Перевірки проведені, порушень не виявлено

В березні-квітні цього року чернігівцям активно нав’язувалась інформація щодо незаконного використання «утаємничених об’єктів», які, начебто, знайшли у КП «Чернігівводоканал», а саме, на території водопровідної насосної станції ВНС-2 "Подусівка". Сьогодні можемо заявити: перевірками контролюючих органів порушень на ВНС-2 не виявлено.

Історія питання

В березні 2021 року на черговому засіданні сесії Чернігівської міської ради депутатка Марина Рейко висловила припущення щодо незаконного функціонування бані та спортивного залу, які розташовано на території ВНС-2 «Подусівка» (балансоутримувач – КП «Чернігівводоканал»). І надалі ця інформація активно поширювалась депутаткою в соціальних мережах. Нові «викриття» не припинилися вже і після того, як на чернігівських телеканалах пройшли відеосюжети, в яких журналісти проінспектували «утаємничені», на думку депутатки, об’єкти КП «Чернігівводоканал» та показали їх містянам з середини.

 

Черговим поштовхом для продовження обговорення стала відповідь КП «Чернігівводоканал» на депутатський запит Марини Рейко, в якому слово «баня» було відсутнє.

Юристи підприємства, які готували відповідь, дотримувалися букви закону і не могли написати слово «баня», оскільки по бухгалтерським документам це приміщення обліковується як «побутове». Саме так було зазначено в проєктній документації, яка, до речі, була розроблена ще у 1995 році. Згідно проєктної документації це побутове приміщення, що реконструювалося у тому ж 1995 році, складалося і складається з П1 – приміщення для охолодження, кімнати відпочинку; В1 – камера сухого жару; В2 – приміщення для охолодження, кімнати відпочинку; ВЕ1 – санвузла; ВЕ2 – душової. Будівля на балансі підприємства обліковується з 2012 року, як побутова будівля під інв.№4234. Рік введення в експлуатацію – 1987.

Тобто, камера сухого жару з кімнатами відпочинку, санвузлом і душовою існують вже 26 років. Скільки за цей час на водоканалі пройшло перевірок, навіть важко сказати. З яких саме причин «банне питання» проявилося саме зараз, залишається тільки здогадуватися.

Мозаїчна плитка, якою обкладено басейн у лазні, була дуже популярною у 90-ті роки минулого сторіччя. І те, що на об’єкті зберегли її до цього часу – заслуга працівників ВНС-2 «Подусівка»  

Аналогічна ситуація склалася і з заявами по відношенню до «незаконного» спортивного залу на території ВНС-2, який, на думку депутатки, закритий для працівників КП «Чернігівводоканал».

У 2016 році за ініціативою та кошти первинної профспілкової організації комунального підприємства «Чернігівводоканал» було розроблено робочий проєкт: «Реконструкція приміщення автономної котельні, розташованої на території водопровідної насосної станції №2 «Подусівка» в межах земель Ново-Білоуської сільської ради, для встановлення електрокотла та улаштування оздоровчого пункту».

Дивно, що цей невеличкий спортзал підприємства, без якихось унікальних коштовних тренажерів, взагалі міг стати предметом обговорення на сесії Чернігівської міської ради

Розпорядником даної інформації є первинна профспілкова організація комунального підприємства «Чернігівводоканал», матеріали знаходяться у віданні організації, в тому числі і відомості щодо витрат на облаштування самого приміщення оздоровчого пункту.

Копії необхідних документів про зазначені вище об’єкти було надано разом з відповіддю на депутатський запит, але, як з’ясувалося, цього, чомусь, виявилось недостатньо...

Перевірки, перевірки, перевірки

Як би там не було, але публічні виступи депутатки Марини Рейко стали приводом для перевірки КП «Чернігівводоканал». В травні 2021 року перевірки було проведено Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області та Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області. Перевірялися в тому числі і ті об’єкти, що стали предметом публічних обговорень.

Це – проєктна документація на побутове приміщення, яке неофіційно називають банею. Приблизно стільки ж томів є і на спортзал. Ще в 1995 році ця документація пройшла всі узгодження та перевірки. То, чому питання «спливло» через 26 років?

Якщо говорити коротко, то під час проведення перевірки порушень вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів КП «Чернігівводоканал», не встановлено, втому числі і на території водопровідної насосної станції №2 «Подусівка».

Більш детально про результати перевірок можна дізнатися із звіту юрисконсульта КП «Чернігівводоканал» Оксани Белавцевої, який ми наводимо нижче.

Після сказаного

На сьогоднішній день можна стверджувати, що КП «Чернігівводоканал» працює відкрито і прозоро. На підприємстві немає місць закритих для громади Чернігова.

Тільки за останні роки КП «Чернігівводоканал» відвідали десятки делегацій та екскурсій. Так, так, саме екскурсій, бо робота найбільшого підприємства Чернігівської області доволі цікава, як у напрямку водопостачання так і в напрямку водовідведення та знезараження стоків. 

Чернігівському водоканалу дійсно є що показати не тільки мешканцям міста та області. За передовим досвідом підприємство відвідували делегації працівників галузі з інших регіонів країни. Як потенціальний об’єкт для інвестицій розглядають підприємство і представники іноземних компаній і корпорацій.

Сьогодні в КП «Чернігівводоканал» працює 600 працівників, які щоденно перебувають на всіх об’єктах і знають все про їх роботу.

Тобто, утаємничити будь-яке питання в роботі КП «Чернігівводоканал» не можливо фізично. Особливо це стосується об’єкту на ВНС-2, який, як наголошувалось вище, пропрацював 26 років.

Впевнені, що перевірки підприємства із зазначених, або будь-яких інших питань, були є і будуть, бо діяльність водоканалу перетинається з інтересами багатьох структур. Тому в колективі КП «Чернігівводоканал» до перевірок ставляться цілком нормально, продовжуючи виконувати свою щоденну роботу з надання соціально-значимих комунальних послуг мешканцям міста Чернігова.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»  

26/05/2021

Написати нам