Три вулиці в Чернігові можуть залишитись без каналізації

Понад сім років триває епопея з експлуатацією приватних каналізаційних мереж по вулицях Ломоносова, Олексія Фльорова та Опанаса Шафонського в місті Чернігові. Свого часу створений мешканцями вулиць кооператив отримав у Водоканалі технічні умови на підключення до міської каналізації, цім же кооперативом було замовлено проектну документацію, але сама реалізація робіт виконувалась з суттєвими порушеннями будівельних норм. І от, сьогодні експлуатація колектору загрожує життю і здоров’ю громадян, а питання про те, хто буде відновлювати зруйновану мережу, залишається відкритим.

Зекономити не вийшло

Мабуть, головною проблемою мешканців вулиць Ломоносова, Олексія Фльорова та Опанаса Шафонського при прокладанні каналізації до своїх будинків стало те, що намагаючись зекономити, вони обрали підрядником фірму, наближену до тодішнього керівництва КП «Чернігівводоканал». Доволі значні обсяги робіт: 1038 м каналізаційної мережі та 46 оглядових колодязів, було виконано без укладання договору та аби-як. До того ж, при цьому використовувалися матеріали сумнівної якості. Колектор залишався на балансі кооперативу, але, буквально через рік після будівництва почалася його руйнація. В яку суму обійшовся  колектор його власникам, важко сказати, адже платили, як то кажуть, «з рук в руки». Цікаво, що за часи експлуатації колектору, сума, яку називають замовники, дивним чином зросла майже вдвічі.

Якби колектор будувався за всіма  правилами, то відповідно до Цивільного кодексу, мав би бути ще на гарантії. Але відсутність договору на проведення робіт, відсутність документів на матеріали, використані при будівництві, рівноцінні відсутності зобов’язань будівельника на усунення недоліків.

Весь цей час, що колектор експлуатується, а його власники намагаються навісити проблему на громаду міста, передавши об’єкт до Фонду комунального майна. Можливо, це б у них і вийшло, бо мешканці вулиць – доволі впливові люди. Але і тут на заваді стали ті ж самі чинники, що і у питанні з гарантією на будівництво: відсутність договору на роботи та документів на використані матеріали.

Стогоні, для того, щоб передати колектор громаді міста, його намагаються навіть визнати безхазяйним. Але, піти на таке – це також порушити законодавство. Адже у колектору є конкретний замовник, є технічні умови, виписані на кооператив, є перелік членів цього кооперативу і, в кінці кінців, є домогосподарства, які до цього колектору приєднані.

Проблему потрібно вирішувати

Сьогодні колектор та колодязі з аварійними люками несуть пряму загрозу життю та здоров’ю громадян. Люки каналізаційних колодязів, виготовлені з резини, не можна було ставити навіть на тротуари, а їх встановили на проїзній частині дороги. Звичайно ж, кришки люків почали руйнуватися з перших днів експлуатації.

Тепер одна з кришок люків, навпроти будинку №5 по вулиці Ломоносова, зруйнована повністю і поліція направила з цього приводу припис на усунення. Ще 41 кришка люків потребує негайної заміни. Через відсутність герметизації оглядових колодязів каналізаційна мережа засмічується піском, який вимиває в колодязі з-під дорожнього полотна а саме полотно дороги - провалюється.

В результаті цього багато колодязів провалено, є видиме просідання асфальтобетону, як на каналізаційній мережі, так і навколо колодязів. Чимало кришок люків завищені над рівнем дороги. Тому колодязі руйнуються снігоприбиральною технікою та автомобілями.

 

Терміни на усунення проблеми визначено

З метою усунення недоліків та подальшої безаварійної експлуатації каналізаційного колектору КП «Чернігівводоканал» направило на адресу голови кооперативу припис на усунення недоліків, визначених актом обстеження мереж.

У разі невиконання припису буде порушено питання щодо можливості подальшої експлуатації колектору. І, відповідно, три вулиці в місті Чернігові можуть залишитись без каналізації.

 

Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

24/06/2019

Написати нам