Що змінилося при нарахуванні субсидій?

Gorod.cn.ua

У 2017 року мешканці Чернігова не побачили звичних нарахувань субсидій у рахунках за травень місяць від підприємств-надавачів послуг. Більш того, з квитанцій зникають суми «зекономлених» субсидій. Ходять чутки, що змінено і сам порядок нарахування державної допомоги на оплату комунальних послуг. Для того, щоб розставити всі крапки над «і» ми звернулися до директора департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА, Олега Русіна.





Вже стало традицією по закінченні опалювального сезону змінювати порядок та правила нарахування субсидій на комунальні послуги. Так і 2017 рік не став винятком з правил. Наразі підрозділи соціального захисту проводять перерахунок субсидій, а підприємства комунального сектору повертають невикористані кошти до Держбюджету. У громадян виникає безліч запитань щодо змін у нарахуванні субсидій. Щоб отримати на них відповіді ми прийшли до департаменту соціального захисту Чернігівської ОДА, де зустрілися з керівником структури Олегом Русіним.

Чому субсидії зникли з рахунків надавачів послуг
В рахунках за травень 2017 року мешканці Чернігова не побачать звичних сум нарахованих субсидій. За словами Олега Русіна, це не означає, що субсидії відмінено. Справа в тому, що з 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій.
На основі змін у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.



– Програма надання субсидій населенню розраховується на опалювальний та літній періоди. Опалювальний період триває з 1 жовтня до 30 квітня. Саме в цей період, в зв’язку з появою такої вартісної послуги, як теплова енергія, у більшості громадян з’являється субсидія. Тобто, субсидія розраховується на опалювальний і неопалювальний період, тому у більшості громадян в графі «субсидія» зараз можна побачити «нуль». Це не означає, що субсидія цим громадянам припинена. Коли вартість послуг стане дорожча, ніж визначений відсоток платежу у відповідності до розрахунків по програмі надання житлових субсидій, тоді в рахунках і з’являться цифри, які компенсуватимуть вартість наданих житлово-комунальних послуг, – повідомив директор департаменту соцзахисту Чернігівської ОДА.
І ще один момент, на якому наш візаві загострив увагу: якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих, у кого індивідуальне опалення – субсидія буде нараховуватись з 16 жовтня до 15 квітня.

Суми субсидій розрахують за новою методикою
За інформацією, отриманою від Олега Русіна, в травні всім набувачам субсидій буде проведено перерахунок. 

 

– Як і раніше, чинниками для нарахування субсидій є дохід громадян; вартість послуг; і, безпосередньо, кількість зареєстрованих у помешканні осіб. Відповідно до Постанови КМУ №300 від 26.04.2017 р. внесено зміни щодо порядку обрахунку доходів громадян. Якщо раніше для призначення субсидій доходи громадянина бралися за попередній рік, то тепер вони будуть братися за чотири квартали, які передують місяцю, що передує місяцю з якого призначається субсидія. На практиці це означає наступне: якщо громадянин звертається за призначенням субсидій в травні-червні 2017 року, то дохід громадянина буде рахуватися з квітня 2016 року по березень 2017 року включно – повідомив Олег Русін. 
Фактично, вже зараз при перерахунку субсидій Держава враховує збільшення мінімальної заробітної плати до 3200 грн., яке відбулося на початку першого кварталу 2017 року. 
 Чи зменшиться кількість набувачів субсидій? – запитали ми директора департаменту.
 Травневий перерахунок ще не завершено і дані по області поки що невідомі, – заявив директор департаменту соцзахисту Олег Русін. – Щодо кількості набувачів субсидій – я не скажу, але, принаймні, суми отриманих субсидій, на мою думку, зменшаться. 

Нове при нарахуванні субсидій
1. Постановою №409 для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, збільшено соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.
– Крім того, відповідно до рішення Комісії, яка сформована при органі місцевого самоврядування, для таких категорій громадян надано дозвіл нараховувати субсидію і на надлишкову площу. Тобто, субсидію до 75 кв. м. може нараховувати управління соціального захисту самостійно, а на площу, більшу, ніж 75 кв. м. – нараховують за відповідним рішенням органу місцевого самоврядування. 
2. Урядом зроблено перші кроки до монетизації житлових субсидій. Це стосується безпосередньо сум нарахувань по газу та електроенергії, направлених на опалення помешкань. 
– На сьогоднішній день «Газ Збут» та «Обленерго» обраховують суми субсидій, якими користувач скористався для опалення помешкання. І в разі, якщо буде виявлена економія, дозволяється суми в еквіваленті 100 куб. м. газу або 150 кВт/год (відповідно, хто що використовує для опалення приміщень) безпосередньо перерахувати споживачу на рахунок, який він вкаже в особистій заяві. Дані кошти споживач отримає в установі банку в готівковій формі. Як це виглядає. До 1 червня надавачі послуг подають списки громадян, у яких є суми економії від використання житлових субсидій. Далі громадянин має звернутися до управління соцзахисту населення за місцем отримання житлової субсидії і в термін з 1 липня до 1 вересня особисто подати заяву в довільній формі, де вказати реквізити банківської картки або рахунку, на який управління соцзахисту населення має перерахувати кошти. Суми, які отримають громадяни – до 700 грн.

