Отримувачам субсидій встановлять лічильники

Отримувачам субсидій встановлять лічильники за рахунок бюджету міста. У середу, 15 лютого виконком Чернігівської міської ради погодив Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки.

Звичайно, під час обговорення не обійшлося без зауважень та запитань. Одним з таких питань стала вартість вузлів обліку. Також під час обговорення підіймалося питання набуття права власності на вузол обліку, встановлений за бюджетні кошти у помешканні громадян.

Один з членів виконкому припустив, що власники квартир будуть масово виводити з ладу лічильники води. Мабуть, далеко не всі володіють інформацією про ту кількість запитів щодо встановлення лічильників, яка надходять до міської ради та Водоканалу. Окрім того, зазначимо, що і електро-, і газові лічильники є власністю підприємств, які їх встановлювали. І на сьогодні немає жодної інформації про масове їх пошкодження. Більш того, запропонована Програма – соціально орієнтована, тобто, створена для людей, які споживають води менше, ніж встановлено нормативами і отримують субсидію від Держави. Тому громадяни самі зацікавлені у встановлені вузлів  обліку. Для вирішення питання збереження вузлів обліку було рекомендовано доопрацювати текст Програми та включити до неї як додаток, відповідний договір з абонентами.

Щодо питання, «чи має Водоканал стосунки до лічильників гарячої води», то й тут, мабуть не всі члени виконкому володіли достатньою інформацією. Адже всі власники квартир передають до «Чернігівводоканал» показники як лічильників холодної, так і гарячої води. У даному випадку сума показників лічильників використовується для нормування обсягів водовідведення. Наголосимо, що у разі відсутності лічильника гарячої води у помешканні з гарячим водопостачанням, нарахування як за гарячу, так і за холодну воду та водовідведення відбувається за нормативом.  

Також обговорювався і порядок визначення виконавця робіт. Так, керівник КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко зазначив, що на його думку виконавця Програми краще визначати на умовах конкурсу, адже на сьогодні комунальне підприємство не має навіть відповідного штатного розпису під встановлення 4-5 тисяч вузлів обліку на рік. Але міський голова Владислав Атрошенко був дещо іншої думки. Він переконаний, що займатися встановленням вузлів обліку має відповідальна компанія, здатна гарантувати якість виконаних робіт.

Під час голосування члени виконкому більшістю голосів (один утримався) погодили Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки з доданими зауваженнями та рекомендували її на розгляд сесії.

Наскільки важлива запропонована програма для Чернігова

Про важливість Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки можуть розповісти співробітники абонентського відділу КП «Чернігівводоканал», які, після оприлюднення інформації про рішення виконкому, тільки й роблять, що відповідають на запити громадян з питання подання документів на участь у Програмі. За два дні з цього питання вже звернулося декілька сотень абонентів Водоканалу.

Зазначимо, що з поданням документів на участь у Програмі поспішати не треба. Програма розпочне діяти у місті Чернігові тільки після 16 сесії Чернігівської міської ради, яка відбудеться наприкінці лютого, за умови схвалення її депутатами ради.

Про перелік документів, які треба надати для участі у Програмі та початок роботи Програми буде повідомлено додатково через засоби масової інформації, адже і порядок встановлення вузлів обліку має затвердити сесія.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

17/02/2017

Написати нам