Відбулось обговорення тарифів на 2020 рік

24 січня в місті Чернігові під головуванням завідувача сектору НКРЕКП у Чернігівській області Олександра Тимошенко, відбулося відкрите обговорення проєкту постанови НКРЕКП щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для КП «Чернігівводоканал». Під час обговорення було підтримано проєкт постанови НКРЕКП щодо зростання на 16,3% планових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2020 рік.

Завідувач сектору НКРЕКП у Чернігівській області Олександр Тимошенко підкреслив, що процедура встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для КП «Чернігівводоканал» проходить без порушень вимог діючого законодавства.

Комунальне підприємство «Чернігівводоканал» Чернігівської міської  ради протягом січня – квітня 2019 року виконало розрахунки тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення  на 2020 рік відповідно до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою НКРЕКП  від 10.03.2016 № 302 (у редакції постанови НКРЕКП від 14.03.2019 № 339).

21 травня 2019 року на КП «Чернігівводоканал» відбулося перше відкрите обговорення щодо перегляду тарифів на 2020 рік за участю заступника міського голови та завідувача сектору НКРЕКП у Чернігівській області.

Передбачається, що для КП «Чернігівводоканал» планові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення збільшаться на 16,3 % та становитимуть:

- на централізоване водопостачання – 9,51 грн за 1 м3 без податку на додану вартість (або 11,412 грн за 1 м3 з податком на додану вартість);

- на централізоване водовідведення – 10,33 грн за 1 м3 без податку на додану вартість (або 12,396 грн за 1 м3 з податком на додану вартість).

На зміну  тарифів вплинули наступні чинники.

1. Зміна обсягів реалізації:

порівняно з тими, що враховані в діючих тарифах, планові обсяги реалізації  з централізованого водопостачання збільшились на 1,6 %, з централізованого водовідведення зменшились на 1,9 %.

2. Збільшення витрат на оплату праці:

у розрахунку витрат на оплату праці враховано зростання прожиткового мінімуму для працездатних осіб (відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік») та забезпечено виконання положень Закону України «Про оплату праці» та Галузевої угоди. При цьому планове зростання середньої заробітної плати, розрахованої на одного працівника по підприємству, складає 14,6 %.

3. Зростання витрат на електричну енергію:

внаслідок зростання  вартості електричної енергії , що передається на І  класі напруги на 11,5 %, на ІІ  класі - на 18,4 %.

4. Зміна витрат на податки та збори:

річний розмір податкових зобов’язань, що передбачений проєктними структурами тарифів, у централізованому водопостачанні зменшений на 15,3 %,  у централізованому водовідведенні збільшений на 6,5 % порівняно з діючими структурами.

5. Збільшення планових амортизаційних відрахувань:

у структурі тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення збільшення на 2,7 % й 5,5 % відповідно відбулося за рахунок введення в експлуатацію нових основних засобів.

6. Зменшення складових тарифу, пов'язаних з обслуговуванням кредиту Світового банку у рамках реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури»:

а саме фінансових витрат та прибутку на погашення основної суми боргу за рахунок зменшення курсу валют з 29,4 грн/дол. США до 27,0  грн/дол. США у планових тарифах.

Також у планових тарифах враховано:

– обігові кошти за рахунок планованого прибутку на централізоване водопостачання та водовідведення (2 398,8 тис. грн та  2 059,0 тис. грн відповідно);

– обігові кошти для здійснення авансового платежу за електричну енергію в тарифах на централізоване водопостачання та водовідведення (1 199,4 тис. грн та  1 029,5 тис. грн відповідно);

– компенсаційні кошти за понесені у звітному періоді витрати на електричну енергію, оплату праці та витрати на податки і збори (2 469,0 тис. грн у централізованому водопостачанні та  2 140,0 тис. грн у централізованому водовідведенні);

– вилучення коштів на суму невиконаних заходів інвестиційних програм 2014 та 2015 років, з урахуванням фактичного строку дії, у розмірі 137,4 тис. грн з централізованого водовідведення;

– вилучення коштів на загальну суму економії коштів, отриманих у результаті недофінансування витрат, затверджених структурою тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення у 2016-2018 роках, з урахуванням фактичного строку дії, у централізованому водопостачанні та водовідведенні на суму 8 139,8 тис. грн та 955,2 тис. грн відповідно.

В ході обговорення було прийняте рішення підтримати схвалений на відкритому слуханні 10 січня 2020 року  проєкт постанови «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» для КП «Чернігівводоканал» з урахуванням зауважень та пропозицій, викладених у додатку № 2 до протоколу.

Відкрите обговорення відбулось на засадах гласності та відкритості без порушень процедури, встановленої Порядком проведення відкритого обговорення проектів рішень Нацкомісії,  який затверджено постановою НКРЕКП від 30 червня 2017 року № 866.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

25/01/2020

Написати нам