Невикористані суми субсидій повертаються до Держбюждету
За словами Олега Русіна, всі зекономлені суми субсидій, що перевищують еквівалент 100 куб. м. газу або 150 кВт/год для громадян, які використовують ці види енергії для опалення приміщень, повертаються до Держбюджету. 



– Невикористані суми субсидій, згідно Постанови Уряду, повертаються до Державного бюджету України. Це стосується і споживачів, які користуються тепловою енергією через централізоване теплопостачання. Там всі суми зекономлених коштів підіймаються до Бюджету України. Це ж саме стосується газопостачання, постачанні води і відведення стоків та електропостачання. Організації-надавачі послуг, відповідно до Постанови Уряду зобов’язані до 1 червня розрахувати суми невикористаних коштів по субсидіям. При цьому Постанова передбачає, що правильність розрахунків надлишкових сум покладена саме на організації-надавачі послуг.

Субсидію отримує пів Чернігівської області 
В зимовий період 2016-2017 року, за словами Олега Русіна, набувачами субсидій були понад 250 тис. домогосподарств області, тобто субсидію отримувало майже 50% населення Чернігівщини. При цьому, на грудень 2016 року середня сума виплат на одне домогосподарство складала понад 2000 грн. 
– Чернігівська область займає середню позицію серед областей, які виконуючи завдання Уряду реалізують Постанову №848. Тобто, ми не серед перших, але і не позаду. А от по темпах розрахунків та перерахунків субсидій – ті завдання, які було потрібно оперативно вирішувати, Чернігівщина в десятці лідерів по Україні. 



Кому треба звертатись за перепризначенням субсидій
За словами Олега Русіна, до управлінь соціального захисту населення по місцю отримання субсидій мають звернутися громадяни, які отримували субсидію на житло, яке винаймали за договором. Для переоформлення субсидій ця категорія громадян разом с заявою має надати в управління соцзахисту переоформлений договір найму житла. Відповідно термін дії субсидії буде переоформлений на строк дії договору оренди житла. 
Також обов’язково мають звернутися до управлінь соцзахисту ті громадяни, які отримують субсидію на тверде паливо та скраплений газ – це ті субсидії, які отримуються в готівковій формі для закупівлі палива. 
Також Олег Русін радить звернутися до відділів субсидій громадянам, які вийшли на пенсію безпосередньо за декілька місяців перед отриманням, або перерахунком субсидії. Це потрібно в першу чергу самим громадянам – їм надане право отримати субсидію на суму пенсії, отриману за останній місяць. Ця норма стосується лише непрацюючих пенсіонерів. У разі не звернення до відділів субсидій сума субсидії буде перераховуватись на підставі доходів за чотири квартали. 
Також до управлінь соцзахисту мають звернутися особи, у яких змінився склад сім’ї, змінюються послуги, які вони отримували, чи ті, у кого були проведені разові виплати на суму 50 тис. грн. або більше.

Мешканці садових товариств можуть розраховувати на субсидію
Багато людей не зареєстровані, але проживають у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачують комунальні послуги. Раніше такі люди не могли претендувати на субсидію, позаяк не мали там офіційної реєстрації.
З травня 2017 року за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення такі сім’ї зможуть оформлювати субсидію і фінансуватиметься вона за рахунок місцевих бюджетів.
– Для громадян, що мешкають в садових товариствах в першу чергу потрібно звертатися до управлінь соціального захисту населення, де кожному громадянину, відповідно до його ситуації буде надане детальне роз’яснення і буде повідомлено порядок і вимоги для отримання субсидій, – наголосив Олег Русін.

Як зазначив Олег Русін, у разі виникнення питань щодо нарахувань субсидій, або сум нарахувань, громадяни можуть звертатися за роз’ясненнями до управлінь соціального захисту населення за місцем набуття субсидій. Порядок нарахувань субсидій змінюється, але громадяни, які потребують підтримки Держави при оплаті комунальних послуг, без цієї підтримки не залишаться.
 

09/06/2017

Написати нам