Скільки в Чернігові водорозбірних колонок

Водорозбірні колонки уходять в минуле. Чи правда, що в Чернігові майже не залишилось водорозбірних колонок, як про те пишуть фейсбучні активісти? Чітку відповідь на це питання 1-го лютого 2019 року дали у КП «Чернігівводоканал». На підприємстві не тільки перерахували усі колонки, але й нанесли їх місця розташування на інтерактивну карту, яка відтепер розміщена на офіційному сайті КП. Таким чином, кожен бажаючий може дізнатися не тільки про місце розташування колонки та її тип, але й подивитися, чи має вона запірний пристрій та скільки абонентів обслуговує.

Починаючи розмову на важливу для Чернігова тему, хотілося б відразу наголосити, що водорозбірна колонка – це не питний фонтанчик, як вважають деякі мешканці нашого міста. І нижче мова піде виключно про водорозбірні колонки Чернігова.

 

Колонки ліквідують з 2008 року

Донедавна точну кількість водорозбірних колонок по місту Чернігову мало хто називав і їхня кількість навіть не фігурувала у публічних документах. Можливо, це було пов’язано з відсутністю обліку колонок. А можливо, їх кількість мало кого цікавила, бо вода на той час майже нічого не коштувала.

Активно говорити про кількість водорозбірних колонок на території міста почали у 2007 році, коли на Водоканалі зрозуміли, що підприємство просто збанкрутує, якщо не почне обліковувати цю послугу.

По-перше, втрати води по підприємству наближалися до відмітки 30% і все це лягало додатковим навантаженням на тариф. Причому втрати через водорозбірні колонки – це був вагомий шмат від загального обсягу втрат води по місту.

По-друге, колонки з роками потребували все більше уваги – їхнє обслуговування ставало підприємству кругленьку суму.

Саме через ці дві головні причини 16 квітня 2008 року 27 сесія 5 скликання Чернігівської  міської ради ухвалила рішення «Про Програму централізованого водозабезпечення та водовідведення малоповерхової забудови у місті Чернігові на 2008-2017 роки».

«Кількість мешканців міста, що користуються послугами з водопостачання – 263,2 тис. чол. Із них 3695 чол. не мають води в будинку і користуються вуличними водорозбірними колонками. Станом на 1 січня 2008 року нараховується 1525 домоволодінь, не підключених до міського водопроводу. Для забезпечення  мешканців вищевказаних будинків водою на водопровідній мережі міста встановлено 469 вуличних водорозбірних колонок. Кількість водорозбірних колонок, із яких беруть воду 1-2 абоненти – 215 штук»,такі статистичні дані щодо наявності водорозбірних колонок на території міста було оприлюднено одинадцять років тому.

 «Експлуатація великої кількості водорозбірних колонок, а особливо таких, з яких беруть воду 1-2 абоненти, є недоцільною, оскільки через низький водорозбір на таких ділянках немає можливості забезпечувати нормативну якість води. Лабораторією підприємства постійно контролюється якість води у водорозбірних колонках.  Відхилення якості води від вимог ГОСТу 2874-82 «Вода питна» по хімічним показникам становить 3,4%, по бактеріологічним показникам – 2,2%. Втрати води із водорозбірних колонок за рік складають 405,2 тис. м куб. ,або 1,6% від об'єму питної води, поданої у розподільчу водопровідну мережу міста. Вартість втраченої води – 320,1 тис. грн. Крім того, із вуличних водорозбірних колонок беруть воду власники автотранспортних засобів для миття своїх автомобілів, мешканці прилеглих будинків самовільно підключають поливні шланги для поливу зелених насаджень, набирається вода у тару для питних та інших потреб  населенням, що відправляється на відпочинок, на садові ділянки. Ця вода залишається ніким не сплаченою, що  призводить до збільшення комерційних втрат води», – йшлося у тексті Програми.

За прийнятою депутатами програмою в Чернігові розпочався демонтаж водорозбірних колонок та підключення приватних осель до централізованого водопостачання.

 

Скільки колонок в Чернігові?

Якщо на квітень 2008 року в місті обліковувалось 469 вуличних колонок, то в 2015 році їх залишилось лише 296. Тобто за сім років було демонтовано 173 водорозбірні колонки. З 2015 по 2016 рік колонок стало ще на 33 менше – 263 одиниці.

За 2017-2018 роки було демонтовано лише 11 колонок! Станом на 01.02.2019, Водоканал обліковує 252 вуличні колонки.

Але, як з’ясувалося у 2018 році, облік колонок в місті був не дуже коректним. При загальному підрахунку фактична кількість колонок виявилась значно більшою. Справа в тому, що Програма обліковувала лише вуличні колонки. Це ті, які безпосередньо стоять понад проїзною частиною дороги. А якщо людина загородила колонку парканом, вона вже стала дворовою колонкою. І просто випадала з зазначеного обліку.

