Розпочинається будівництво зливної станції приймання стоків

Вже цього року прийом стоків від асенізаційних машин буде проводитись не по вулиці Ушинського, а на території каналізаційних очисних споруд міста Чернігова за новими правилами та сучасними європейськими технологіями. Наразі проєкт будівництва зливної станції приймання стоків пройшов усі необхідні експертизи та готовий до реалізації.

Будівництво зливної станції приймання стоків – в пріоритеті

У грудні 2018 року, висвітлюючи Проблематики та пріоритетні завдання КП «Чернігівводоканал» на 2019-2021 роки, директор підприємства Сергій Малявко доповів, що однією з загрозливих екологічних проблем є ситуація з несанкціонованими скидами рідких нечистот мешканцями неканалізованого приватного сектору. Проблема полягає в тому, що сьогодні в місті Чернігові налічується близько 13 тис. неканалізованих будинків. З урахуванням діючих соціальних нормативів мінімальний річний обсяг вивезення рідких нечистот від такої кількості домогосподарств має складати 624 тис. м3 (13 тис.домогосп.*4 м3/міс*12 міс).

Але при цьому фактичний обсяг рідких побутових відходів з вигрібних ям, що був прийнятий діючою зливною станцією (балансоутримувач КП «АТП-2528») за річними довідками складає лише 62 тис. м3, що в 10 разів менше обсягу, який мінімально може утворюватися!

Не відповідність розрахункових та фактичних обсягів прийнятих на зливній станції рідких побутових відходів  свідчить про те, що:

  • 90% стоків просто «не доїздить» до місця приймання, а скидається будь-де,
  • або облік прийнятих на діючій зливній станції рідких нечистот недостовірний через відсутність автоматизації та контролю цих процесів.

Звісно першочерговим завданням у вирішенні цього питання має стати налагодження чіткої роботи з боку контролюючих органів, у тому числі КП «Муніципальна варта» та  Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, за такими напрямками, як:

  • контроль за дотриманням вимог облаштування вигрібних ям (згідно  до п.2.21 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145  вигріб має бути водонепроникним, тобто має забезпечуватись обов’язкова  герметизація вигрібних ям).
  • приймання в каналізацію стічних вод, які вивозяться асенізаційним транспортом від підприємств і приватного сектору тільки через зливову станцію, 
  • обов’язкове розбавлення рідких нечистот водою у співвідношенні 1:1 (відповідно до з п. 8.15.4 ДБН В.2.5-75:2013 та п. 1.10  Правил приймання стічних вод підприємств в систему каналізації м. Чернігова, затверджених РВК від 20.10.2003 № 290).  (В даний час діє рішення  виконкому №135 від 04.04. 2019 Про затвердження Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення міста Чернігова)

 

Станцію виносять за межі житлової забудови

Для вирішення питання з несанкціонованими скидами рідких нечистот,  КП «Чернігівводоканал» було прийнято рішення про будівництво зливної станції приймання стоків від асенізаційних машин на території каналізаційних очисних споруд м. Чернігова.

За попередніми оцінками прогнозована вартість нової станції мала стати 8-9 млн грн, але рішення про будівництво було зумовлено наступними чинниками:

  1. Діюча зливна станція приймання стоків від асенізаційних машин, яка перебуває на балансі КП «АТП-2528», фізично та морально застаріла.
  2. На діючій станції відсутній облік прийнятих стоків.
  3. Відсутнє розбавлення стоків відповідно до з п. 8.15.4 ДБН В.2.5-75:2013 та п. 1.10  Правил приймання стічних вод підприємств в систему каналізації м. Чернігова, затверджених РВК від 20.10.2003 № 290.
  4. Станція знаходиться у безпосередній близькості від житлової забудови, що суттєво впливає на якість життя мешканців міста Чернігів.

На минулому тижні відбулась презентація проєкту будівництва зливної станції приймання стоків. Наразі проєкт пройшов усі необхідні експертизи та готовий до реалізації. Розробником проєкту є місцеве профільне підприємство ТОВ «Водопроєкт – Чернігів». В проекті застосована станція приймання стоків типу STZ 211 A2KP X продуктивністю 60 м3/год фірми ENKO (Польща)

Як наголосила Наталія ЯСНА, яка презентувала проєкт від ТОВ «Водопроєкт – Чернігів»:

