Технічні вимоги КП «Чернігівводоканал» (ч.2)

Продовження (частина 2). Початок (частина 1)Технічні вимоги КП «Чернігівводоканал» для проєктування та прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва водопостачання та водовідведення  прийняті технічною радою підприємства згідно протоколу №14.08 від 14.08.2023 року

 

Вимоги до вибору та влаштуванню засобів обліку.

Вибір засобів обліку:

Засіб обліку води повинен відповідати вимогам Технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки та мати:

  • гарантований антимагнітний захист та/або датчик використання магніту з дистанційною передачею сигналу про втручання в роботу приладу;
  • захист від сторонніх втручань;
  • мати опцію для дистанційного зняття показників;
  • міжповірочний інтервал - не менше 4 років;
  • строк експлуатації - не менше 12 років.
  • Діаметр умовного проходу приладу обліку води потрібно підбирати відповідно до вимог п. 13.7 ДБН В.2.5-64:2012.
  • Діапазон вимірювання:
    • Засоби обліку води, що встановлюються на водопровідних вводах мають бути розраховані на пропуск середніх розрахункових витрат води без врахування потреб води на внутрішнє пожежогасіння, перевірені на пропуск максимальних розрахункових витрат води, і необхідну точність обліку малих витрат води (відношення номінальної витрати до мінімальної витрати приймати ≥ R160 згідно із технічним регламентом та ДСТУ 8994:2020 «Інженерне обладнання будинків та споруд. Вузли обліку холодної питної води. Технічні вимоги», при використанні в роботі як в горизонтальному, так і в вертикальному положенні, мати аналоговий чи цифровий інтерфейс або конструктивне виконання засобів обліку води має забезпечувати безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування та передачі даних.

Загальні вимоги до вузлів та приладів обліку.

Відповідно до вимог вищевказаних нормативних документів, підключення об’єктів до систем централізованого водопостачання допускається за умови наявності засобів обліку води, підключених до локальних систем (пунктів/терміналів) дистанційного зняття показників води, інтегрованих до інформаційно-розрахункової (білінгової) системи КП «Чернігівводоканал».

Отже, при розробці проєктної документації на водопостачання, необхідно визначитися де та на яких системах необхідно передбачити вузли обліку.

Встановлення засобів обліку води на артезіанських свердловинах - обов’язкове.

Вузли обліку, при підключенні до міської мережі водопостачання, передбачаються на вводах до об'єкта або в місцях підключення (камері чи колодязі).

План приміщення для встановлення вузла обліку води в масштабі та місце розташування водомірного вузла.

Вузол обліку води повинен знаходитись  на межі балансової належності або  якомога ближче до межі балансової належності (на вводах в будинок, будівлю, споруду, або після перетину не більше ніж двох внутрішніх стін (приміщень)), у зручному, доступному та, відповідно до вимог санітарних норм, освітленому приміщенні, з температурою повітря не нижче +50С при відносній вологості повітря 80%. Приміщення, розташування та інші деталі встановлення вузла обліку води повинні відповідати вимогам п. 13, ДБН В.2.5-64: 2012.

У разі, коли межа балансової належності знаходиться на відстані від будинку, будівлі або споруди, водомірний вузол встановлюється в камері чи колодязі. Ця камера повинна мати вхід, обладнаний похилими сходинками, захист від ґрунтових, талих і дощових вод, інших шкідливих впливів.

Обов’язкове улаштування системи (пунктів/терміналів) дистанційного збору показів з вузлів обліку води з передачею їх до інформаційно-розрахункової (білінгової) системи КП «Чернігівводоканал».

Монтажна схема вузла обліку води в масштабі 1:5-1:20.

Монтажну схему вузла обліку розробляють згідно з вимогами розділу 13, ДБН В.2.5-64: 2012. 

Вузол обліку та прилад обліку води.

Всі складові частини вузла обліку води повинні бути із некорозійних матеріалів.