Станом на 01.02.2019 в місті Чернігові обліковується 1735 водорозбірних колонок,

з яких:

  • 252 – вуличні колонки;
  • 1483 – дворові колонки.

За даними обліку за вуличними колонками закріплено 820 особових рахунків абонентів. При цьому, відповідно до рішення виконкому, норма споживання води на місяць на одну зареєстровану особу складає 1,825 м3.

За тими ж нормами споживання, витрати води на дворову колонку в розрахунку на одну особу складають 2,281 м3. При цьому, незважаючи на те, що колонка встановлена к кількох метрах від будинку, послугу й досі отримують тисячі мешканців міста з 3518 особових рахунків!

Скільки води реально витрачається через водорозбірні колонки важко навіть сказати. Але проведені вимірювання свідчать про те, що реальні обсяги в рази більші.

Вулична колонка

Дворова колонка

Неодноразово фіксувалися випадки прання білизни та миття автівок в проточній воді водорозбірних колонок, що заборонено на законодавчому рівні, використання води на будівельні та інші потреби. Навіть фіксувалися випадки, коли воду з колонки розливали по пляшках та розвозили по офісах, як питну, беручи за це кошти. Непоодинокі випадки, коли власники приватного сектору вже давно несанкціоновано підключили свої оселі до централізованого водопостачання, поливають шлангом присадибні ділянки, але все ще перебувають на обліку, як користувачі колонок.

Важливим моментом є те, що всі втрати води через водорозбірні колонки лягають додатковим навантаженням на тариф. Тобто, за те, що хтось без обліково використовує питну воду, сплачують усі мешканці міста.

Всі колонки позначені на карті Чернігова

Відтепер всі водорозбірні колонки Чернігова, які підключено до міського водогону нанесено на інтерактивну карту, яка перебуває у відкритому доступі. На карті окремо позначено вуличні та окремо – дворові колонки. Карта поки перебуває у стадії наповнення. З часом пересічні користувачі можуть побачити кількість абонентів, що закріплена за кожною колонкою. А працівникам служб Водоканалу можна буде дізнатися (у обмеженому доступі), за якими саме адресами закріплено ту чи іншу колонку.

При натисканні на позначку вуличної колонки автоматично з’являється коло, радіусом в 120 метрів – це умовна зона дії водорозбірної колонки.

Колонки із запірним пристроєм окремо позначаються «замком».

Дворові колонки позначені синім кольором

 

«Шари» не буде

ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачає тотальний облік води, як видобутої водопостачальником, так і отриманої споживачем. Тому у 2019 році КП «Чернігівводоканал» планує підсилити контроль над використанням водорозбірних колонок на територій міста.

Як зазначено вище, багато хто з абонентів вже приєднався до міських водопровідних мереж через дворові водорозбірні колонки без узгодження з Водоканалом, але сплачує, як за користування колонкою. Таке приєднання, відповідно до законодавства, є порушенням і тягне за собою накладання штрафу і припинення водопостачання, до моменту усунення порушення. Першим кроком для упорядкування використання колонок стане перевірка послуги, яку реально отримує абонент.

І тут порада тим, хто користується послугою «дворова колонка», але по факту приєднав будівлю до централізованого водопостачання: терміново узаконьте своє підключення. Детально про це є в «Правилах користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України», або на сайті Водоканалу в розділі «Споживачу».

Другим кроком, який приведе у відповідність до законодавства використання водорозбірних колонок на території міста, стане 100% облік споживання води через колонки. Обсяги води, спожиті абонентами за лічильником будуть розподілятися між абонентами, закріпленими за конкретною колонкою. Поширена в Чернігові ситуація, за якої колонкою на подвір’ї користуються десятки мешканців будинків, а офіційно послугу отримує одна бабуся, буде усунена. Але це не означає, що більшість колонок буде демонтовано. Зазначимо, що водорозбірні колонки потрібні місту, в першу чергу, для забезпечення населення водою у випадку надзвичайних ситуацій. Тому, завданням на найближчі декілька років є оптимізація кількості колонок на території міста та облік води, що споживається.

При потребі отримати консультацію з питань отримання послуг КП «Чернігівводоканал», просимо звертатися до Центру обслуговування споживачів за адресою м. Чернігів, вул. Київська, 14А. Телефон для довідок 0800505051 додатково цифра 3.

Години роботи:

Понеділок-четвер з 8:00 - 17:00

П'ятниця. з 8:00 - 16:00

Субота, неділя – вихідний

 

 

Інформаційний відділ КП «Чернігівводоканал»

01/02/2019

Написати нам