  • Станція приймання стоків типу STZ виробляються для приймання стоків та забезпечення повного контролю та реєстрації каналізаційних скидів
  • STZ дозволяє скидати стоки тільки авторизованим користувачам та тільки дозволений об’єм − Практична пропускна здатність станції STZ від 6 до 8 машин на годину
  • Станція приймання стоків типу STZ фірми ЕNKO широко використовується в країнах Євросоюзу, таких як Польща, Литва, Латвія, Естонія та відповідає Директивам Євросоюзу. На відміну від застарілої діючої станції, нова матиме наступні переваги:
  • Вимірювання об’єму стоків, що доставляються асенізаційними машинами
  • Ідентифікація перевізників стоків картками доступу
  • Вимірювання вибраних параметрів таких як рН, провідність, температура та ін.
  • Блокування приймання стоків у випадку перевищення вказаних параметрів.
  • Автоматичний запис даних по кожному скиду
  • Підключення комп’ютера (наприклад виставлення рахунків, візуалізація процесів та ін.)
  • Відбір проб стоків − Можливість встановлення квот
  • Можливість встановлення системи попередньої оплати для приймання стоків
  • Можливість використання подрібнювачів
  • Розведення стоків

Треба також підкреслити, що нова станція – перша станція такого типу, що будується в Україні. Керування станцією відбуватиметься дистанційно і не потребує постійної присутності персоналу.

 

 

Станція – з Польщі, проєкт – місцевий

На минулому тижні відбулась презентація проєкту будівництва зливної станції приймання стоків. Наразі проєкт пройшов усі необхідні експертизи та готовий до реалізації. Розробником проєкту є місцеве профільне підприємство ТОВ «Водопроєкт – Чернігів».

В проекті застосована станція приймання стоків типу STZ 211 A2KP X продуктивністю 60 м3/год фірми ENKO (Польща)

Як наголосила Наталія ЯСНА, яка презентувала проєкт від ТОВ «Водопроєкт – Чернігів»:

  • Станція приймання стоків типу STZ виробляються для  приймання стоків та забезпечення повного контролю та  реєстрації каналізаційних скидів
  • STZ дозволяє  скидати стоки тільки авторизованим користувачам та тільки дозволений об’єм
  • Практична пропускна  здатність станції STZ від 6 до 8  машин на годину
  • Станція приймання стоків типу STZ фірми ЕNKO широко використовується в країнах Євросоюзу, таких як Польща, Литва, Латвія, Естонія та відповідає Директивам Євросоюзу.

На відміну від застарілої діючої станції, нова матиме наступні переваги:

  • Вимірювання об’єму стоків, що доставляються  асенізаційними машинами
  • Ідентифікація перевізників стоків картками доступу
  • Вимірювання вибраних параметрів таких як рН,  провідність, температура та ін.
  • Блокування приймання стоків у випадку перевищення вказаних  параметрів.
  • Автоматичний запис даних по кожному скиду
  • Підключення комп’ютера (наприклад виставлення  рахунків, візуалізація процесів та ін.)
  • Відбір проб стоків
  • Можливість встановлення квот
  • Можливість встановлення системи попередньої оплати для  приймання стоків
  • Можливість використання подрібнювачів
  • Розведення стоків

Треба також підкреслити, що нова станція – перша станція такого типу, що будується в Україні. Керування станцією відбуватиметься дистанційно і не потребує постійної присутності персоналу.

На думку проєктантів, підприємці, які виконують вивезення рідких нечистот, мають пройти невеличке навчання, але, користуватися станцією не складніше, ніж звичайним банківським терміналом.

 

Щодо вартості будівництва, то вона складатиме трохи менше, ніж 8,5 млн грн. Зокрема:

Загальна кошторисна вартість будівництва   –  8451,156 тис. грн

в т.ч.:   будівельні роботи                                 –  2228,509 тис. грн

             вартість устаткування                          – 4466,519 тис. грн

              інші витрати                                         – 1756,128 тис. грн

У проєкті також враховано вартість природоохоронних заходів у прямих витратах –      11,828 тис. грн

Щодо термінів будівництва, то трудомісткість будівництва за проєктом складає                                   1,024 тис. люд/год. Тривалість будівництва – один місяць.

Швидше за все, вже в листопаді цього року прийом стоків від асенізаційних машин буде проводитись не по вулиці Ушинського, а на території каналізаційних очисних споруд м. Чернігова за сучасними європейськими технологіями. 

Як зазначив директор КП «Чернігівводоканал» Сергій МАЛЯВКО, процедуру закупівлі станції вже проведено і наприкінці серпня вона приїде до Чернігова. Підприємство сподівається на швидку окупність зливової станції, адже темпи каналізування міста Чернігова, через складнощі з рельєфом місцевості та коштовністю будівництва насосних станцій каналізації, залишають бажати кращого. Також в планах КП «Чернігівводоканал» будівництво ще декількох станцій, а саме в таких районах міста, як ЗАЗ та Бобровиця. Це дозволить перевізникам суттєво скоротити пробіг спецтранспорту, та відповідно, здешевить вартість самої послуги. Окрім того, послуга користується попитом і в населених пунктах, розташованих поруч з Черніговом. Адже сьогодні штрафні санкції за зливання нечистот в несанкціонованих місцях доволі суттєві і, взагалі, можуть призвести до закриття бізнесу перевізників-порушників.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

15/06/2020

Написати нам