Перед приладом обліку мають бути нероз’ємні з’єднання.

З метою уникнення пошкоджень приладу обліку води дією механічних домішок перед приладом обліку води повинен бути встановлений фільтр грубої очистки.

Перед приладом обліку води, в схемі вузла обліку води та за ним, повинна бути встановлена, відповідно до вимог ДБН В.2.5-64:2012, запірна арматура. Між приладом обліку води і наступним (за напрямком руху води) запірним пристроєм має бути встановлений спускний кран (контрольний кульовий кран з постійною установленою заглушкою) та прилад вимірювання тиску води.

Вимоги до запірної арматури

Засувки:

  • Клас герметичності: «А» - 0% протікання.
  • Конструкція засувки: розбірна з гладким прохідним каналом.
  • Матеріал корпусу, кришки та клину: високоміцний чавун з кулястим графітом марки EN-GJS 400-15 або EN-GJS 500-7.
  • Шпиндель: не висувний, з нержавіючої сталі (не нижче X20Cr13) з накатаною різьбою
  • Антикорозійний захист зовнішніх та внутрішніх поверхонь корпусу та кришки за допомогою епоксидного порошкового покриття шаром не менше 250 мкм, у відповідності до RAL-GZ 662, що є стійким до механічних пошкоджень, впливу хімічних речовин, та має діелектричні властивості.
  • Ущільнення шпинделя: комплект що складається мінімум з 4-х ущільнюючих кілець (гума EPDM), замінне, може замінюватись під тиском без необхідності демонтажу засувки.
  • Клин повністю вулканізований еластоміром (гума EPDM) і повинен мати направляючи з полімерного матеріалу з низьким коефіцієнтом тертя.
  • Гайка клину: змінна, виготовлена з латуні.
  • Офіційна гарантія повинна складати 10 років з дати постачання обладнання.

Кульовий кран:

  • Кран кульовий повнопрохідний (без звуження умовного проходу).
  • Різьбове підключення відповідно до ISO 228.
  • Максимальний робочий тиск: PN63 (або більший).
  • Мінімальна робоча температура: -25°С (вода 0,5°С) (або нижче)
  • Максимальна робоча температура: +180°С (або вище)
  • Матеріал корпусу, рукоятки, сальникової гайки, шайби та гайки шпинделя – нержавіюча сталь 304 (або краще).
  • Матеріал кулі, шпинделя – нержавіюча сталь 316 (або краще).
  • Матеріал кришки - ASTMA351 GR.CF8M.
  • Матеріал ущільнення – PTFE
  • Офіційна гарантія повинна складати не менше 3 років з дати постачання обладнання.
  • Наявність діючих сертифікатів відповідності.

При наявності одного вводу до будівлі, що має протипожежно-господарський водопровід, влаштування обвідної лінії обов’язкове.

В разі, коли прилад обліку води не розрахований на пропуск води на пожежогасіння, на обвідній лінії передбачають засувку (електрозасувку), яка повинна бути опломбована в закритому положенні.

Просторові обмеження:

Для вузлів діаметром від dn15 мм до dn40 мм:

Вузол обліку встановлюють в діапазоні висот від 1000 мм до 1500 мм над рівнем підлоги та не ближче ніж 200 мм від стіни для забезпечення можливості здійснення огляду, повірки, обслуговування та ремонту, а також знімання показників.

Для вузлів діаметром від dn50 мм до dn300 мм:

Вузол обліку встановлюють в діапазоні висот від 1000 мм до 1500 мм над рівнем підлоги та не ближче ніж 200 мм від стіни для забезпечення можливості здійснення огляду, повірки, обслуговування та ремонту, а також знімання показників.

Для вузлів розподільного обліку діаметром від 15 мм до 20 мм мінімальна висота розміщення вузла обліку може бути зменшена до 400 мм від рівня підлоги, а відстань від найближчої стіни — до 100 мм.

При наявності декількох водопровідних вводів, які закільцьовані між собою, на кожному з них необхідно передбачити зворотний клапан після водомірного вузла.

