з місцевими органами виконавчої влади з питань охорони здоров'я, охорони навколишнього природного середовища та водного господарства. Перегляд нормативів питного водопостачання здійснюється один раз на три роки, а у разі необхідності допускається їх достроковий перегляд.

Рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради №291 від 14.07.2016 року комунальному підприємству «Чернігівводоканал» було дозволено укласти договір з  Державним підприємством «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» на розроблення науково обґрунтованих нормативів питного водопостачання для населення, яке користується його послугами.

Згідно з календарним планом виконання робіт до Договору № 69-10-16 від 28 липня 2016 р. під час виконання науково-дослідної роботи було виконано аналіз та статистична обробка отриманих даних приладних вимірювань фактичного водоспоживання населенням міста Чернігова.

На основі цих результатів розраховані науково обґрунтовані нормативи питного водопостачання для населення, що користується послугами КП «Чернігівводоканал». При проведені досліджень встановлено, що фактичне водоспоживання населення, яке не має індивідуальних приладів обліку, суттєво перевищує діючі норми водоспоживання.

Основними факторами, які призводять до збільшення величини питомого водоспоживання у разі відсутності приладів обліку води у квартирах, є нераціональне використання води (миття овочів, посуду, прання, тощо під струменем води), несвоєчасне усунення витоків води з водорозбірної арматури, особливо арматури зливних бачків унітазів. 

Визначені нормативи питного водопостачання для м. Чернігів збалансовані з плановою подачею питної води в місто і реалізацією її населенню та відповідають співвідношенням споживання послуг з централізованого постачання питної води, встановленим ДБН 2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація».

Розроблені нормативи питного водопостачання погоджені з Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації, сектором Державного агентства водних ресурсів в Чернігівській області.

Прийняття зазначеного рішення є необхідним для здійснення КП «Чернігівводоканал» економічно-обґрунтованих  нарахувань плати за послуги з водопостачання та водовідведення   для споживачів, у яких відсутні засоби обліку, за встановленими нормами, покращить якість наданих послуг та економічний стан підприємства, буде спонукати населення до ощадливого витрачання води та встановлення приладів обліку води для визначення точних обсягів її використання.

 

Важливо!

Рішенням 16 сесії Чернігівської міської ради від 28 лютого 2017 року була затверджена «Програма встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки». Ця Програма орієнтована на соціальний захист мешканців міста Чернігова, які отримують послугу з централізованого постачання холодної і гарячої води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) та отримують субсидію на сплату вартості отриманих комунальних послуг.

Прийом заяв від громадян щодо включення до «Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» проводиться в приміщенні абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» за адресою: м. Чернігів, вул. Генерала Бєлова, 2.

Довідки та консультації з цього питання можна отримати за телефоном в Чернігові: (0462) 614-662.

Наразі документи на участь в Програмі надали близько 800 абонентів КП «Чернігівводоканал», які отримують субсидію на сплату вартості отриманих комунальних послуг.

 

Рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 20 квітня 2017 року «Про затвердження нормативів питного водопостачання для споживачів комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради» набуває чинності з 01 травня 2017 року.

Для інформації:

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»   

20/04/2017

Написати нам