Підвищувати енергоефективність, а не тарифи

За таким принципом зараз працює КП «Чернігівводоканал».

 

Ще з весни по всьому місту проводиться оновлення обладнання на насосних станціях, так званого третього підйому, які перекачують воду з магістральних водопроводів до квартир багатоповерхових будинків.

Наприклад на одній зі станцій на проспекті Миру, 271Д встановили нові насоси німецького виробництва та циклонні фільтри.

Весь процес контролює один невеликий пульт. Це модуль управління. Він слідкує за тиском та станом насосів. Вони працюють по черзі, забезпечуючи цілодобову подачу води. Весь цей комплекс дозволяє економити електроенергію, яка і є основою тарифу на воду.

Старе обладнання з цієї станції відремонтували, придбали новий модуль управління та перевезли в інший район міста – на вулицю Толстого. Тут його встановили у водонапірній башті, яка давно вже не працює за прямим призначенням.

Установка третього підйому тут працює в економному режимі, тому що висотних будинків навколо немає і потрібно тільки підтримувати необхідний тиск води в системі.

Олександр Мещеряков, начальник насосних станцій водопроводу: «Сейчас эта станция перекачивает 12-13 тысяч метров кубических в месяц. По электроэнергии с этим оборудованием мы достигли 23-25% экономии».

Також ця башта своєрідний офіс для слюсарів. Хоча працюють установки переважно автономно, обладнання потребує постійного обслуговування.

А от щоб уникнути людського фактору та не допустити аварійних ситуацій в системі водопостачання, усі насосні станції КП «Чернігівводоканал» приєднані до системи диспетчерського управління та збору даних, інформація від якої в режимі реального часу цілодобово поступає в диспетчерську службу КП «Чернігівводоканал» на Жабинського, 15.

Сюжет телеканалу «Новий Чернігів»

03/11/2017

Написати нам