Розрахунки за водопостачання – виключно за приладами обліку

КП «Чернігівводоканал» вимагає від абонентів приватного сектору (фізичні особи) до 15 травня 2018 року встановити прилади обліку води в місці підключення водопровідної мережі будинку до централізованої мережі водопостачання.

Відповідно до п.2.2. Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення» № 307 від 22.03.2017 року, провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення можливе при виконанні певних умов. Однією з умов є наявність встановлених приладів обліку в кожній точці розподілу послуг.

КП "Чернігівводоканал" Чернігівської міської ради провадить господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення і має в повній мірі дотримуватись законодавства у сфері житлово-комунальних послуг. Підпунктом 3 пункту 30 "Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення", затверджених постановою. Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №630 (далі - Правил), визначено обов'язок споживача дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг.

Тобто, відповідно до підпункту 3 п. 30 та підпункту 3 п.31 Правил процес надання та отримання послуг з водопостачання має бути приведений у відповідність з законодавством у сфері житлово-комунальних послуг.

Чому саме таке значення КП «Чернігівводоканал» приділяє приватному сектору? Справа в тому, що нарахування за спожиту воду в приватному будинку у разі відсутності приладів обліку здійснюється відповідно рішення виконкому Чернігівської міської ради №181 від 20 квітня 2017 року «Про затвердження нормативів питного водопостачання для споживачів комунального підприємства «Чернігівводоканал». І хоча встановлені цим рішенням нормативи питного водопостачання враховують і полив присадибної ділянки, і утримання тварин у домогосподарстві, у багатьох випадках реальні витрати в рази перевищують нормативні. Справа в тому, що в місті є чимало домогосподарств, на території яких розташовані і басейни, і бані. Та й зелені газони з автоматичним поливом споживають води значно більше, ніж такі ж за площею ділянки з картоплею.

Для визначення реального споживання води окремими домогосподарствами, служби КП «Чернігівводоканал» встановлювали контрольні прилади обліку. Результати були вражаючими. В багатьох домогосподарствах, які бралися на контроль, було зареєстровано по одній особі, що за нормативами споживання максимально складає 8,06 м3 води. Реальне ж споживання складало від 12 до 93 м3 води за місяць! Фактично, понаднормове споживання води лягає на втрати підприємства і включається до тарифу, затвердженого НКРЕКП.

Сьогодні, коли всі водоканали країни переходять на комерційний облік, просто не може бути безконтрольного використання води, яка ж, до того, і коштує чимало. В лютому 2017 року «Чернігівводоканал» повідомив абонентів, площа будинків яких перевищувала 240 м2 при реєстрації там 1-2 абонентів про необхідність встановлення лічильників води. Із 172 повідомлених до кінця року прилади обліку встановили лише 106 абонентів. У листопаді 2017 року були попереджені ще 220 абонентів, з яких лише 32 встановили прилади обліку води.

Для уникнення порушень підприємством ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання, водовідведення, з метою безперебійного надання послуг населенню міста, КП «Чернігівводоканал» вимагає від абонентів приватного сектору (фізичні особи) до 15 травня 2018 року встановити прилади обліку води в місці підключення водопровідної мережі будинку до централізованої мережі водопостачання.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

22/01/2018

Написати нам