Презентовано проєкт реконструкції каналізаційних колекторів у Мар’їному Гаю

Ситуація з руйнацією каналізаційного колектору в районі Шерстянки свідчить, що для надійного забезпечення життєдіяльності міста Чернігова потрібно терміново вирішувати проблему з ремонтом колекторів, особливо на аварійних ділянках. Руйнація колекторів може призвести не тільки до відключення водопостачання на значних територіях міста, але й до екологічної катастрофи, пов’язаної з витоком каналізаційних стоків на поверхню з подальшим забрудненням річки Десна, яка є джерелом водопостачання для сотень тисяч мешканців України. Одне з проблемних місць Чернігова – територія парку Марїн Гай, де знаходиться каналізаційний хаб міста, який наразі перебуває у аварійному стані.

 

 

Проблема під ногами

Аварійною  ділянкою системи водовідведення міста Чернігова є каналізаційні колектори в районі парку Мар’їн Гай. При оцінюванні ситуації треба враховувати і те, що поруч з цим парком знаходиться каналізаційна насосна станція (КНС) №1, через яку проходить до 80% стічних вод з усього міста. Насправді, Мар’їн Гай став парком лише років п’ять тому, під час чергових виборів, коли один з кандидатів захотів продемонструвати мешканцям міста свою лояльність. До цього, враховуючи неможливість забудови і не дуже приємні запахи територія Мар’їного Гаю офіційно вважалася місцем для вигулу собак.

Насправді, на території Мар’їного Гаю розташовано розгалужену система каналізаційних споруд міста, через яку протікає понад 30 000 тон каналізаційних стоків щодоби. І треба пам’ятати, що у випадку будь-якої аварії зупинити ці стоки буде просто неможливо!

Фактично, на початку 70-х років, поруч з КНС-1 було збудовано такий собі каналізаційний хаб, через який стічні води потрапляють на очисні споруди Чернігова. Враховуючи той факт, що колектори в цьому районі будувалися в період з 1972 по 1976 роки, а матеріал труб – залізобетон, можна стверждувати, що склепіння труб перебуває у аварійному стані і може бути повністю зруйноване в будь-яку хвилину.

Реконструкція колектору по вулиці Шевченка та будівництво дюкеру через річку Стрижень у 2018 – 2019 роках дало можливість виправити ситуацію з відведенням стічних вод з районів Рокоссовського –  Бобровиці. Але відведення каналізації з центральної частини міста й досі залишається проблемним.

З метою запобігання аварійним ситуаціям на каналізаційних мережах Чернігова, які, у випадку витоку стоків на поверхню, можуть щохвилини стати екологічною катастрофою в масштабах України, КП «Чернігівводоканал» було замовлено проєктну документацію на реконструкцію самопливних каналізаційних колекторів від будинку №96 по вул. Коцюбинського до КНС-1 по вул. Пушкіна, 1А.

Презентація проєкту реконструкції самопливних каналізаційних колекторів в районі Мар’їного Гаю відбулась 22.06.2020. Розробником проєкту виступило ТОВ «Водпроєкт – Чернігів». Проєктна вартість реконструкції каналізаційних колекторів на зазначеній ділянці склала майже 100 млн. грн.

Які роботи передбачено проєктом

Для поліпшення відведення каналізаційних стоків населення та запобіганню аварійних ситуацій в районі парку Мар’їн Гай передбачається реконструкція існуючих самопливних каналізаційних колекторів із залізобетонних труб Ø600мм, 800мм, 1000мм, 1200мм від будинку №96 по вул. Коцюбинського, вул. Пушкіна та вул. Шевченка до КНС-1 по вул. Пушкіна, 1А в м. Чернігові із заміною на двошарові профільовані труби КОРСИС Ø800/678мм протяжністю 117м, GIGAPIPE Ø1134/1000, Ø679/600 протяжністю 540м та поліетиленові спіральновиті труби СПІРОКОР Ø1500/1690, Ø1200/1350 – протяжністю 411м (в т. ч. 163м в дві нитки).

Колектори, які проектуються, прокладатимуться паралельно існуючим. Враховуючи, що рівень ґрунтових вод (РГВ) зафіксовано на глибині 0,9-3,4м, прокладання колекторів прийнято для мокрих ґрунтів. Також передбачається влаштування оглядових колодязів та каналізаційних камер.

В зв’язку з глибоким заляганням каналізаційних трубопроводів та високим стоянням ґрунтових вод, при виконанні робіт передбачено кріплення стінок траншей  шпунтами Ларсена.

При влаштуванні днища оглядових колодязів та камер передбачено обсадні колодязі.

Також для зниження рівня ґрунтових вод під час реконструкції (будівництві) каналізаційних колекторів зі спорудами відповідно з гідрогеологічним розрахунком виконується буріння водопонижуючих свердловин глибиною 12м та 15м по всій довжині трубопроводу та контурах котлованів колодязів і камер загальною кількістю – 90 шт.        

Після введення в експлуатацію нових самопливних каналізаційних колекторів існуючі трубопроводи планується заповнити цементно-піщаним розчином, а в місцях проходу під дорогами бетонним розчином. В існуючих колодязях та камерах передбачено демонтувати горловини з послідуючим засипанням мінеральним ґрунтом.

 

Складнощі в реалізації проєкту

Звичайно, головною проблемою для реалізації проєкту реконструкції самопливних каналізаційних колекторів від будинку №96 по вул. Коцюбинського до каналізаційної насосної станції КНС-1 по вул. Пушкіна, 1А, як і по всім каналізаційним мережам міста Чернігова, є відсутність коштів на виконання робіт.

В тарифі на водовідведення закладається лише до 8% на реконструкцію мереж. Враховуючи той факт, що левова частина мереж міста будувалася в 60-70 роки, за цей час жодного разу не проходила реконструкції і повністю зношена, зазначена сума – це просто капля в морі! КП «Чернігівводоканал» не може самостійно вирішити питання фінансування робіт.

Те, що Мар’їн Гай розташований поруч з річкою Стрижень і знаходиться в зоні весняного затоплення є фактором ризику при виникненні аварійних ситуацій на каналізаційних мережах. Забруднення річки Десна може стати екологічною катастрофою національного масштабу.

Глибоким залягання каналізаційних трубопроводів та високе стояння ґрунтових вод – це фактори, які суттєво ускладнять проведення робіт та збільшать вартість реалізації проєкту.

І головне: треба врахувати, що термін експлуатації зазначених колекторів – критичний. Тому відтермінувати рішення щодо реалізації проєкту реконструкції на суттєвий строк ризиковано і навряд чи вдасться.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

24/06/2020

Написати нам