Розпочато заміну каналізаційного колектору по вул. Ушинського

Ще одним об’єктом реконструкції, окрім водопроводу по вулиці Ушинського в цьому році став каналізаційний колектор, розташований неподалік. Станом на сьогодні роботи по заміні самопливного каналізаційного колектору по вулиці Ушинського виконуються корпорацією «Укртрансбуд». Колектор діаметром 1200 мм реконструюється методом внутрішньої санації трубами 800 мм. Загальна вартість робіт – 12 297,18 тис. грн. З міського бюджету на виконання робіт виділено 3 101,6 тис. грн.

На узбіччі вулиці Ушинського підрядною організацією було утворено декілька місць складування труб та з/бетонних кілець, що превернуло увагу мешканців Чернігова.. В соціальних мережах появились питання від громадян щодо цієї реконструкції, адже рівно два роки тому КП «Чернігівводоканал» прозвітував про закінчення «проекту десятиріччя»

Але, справа в тому що зараз мова йде про іншу гілку колектору, який на схемі помічено червоним кліром. Те, що на вулиці Ушинського зійшлися усі каналізаційні колектори міста – не дивно. Адже за декілька кілометрів на території села Гущин, Чернігівського району знаходяться каналізаційні очисні споруди (КОС) Чернігова (до речі, тільки-но 6 листопада каналізаційним очисним спорудам міста виповнилося 56 років!).

А тепер про сам проект реконструкції більш детально.

           

Мета і завдання інвестиційного проекту

Метою інвестиційного проекту є підвищення надійності функціонування системи централізованого водовідведення м. Чернігова. Ділянка колектору по вул. Ушинського довжиною 730 м була побудована у 1979 році з залізобетонних труб діаметром 1200 мм. Щодоби по ньому перекачується від головної каналізаційної насосної станції на каналізаційні очисні споруди близько 30 тис. м куб. неочищених стоків від населення та підприємств міста. Стан залізобетонного трубопроводу незадовільний. Виконані обстеження показали, що самопливний каналізаційний колектор знаходиться у аварійному стані: склепіння каналізаційного колектору вражене газовою корозією, залізобетонні кільця колодязів та плити перекриття зношені, мають тріщини з глибоким розкриттям арматури. В стоках присутній пісок, що свідчить про деформацію труб та розгерметизацію колектору. Товщина верхньої частини трубопроводу внаслідок розшарування бетону зменшилась з 10 см до 1-2 см. У разі аварії стоки можуть потрапити в ріку, яка є джерелом водопостачання для населення та підприємств м. Києва. Екологічна катастрофа буде неминучою.

Заміна аварійної ділянки каналізаційного трубопроводу надасть змогу забезпечити безаварійне перекачування стічних вод із західної частини міста (районів ПОВ, ЗАЗ, Масани, Подусівка) для очистки на очисні споруди, виключити забруднення р. Десна – джерела питного водопостачання м. Києва.

 

Технологічний аналіз інвестиційного проекту

Даним проектом передбачається замінити аварійну ділянку залізобетонного трубопроводу Д=1200 мм довжиною 683,5 м шляхом санації трубами діаметром 800мм, а також улаштування перемички між існуючим колектором 1200мм та колектором, який підлягає заміні, довжиною 153,5 метра з труб діаметром 800 мм. Після заміни колектор буде з’єднаний з іншою ділянкою трубопроводу, відновленою у 2010 році, та напірним каналізаційним трубопроводом Д=800мм, побудованим у 2015 році. В місцях з'єднання будуть улаштовані камери переключення.

Виконання цього заходу передбачено Схемою оптимізації  роботи систем централізованого водопостачання та водовідведення м. Чернігова.

Строк експлуатації поліетиленових труб становить 50 років, таким чином буде забезпечено надійну роботу системи водовідведення на тривалий термін.

Інформація про наявність проектної документації (стан розроблення проектно-кошторисної документації) та проведення комплексної державної експертизи

Проектно-кошторисна документація на заміну каналізаційного колектору була розроблена ще у 2004 році. Проте через брак коштів роботи не були виконані. 30.11.2016 року з проектною організацією ДП «Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут «НДІпроектреконструкція» був укладений договір на коригування проектної документації. Проектно-кошторисна документація пройшла комплексну державну експертизу, про що отриманий висновок від 21.03.2017 р. №25-0017-17. Проектна документація затверджена наказом КП «Чернігівводоканал» від 23.03.2017 р. № 72.

Вартість заміни згідно проектно-кошторисної документації становить 10 247,65 тис. грн. У 2016 році проектній організації був виплачений аванс у сумі 6,73 тис. грн.

Очікуваний ефект від впровадження проекту - забезпечення безперебійного водовідведення, підвищення екологічної безпеки та попередження забруднення навколишнього середовища.

Аварійна ділянка колектору знаходяться у заплаві р. Десна і, у разі аварії можливий аварійний скид неочищених стоків у річку, що може поставити під загрозу забезпечення питного водопостачання м. Києва.

Захід не є окупним та спрямований на підвищення екологічної безпеки. Заміна аварійного трубопроводу на новий із ПЕ труб забезпечить безаварійне відведення стоків на очисні споруди, дозволить уникнути забруднення навколишнього середовища та пов’язаних з цим збитків.

 

07/11/2017

Написати нам