Для видалення повітря з системи водопостачання рекомендується передбачити повітряний клапан у найближчій до приладу обліку води верхній частині трубопроводу.

Для усунення негативного впливу турбулентності потоку перед приладом обліку води рекомендується витримувати стабілізаційний прямий відрізок труби що дорівнює не менше ніж 5 діаметрам умовного проходу засобу обліку води. На цьому відрізку не повинно бути жодних засувок, відводів, врізок, зворотних клапанів тощо.

Якщо діаметр умовного проходу засобу обліку води менше діаметра труби, то перехід з одного діаметра на інший слід виконувати конусоподібним, за межами водомірного вузла. З’єднання водомірного вузла повинні бути жорсткими.

Засіб обліку води не повинен піддаватися перевантаженням механічними напругами, що виникають під дією трубопроводів та арматури. За необхідності прилад обліку води може бути змонтований на підставці або кронштейні.

Якщо вузол обліку води з діаметром умовного проходу лічильника води 50 мм і більше, то перед приладом обліку води необхідно передбачити встановлення пружно- запірної клинової засувки з гладким прохідним каналом та класом герметичності - «А». При наявності пожежогасіння, встановлення такої арматури на обвідних лініях і перемичках водомірного вузла обов’язкове.

Трубопроводи, розміщені перед засобом обліку води та за ним, повинні бути надійно закріплені. При застосуванні приладів обліку води з пластмасовим корпусом необхідно передбачити компенсатори поздовжнього та поперечного зміщення осей приладу обліку води та трубопроводу.

Слід враховувати, що засіб обліку води може бути встановлений як на горизонтальному відрізку труби, так і на вертикальному (якщо це передбачено виробником для даного виробу). Але перевага завжди надається горизонтальному положенню приладу обліку води.

 

Вимоги до вибору приладу контролю тиску водопровідної мережі.

 

Прилад вимірювання тиску води, що встановлюється на вузлі обліку води має бути класу точності не менше ніж «1,0», вібро- та вологостійким, з класом захисту ІР65 та (за можливості) повинен мати аналоговий (4...20 мА) чи цифровий інтерфейс (RS-485 з протоколом МоdbusRTU) для підключення до периферійного пункту контролю тиску водопровідної мережі.

Улаштування комерційного обліку в багатоповерхових житлових будинках.

Необхідно улаштувати відокремлений облік:

на стояках холодного водопостачання;

холодної води, що використовується для приготування гарячої води;

холодної води в нежитлових вбудовано-прибудованих приміщеннях.

Будинковий комерційний прилад обліку води повинен працювати як засіб обліку води  з діапазоном вимірювання ≥ R160 та бути обладнаним аналоговим чи цифровим інтерфейсом або ж конструктивне виконання цього приладу обліку води має забезпечувати безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування даних системою (пунктом) дистанційного зняття показів.

Будинковий комерційний вузол обліку води має бути обладнаним (за можливості) периферійним пунктом контролю тиску інтегрованим до автоматизованої системи (пунктів/терміналів) диспетчерського управління водопостачанням КП «Чернігівводоканал».

Протокол передачі даних тиску води має бути RS-485/ МоdbusRTU, М-Вus. Передача даних може бути реалізована з використанням кабельних або бездротових каналів зв’язку.

Для будинків, будівель або споруд, які будуються, реконструюються, реставруються, технічно переоснащуються та капітально ремонтуються, з холодним водопроводом необхідно передбачити вузли обліку води з використанням засобів обліку холодної, параметри яких відповідають вимогам чинного законодавства України, технічним вимогам КП «Чернігівводоканал» та можуть бути підключеними до систем (пунктів/терміналів) дистанційного зняття показів, що інтегровані з інформаційно-розрахунковою (білінговою) системою КП «Чернігівводоканал».

Улаштування квартирного (розподільного) обліку.

