Ще є можливість встановити лічильники безкоштовно

«Програма встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» була затверджена рішенням 16 сесії Чернігівської міської ради 28 лютого 2017 року. Фактична реалізація Програми розпочалася у вересні 2017 року. За цей час, в рамках Програми встановлено 4168 лічильників холодної та гарячої води. Програма продовжить діяти і в 2019 році. Наразі кількість заявок, що надійшла на встановлення лічильників майже досягла граничної на цей рік. Але, якщо поквапитись, то можна бути включеним до Програми.

 

У вересні 2018 року Програма набула змін

Звертаємо увагу на те, що за умовами Програми прилади обліку холодного та гарячого водопостачання встановлюються виключно в помешканнях громадян, які отримують субсидію на комунальні послуги. Саме таким чином міська рада намагається підтримати мешканців Чернігова у складний час, адже за лічильником люди сплачують лише за отриману послугу, в той час як за нормативом у більшості абонентів витрати (особливо на гаряче водопостачання) є значно більшими.

Треба зазначити, що Програма розроблялася ще у 2016 році. З того часу в Україні змінилися не лише вимоги до самих приладів обліку, але й рівень заробітних плат та вартість матеріалів. Тобто Програма на новий період потребувала перегляду і оновлення в плані фінансування.

Окрім цього зміни були необхідні також і в частині розширення кола осіб, що матимуть змогу взяти участь Програмі.

Відповідні зміни до Програми були внесені рішенням 34 сесії 7 скликання Чернігівської міської ради 27 вересня 2018 року.

Відтепер безкоштовно встановити лічильники води за відповідною міською програмою в Чернігові зможе більше коло чернігівців. Якщо раніше право на це мали одержувачі субсидій на сплату комунальних послуг – квартировласники, то тепер участь у програмі може взяти і зареєстрований у квартирі член родини власника. При цьому власник надає письмову згоду на участь одержувача субсидії в міській програмі та встановлення приладів обліку в квартирі, що йому належить.

Окрім того, в Програмі було підвищено вимоги до лічильників води, що в свою чергу має покращити їх якість. Рішенням сесії була актуалізована вартість лічильників та робіт з їх встановлення. Всі зміни відбулися в рамках сум, закладених в Програму ще під час її розроблення.

 

Торги по закупівлі лічильників відбулися

Після затвердження змін до Програми, КП «Чернігівводоканал» був проведений тендер на закупівлю лічильників холодної та гарячої води DN15 (ідентифікатор закупівлі - UA-2018-08-30-000898-c) в кількості 3176шт, з яких:

  • лічильників холодної води -  1651шт.
  • лічильників гарячої води - 1522шт.

Очікувана вартість закупівлі складала – 1 856 205,00 грн (з ПДВ).

За результатами проведеного аукціону та після перевірки тендерних пропозицій Учасників на відповідність технічних, якісних та кількісних характеристик вимогам тендерної документації, 17.10.2018 Договір було укладено з Товариством з обмеженою відповідальністю «ІН-ПРЕМ». Ціна Договору складає – 1 808 610,00грн (з ПДВ).

При цьому вартість лічильника холодної води DN15 складає 570 грн (з ПДВ). лічильника гарячої води DN15 – 570 грн (з ПДВ). Транспортні витрати – за рахунок постачальника. Також договором передбачено відтермінування оплати за надану продукцію на 90 календарних днів з моменту отримання. Ця вимога закладена з урахуванням попереднього досвіду роботи з українськими компаніями, коли за договорами надходили лічильники невідповідної якості.

Треба зазначити, що ТОВ "ІН-ПРЕМ" є офіційним представником в Україні міжнародної групи Sensus (Німеччина, Словаччина) – одного з провідних світових виробників приладів обліку води та тепла, а також системного обладнання, що забезпечує зчитування та передачу показань дистанційно. Саме лічильники холодної та гарячої води від фірми Sensus і будуть встановлюватися за «Програмою встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» у 2018-2019 роках. Важливо, що в лічильниках передбачена можливість, після доукомплектування відповідним модулем, дистанційного зняття інформації показників.

Вже 25 жовтня 2018 року КП «Чернігівводоканал» направить замовлення на партію лічильників Sensus до ТОВ "ІН-ПРЕМ". Відповідно до умов договору лічильники мають бути поставлені в Чернігів не пізніше 31.10.2018. А вже 01.11.2018 безпосередньо розпочнеться встановлення приладів обліку в помешканнях чернігівців.

 

Встановлювати лічильники варто

Дуже часто від абонентів КП «Чернігівводоканал» можна почути дві речі:

  • норми споживання води в місті Чернігові завищені;
  • використовування лічильника води – економічно не вигідне.

Ці два висловлювання фактично виключають одне одного. Поки людина не встановила лічильник води, вона переконана, що споживає значно менше послуг, ніж сплачує за них. Але тільки-но в помешканні з’являється лічильник води, думка абонента змінюється кардинально.

Насправді, треба розуміти, що сам по собі лічильник не економить воду. Він дає лише можливість зрозуміти, скільки абонент витрачає води по факту. І вже це розуміння дає можливість застосувати комплекс заходів з економії води.

Дехто вважає, що не варто встановлювати лічильники. Плати собі за нормативами, а надлишково використану воду спишуть на втрати ті, хто її постачає. Так, дійсно, така ситуація має місце. Але триватиме вона не довго. Після встановлення будинкових лічильників води розрахунок з абонентами, які не мають лічильників, буде змінено (це стосується як гарячої, так і холодної води).

Як саме будуть проводитись нарахування? Від показників будинкового лічильника відніматимуть показники лічильників, встановлених у квартирах (розрахункові лічильники), а різницю ділитимуть між мешканцями квартир, в яких немає лічильників пропорційно кількості людей зареєстрованих у помешканні. За таких обставин сумі в платіжках можуть зрости в рази! Адже, далеко не всі, хто мешкає в квартирах, зареєстровані. Окрім того, гарячу та холодну воду продовжують красти. Якщо додати до цього похибку квартирних лічильників, то стає зрозумілим, що без квартирного обліку не обійтись.

 

Головне – вчасно подати заявку

Цієї осені багато громадян зрозуміли, що лічильники води, встановлені за Програмою Чернігівської міської ради – це порятунок від високих сум у рахунках за комунальні послуги.

Станом на 22.10.2018 до абонентського відділу надійшло 1205 заяв на встановлення лічильників. Зазначимо, що в квартирах чернігівців, в залежності від технічних умов та наданих послуг, встановлюється від одного до 4 лічильників води. Досвід попереднього року свідчить, що при розрахунках загальної кількості лічильників варто використовувати коефіцієнт 2,56.

Таким чином, із закуплених 3173 лічильника заявки вже надійшли на 3084 лічильника. Тому, щоб стати учасником Програми вже в цьому році, потрібно терміново подати заявку до абонентського відділу КП «Чернігівводоканал».

Для постановки на чергу заявник має надати довідку про склад сім’ї та копії наступних документів (з пред’явленням їх оригіналів):

  • Копію паспорту громадянина України;
  • Копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • Копію правовстановлюючих документи на житло.

Прийом заяв від громадян щодо включення до «Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» проводиться в приміщенні абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» за адресою: м. Чернігів, вул. Київська, 14А.

Довідки та консультації з цього питання можна отримати за телефоном в Чернігові: 0-800-50-50-51 дод."3" (в тональному режимі).

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

23/10/2018

Написати нам