Проблеми водозабезпечення Жавинки вирішуються за планом

Сьогодні на адресу КП «Чернігівводоканал» надходять запити від мешканці села Жавинка, Чернігівського району, щодо ситуації з водозабезпеченням приватних осель населеного пункту. Стурбованість мешканців викликало обстеження водопроводу, яке проводилось в рамках проектних досліджень спільно представниками проектної організації та КП «Чернігівводоканал». На всі запити, що надійшли, можна відповісти одним реченням: проблеми водозабезпечення села Жавинка вирішуються за планом, наміченим на сході громади. Далі про плани розкажемо більш детально.

 

Безкоштовна вода закінчилася

Фактично, ще рік тому, водозабезпечення села Жавинка було під великим питанням. Справа в тому, що 25 років жителі села безкоштовно, за рахунок Чернігівської ТЕЦ (в рамках соціальної ініціативи підприємства) користувалися послугами з питного водопостачання. Окрім того Чернігівська ТЕЦ платила мільйонні суми до бюджетів місцевих рад за забруднення навколишнього середовища, і ці платежі були передбачені законодавством.

В 2016 році, після підвищення вартості води, річні витрати на водопостачання Жавинки перевищили 500 тис. грн. Через це фірма «ТехНова», яка орендує Чернігівську ТЕЦ, не змогла обґрунтувати в НКРЕКП таку "щедрість" і була змушена відмовитися від водопостачання села, адже оплата не передбачена жодними законодавчими нормативами.

Постало питання щодо сплати за водозабезпечення Жавинки, адже і КП «Чернігівводоканал» не в змозі надавати цю послуг безкоштовно. Окрім того, через понаднормове споживання води окремими домогосподарствами, гостро постало питання щодо обліку наданої послуги.

На нараді в Чернігівській райраді рішення щодо водопостачання Жавинки так і не знайшли (фото з архіву 2017 р.)

Важливим моментом в даному випадку є те, що і Чернігівська ТЕЦ, і КП «Чернігівводоканал» сплачували так звані «екологічні кошти» і на рахунках Киїнської сільської ради на той час були мільйони гривень, які, відповідно до норм законодавства, неможливо було використати на оплату водозабезпечення приватних осель. Але ці кошти можна було використати на встановлення лічильників води, заміну водопроводу та інші потреби. Важливо й те, що Киїнська сільська рада була не проти такого використання бюджетних коштів. Але, як це не дивно, проти платного надання послуги та налагодження обліку води виступили окремі мешканці села…

 

Питання водозабезпечення вирішували на відкритому засіданні сесії

На початку січня 2017 року постало питання про відключення Жавинки від централізованого водопостачання: мешканці села не хотіли встановлювати прилади обліку, а головне, сплачувати за спожиту воду. А КП «Чернігівводоканал» не мало можливості надавати послугу безкоштовно.

Питання вдалося вирішити виключно за ініціативи голови Чернігівської районної ради Олександра Ларченко, який організував зустріч з усіма жителями села Жавинка – на неділю, 15 січня 2017 року в школі Жавинки було призначено виїзне засідання сесії Киїнської сільської ради, на яке запросили і жителів села.

Виїзне засідання сесії Киїнської сільської ради (фото з архіву 2017 р.)

Дискусія була тривалою і занадто важкою. Але, як би там не було, але після двогодинної розмови, сторони все ж змогли знайти компромісні рішення:

1. Дата відключення жителів села, які не уклали договору на поставку води, переноситься на 23 січня 2017 р.

2. До цього часу всім жителям села надається можливість оформити договірні відносини з КП «Чернігівводоканал».

3. Для тих, хто не встигне укласти договори протягом тижня, в суботу, 21 січня 2017 р. в приміщенні школи села Жавинка буде працювати виїзна приймальня абонентського відділу КП «Чернігівводоканал». Таким чином, можливість укласти договори буде надана всім жителям села.

4. Жителям Жавинки, які уклали договори на водопостачання, будуть встановлені прилади обліку закуплені за програмою Киїнської сільради. Встановлення приладів обліку бере на себе КП «Чернігівводоканал».

5. Киїнська сільрада готує проектну документацію по реконструкції існуючого аварійного водопроводу і проводить цю реконструкцію.

6. Після проведення реконструкції водопроводу він передається на баланс КП «Чернігівводоканал».

7. За гроші екологічного фонду, що надходять на рахунки Кіенкскої сільради від підприємств, розташованих на території сільської ради, проводиться екологічна експертиза грунту, води і повітря в межах села Жавинка.

8. У разі виявлення гранично-допустимих концентрацій забруднень навколишнього середовища, жителі села будуть домагатися визнання території навколо Жавинка зоною екологічного лиха з усіма наслідками, що випливають.

 

Проблеми водозабезпечення села Жавинка вирішуються за наміченим планом

КП «Чернігівводоканал» зробив усе, що залежало від підприємства, для вирішення проблеми населеного пункту.

  • На території школи працював абонентський відділ підприємства з укладання договорів.
  • Лічильники, надані мешканцям села Киїнською сільрадою, встановлювалися безкоштовно.
  • Відключення осель, які не уклали договори та не встановили лічильники перенесли на кінець 2017 року. З восьми домогосподарств, які безобліково споживали воду, п’ятьом було відразу після відключення встановлено лічильники та відновлено водопостачання. Три домогосподарства залишаються без водопостачання, але, враховуючи те, що заяв від власників не надходило, скоріш за все в зимовий період в будинках ніхто не проживає.