При проєктуванні систем холодного водопостачання у квартирах житлових будинків, розподільні вузли обліку води необхідно розташовувати за межами житлових приміщень у комунікаційних шахтах відповідно до вимог ДБН В.2.2-24:2012 та п. 10.8 ДБН В.2.5-64:2012. Для засобів обліку води необхідно застосовувати додатковий захист від маніпулювання показами відповідно до вимог п. 13.1 ДБН В.2.5-64:2012. Крім того, необхідно забезпечити передачу даних з приладів обліку води до будинкових систем (пунктів/терміналів) дистанційного зняття показів, що інтегровані з інформаційно-розрахунковою (білінговою) системою КП «Чернігівводоканал».

Встановлений розподільний прилад обліку води має працювати як засіб обліку з діапазоном вимірювання ≥ R160 та мати гарантований антимагнітний захист. Рекомендується перед вузлом обліку води встановлювати автоматичний клапан з дистанційним керуванням.

Прилад обліку води має бути обладнаним аналоговим чи цифровим інтерфейсом або ж конструктивне виконання цього приладу обліку води має забезпечувати безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування даних системою (пунктом/терміналом) дистанційного зняття показів, що інтегрований з інформаційно-розрахунковою (білінговою) системою КП «Чернігівводоканал».

Перевага надається встановленню приладів обліку води з обладнанням, що безпосередньо інтегроване з інформаційною системою КП «Чернігівводоканал».

В будівлі має бути встановлено диспетчерський пункт з обладнанням будинкових систем (пунктів/терміналів) дистанційного зняття показів, що інтегровані з інформаційно-розрахунковою (білінговою) системою КП «Чернігівводоканал», за виключенням випадків, коли такі пункти/термінали використовуються для декількох будинків або обладнання, встановлене на приладах обліку води безпосередньо, інтегровано до інформаційно-розрахункової (білінгової) системи КП «Чернігівводоканал».

Улаштування обліку в нежитлових приміщеннях, вбудованих або прибудованих до житлових будівель.

Для новобудов, існуючих споруд (при заміні приладу обліку), на відгалуженнях трубопроводів у будь-які нежитлові приміщення (вбудовані або прибудовані до житлових будівель), комерційний прилад обліку води повинен працювати як засіб обліку води з діапазоном вимірювання ≥ R160 та бути обладнаним аналоговим чи цифровим інтерфейсом або ж конструктивне виконання цього приладу обліку води має забезпечувати безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування даних системою (пунктом/терміналом) дистанційного зняття показів.

Протокол передачі даних показів приладів обліку води може бути М-Вus.

Рекомендується перед вузлом обліку води встановлювати автоматичний клапан з дистанційним керуванням.

Улаштування обліку в приватній забудові.

Комерційний прилад обліку води повинен працювати як засіб обліку води з діапазоном вимірювання ≥ R160 та бути обладнаним аналоговим чи цифровим інтерфейсом або ж конструктивне виконання цього приладу обліку води має забезпечувати безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування даних системою (пунктом/терміналом) дистанційного зняття показів та мають бути обладнаними пристроєм для знімання інформації, передачі її на диспетчерський пункт.

Протокол передачі даних показів приладів обліку води має бути RS-485/ МоdbusRTU, М-Вus.

Рекомендується передбачати наявність зворотного клапана в конструкції засобу обліку води або перед вузлом обліку води необхідно встановити автоматичний клапан з дистанційним керуванням водопостачання.

В разі улаштування обліку в колодязі обов’язково застосовувати прилад обліку води типу «мокрохід» або «напівмокрохід», що має ступінь захисту ІР 68. Передбачити не менше двох точок жорсткого кріплення вузла обліку.

Улаштування технологічного обліку.

Встановлення засобів обліку води на артезіанських свердловинах - обов’язкове. До вузла обліку води необхідно передбачити встановлення фільтра (брудовідстійника). Обов’язково передбачити дистанційне зняття показів та їх передачу до інформаційно-розрахункової (білінгової) системи КП «Чернігівводоканал». Протокол передачі даних показів приладів обліку води може бути М-Вus, RS-485/ Моdbus;

Улаштування обліку стічних вод.