Таким чином, можна констатувати, що станом на початок 2018 року 1-4 пункт спільного рішення громади села, сільської та районної рад, та КП «Чернігівводоканал» було виконано.

Виконання п.6 – взяття водопроводу на баланс КП «Чернігівводоканал» передбачало реконструкцію мереж, які перебувають у занедбаному стані.

У 2017 році на запит Киїнської сільської ради КП «Чернігівводоканал» надало технічні умови щодо реконструкції водопроводу. Саме після складання проектної документації та виконання робіт, КП «Чернігівводоканал» зможе прийняти водопровід села на баланс підприємства і виконувати подальше обслуговування мереж.

Без реконструкції окремих ділянок водопроводу села Жавинка, його експлуатація неможлива

Що передбачено Технічними умовами

Саме проектні дослідження, які проводилися на території села Жавинка проектною організацією та КП «Чернігівводоканал» і стали причиною запитів, які надійшли від громадян.

Поки що відповісти однозначно на питання: «Які роботи будуть виконуватись під час реконструкції водопроводу села Жавинка?» – неможливо, оскільки проектна документація знаходиться на етапі розроблення.

Але, що саме планується реконструювати, можна зрозуміти з Технічних умов, наданих КП «Чернігівводоканал»:

 

Реконструкція  системи централізованого водопостачання

селища Жавинка Чернігівського району Чернігівської області

1. Запроектувати виконання робіт по реконструкції водопровідних мереж селища Жавинка.

Передбачити заміну водопроводів по вул. Ільїнська:

  • від місця підключення до водопроводу Д=150 мм до житлового будинку №79;
  • від ж/будинку №233 до ж/будинку №219;
  • від ж/будинку №53 до ж/будинку №10;
  • від ж/будинку №79 до ж/будинку №24;
  • від ж/будинку №137 до колодязя на підключенні вводів ж/будинків №№42,44;
  • від ж/будинку №147 до колодязя на підключенні вводів ж/будинків №№48,50;
  • від ж/будинку №165 до колодязя на підключенні вводів ж/будинків №№58,60;
  • від ж/будинку №177 до колодязя на підключенні вводу ж/будинку №66;
  • від ж/будинку №201 до колодязя на підключенні вводу ж/будинку №74;
  • від ж/будинку №233 до ж/будинку №291;

Запроектувати заміну водопроводу по вул. Лугова від ж/будинку №2 до ж/будинку №52

2. Діаметр вуличних мереж прийняти згідно розрахунку, а матеріал труб, що не схильний до корозії.

3. Запроектувати реконструкцію водопровідних колодязів з заміною двох  засувок Д=100 мм до залізничної колії  та після.

В колодязі в місці приєднання водопроводу із сталевих труб по вул. Ільїнська, що підлягає заміні, до водопроводу Д=150 мм, запроектувати заміну чотирьох засувок: Д=150 мм, Д=100 мм та дві Д=50 мм.

В колодязі в місці приєднання водопроводу із чавунних труб по вул. Ільїнська до водопроводу Д=150 мм запроектувати заміну двох засувок Д=100 мм та Д=150 мм.

Передбачити встановлення запірної арматури з гумованим клином.

4. Виконати будівництво водопровідних колодязів в місцях глухих врізок вводів на житлові будинки.

5. Запроектувати будівництво колодязя на водопроводі Д=150 мм для встановлення приладу обліку води на селище Жавинка.

Діаметр водолічильника прийняти згідно розрахунку. Марку та місце його встановлення  на стадії проектування погодити з службою по роботі з клієнтами КП «Чернігівводоканал» тел. 4-25-43;

6. Після виконання будівельних робіт виконати переключення всіх абонентів на водопроводи, що реконструюються.

7. Тиск в міському водопроводі  приймати 1,6 – 2,2 атм.

8. Прив’язування до мереж водопроводу здійснювати на місці.

9. Інші умови - згідно ДБН.

10. Дані технічні умови  дійсні до завершення будівництва об’єкта.

Підсумовуючи інформацію, надану в Технічних умовах, можна зазначити, що:

  1. Заміна водопроводу буде виконуватись лише в місцях, які на сьогодні є аварійними.
  2. Переключення абонентів на нову магістральну лінію буде здійснюватися в наявних колодязях за умови, що вони відповідають вимогам ДБН.
  3. Технічні умови надані Киїнській сільській раді. Тобто, наразі мова про залучення до реконструкції коштів мешканців села не йде – проектна документація та роботи плануються за кошти бюджету.

Наскільки швидко буде розроблено проектну документацію та виконано роботи – повністю залежить від Киїнській сільській ради.

 

Екологічні питання – за громадою села та селищною радою

Мешканці села Жавинка у своїх листах адресують КП «Чернігівводоканал» і питання, які стосуються екологічних проблем населеного пункту. Ці питання на виїзному засіданні сесії Киїнської сільської ради були прописані за номерами 7 та 8.

Але, як бачимо, виконання цих пунктів повністю залежить від ініціативності мешканців села Жавинка та фінансування з боку Киїнської сільської ради. А КП «Чернігівводоканал» жодного відношення до реалізації зазначених пунктів не має.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

09/01/2018

Написати нам