Організація обліку на каналізаційних випусках передбачається в разі:

частина води входить до складу продукції, використовується на технологічні потреби, передається іншим споживачам тощо;

реконструкції чи будівництві каналізаційних насосних станцій;

споживачі, що мають власні водозабори і скидають стічні води до систем централізованого водовідведення, зобов’язані встановити комерційний прилад обліку стічних вод у місці приєднання мереж водовідведення споживача до мережі водовідведення виконавця послуги з централізованого водопостачання / централізованого водовідведення та надавати щомісячні дані щодо об’єму та показників якості стічних вод відповідно до умов договору.

при змішаному водопостачанні.

На каналізаційних випусках мають бути встановлені ультразвукові чи електромагнітні, або іригаційні витратоміри при умові гарантовано повністю заповнених колекторів, а на самопливних випусках вузли обліку стоків на лотках Паршаля.

При реконструкції чи будівництві каналізаційних насосних станцій обов’язково необхідно передбачати систему обліку стічних вод.

Підбір витратомірів проводиться згідно з вимогами чинного законодавства України.

Вузли обліку на каналізаційних випусках мають бути підключені до пунктів дистанційного зняття показів, що інтегровані до інформаційно-розрахункової (білінгової) системи КП «Чернігівводоканал».

Система автоматизації та диспетчеризації обліку.

Запроєктоване обладнання має відповідати наступним критеріям:

прилади комерційного обліку споживання холодної води мають бути оснащені одним з цифрових інтерфейсів (М-Вus, RS-485/Моdbus;), або аналоговими з імпульсним виходом чи мати конструктивне виконання цих приладів, що забезпечить безперешкодне розташування накладних пристроїв для зчитування даних системою (пунктом/терміналом) дистанційного зняття показів.

пристрої зчитування, накопичення та передачі інформації від приладів обліку води мають забезпечувати:

збір показів приладів обліку;

зберігання інформації до 90 діб на період можливих переривань зв’язку;

можливість контролю працездатності обладнання та стану запірної арматури (наявності впливу зовнішнім магнітним полем, порушення електроживлення, зворотнього руху води, пошкодження або іншого втручання в роботу обладнання, цілісності пломб (за можливості));

передачу даних до рівнів диспетчерських пунктів/терміналів будинку або комплексу будівель за стандартними протоколами двостороннього обміну даними з використанням проводових або бездротових каналів зв’язку;

для проводових каналів зв’язку в системах збору даних масштабу будівлі або комплексу будівель (системи збору даних квартирних або офісних приладів обліку) використання протоколів МВus, RS485/Моdbus;

для безпровідних каналів в системах збору даних масштабу будівлі або комплексу будівель (системи збору даних загальнобудинкового, квартирних або офісних приладів обліку) використання технології передачі даних радіосистем SRD радіопристроїв малого радіуса дії (радіосистеми SensusRF) та загальноміської системи збору FlexNet;

мати «вандалозахисну» конструкцію.

забезпечувати можливість централізованого диспетчерського управління процесом налаштування параметрів цього обладнання (в т.ч. за допомогою терміналу)

До початку розробки розділу документації вузла обліку споживач (проєктувальник) повинен отримати від КП «Чернігівводоканал» вихідні дані, а також ознайомитися з даними технічними вимогами щодо типу засобів обліку, запірної арматури та типу системи диспетчеризації влаштування обліку води.

Вихідні дані видаються за заявкою споживача (проєктувальника) в 10-денний термін. Вибір засобів обліку здійснює проєктувальник, виходячи з вимог ДБН В.2.5-64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація», ДСТУ 8994:2020 «Інженерне обладнання будинків та споруд. Вузли обліку холодної питної води. Технічні вимоги», р.V п.1, Правил № 190.

 

31/08/2023

Написати нам