Новобудови Чернігова (частина третя)

Доволі часто, після огляду чернігівських новобудов виникає цілком слушне питання: чи може бути якісним будинок, якщо його артерії та вени, якими, по суті є водопровід та каналізація, непридатні до експлуатації?

 

КАНАЛІЗАЦІЯ

Перша черга новобудови, приймання якої водоканал здійснював на минулому тижні, має декілька каналізаційних та один водопровідник колодязь.

Відразу виникло відчуття що представників водоканалу на об'єкті не чекали. Фахівцям служби каналізаційних мереж довелося брати в руки лопати та ломи і розшукувати по території будмайданчику каналізаційні колодязі, які, відповідно до проєктної документації, мають бути позначені відповідними табличками і очищені від снігу.

Колодязі були виготовлені з відхиленням від проєктної документації. Висота горловини колодязя була врегульована не залізобетонними опорними кільцями, а за допомогою червоної цегли, що протирічить Типовим проектним рішенням 901-09-11.84. Виходячи з досвіду, такі колодязі ще якось слугуватимуть 2-3 роки, а потім почнуть розвалюватися.

Зекономив забудовник і на люках оглядових колодязів. Замість чавунних люків встановили пластик, який швидко зруйнується під впливом сонця, вітру, снігу та морозу, якщо раніше на нього не наїде автомобіль.

 

Довідка: Питання встановлення люків оглядових колодязів внормоване Національним стандартом, а саме ДСТУ Б В.2.5-26:2005. І ніяких поліетиленових люків на каналізаційних або водопровідних колодязях цей документ не передбачає.

 

ВОДОПРОВІД

На відміну від каналізаційних колодязів, які було закидано снігом, водопровідний колодязь було видно здалеку. Він, як вказівний перст, височів над засніженим полем. Хоча, за нормативами колодязь мав би перебувати в землі, яка б утеплювала водопровід і не давала йому замерзнути.

Комунальний водопровід діаметром 500 мм, до якого в цьому "дивному" колодязі було підключення до новобудови, від замерзання уберегли лише великий діаметр магістрального водопроводу та постійний протік води в ньому.

Для утеплення  на люк колодязя хтось поклав піддон "обшитий" пінопластом.  Люк, як і на каналізаційних колодязях, був виготовлений з пластмаси. Не дивлячись на те, що люк не відповідав жодним Національним стандартам, його виробник був, мабуть, дуже патріотичним -  у "розі вітрів" на кришці люку було викарбувано Герб України. Але використання Державного символу України не покращило технічних характеристик самого люку.

Цей колодязь був якимось дивним. Зсередини він був схожий, швидше за все, на лежбище бомжів, ніж інженерну споруду.

За проєктом колодязь треба було встановлювати на залізобетонну основу. Всі труби, які входять та виходять з нього, мали б проходити в сталевих футлярах. І вся ця конструкція мала бути герметичною.

Натомість, забудовники проявили неперевершену фантазію. Вони встановили кільце колодязя не на залізобетонну основу, а прямо на водовід, додатково навантаживши його. Ні про які футляри для труб тут і мови не було. А для того, щоб кільце не падало, його підперли залізобетонними блоками. Між блоками, мабуть для герметичності, встановили частоколи з неструганих дошок. З тією ж метою по шву між кільцями пройшлися монтажною піною.

Пожежний гідрант в колодязі було встановлено взагалі шедеврально: його змонтували на відмітці на метр нижче нормативної, що унеможливлювало експлуатацію приладу в разі пожежі. 

Про встановлення драбини, яка має бути в кожному колодязі, забудовник також "забув", зекономивши декілька тисяч гривень на безпеці людей, які будуть обслуговувати цей об'єкт.

 

ПАПІР ВСЕ СТЕРПИТЬ

 "Апофегєєм" всієї цієї криворукості став акт закриття прихованих робіт, підписаний представниками забудовника, технічного нагляду та проєктної організації. Документ свідчив про те, що водопровідний колодязь і все змонтоване в ньому виконано за найвищими міжнародними стандартами!

Зовнішні мережі середньостатистичної новобудови - це 1-2 водопровідні колодязі та 3-4 каналізаційних, між якими прокладено пару десятків метрів поліетиленових труб.

Оцінити зовнішнім оглядом те, що закопано в землі - неможливо. Тому, представникам водоканалу доводиться довіряти актам закриття прихованих робіт та паспортам на використані матеріали, які надає забудовник.

Щодо актів закриття прихованих робіт, то тут, зазвичай, на папері все "красиво", бо забудовник пише так, як має бути. Але дивлячись на ту частину мереж які можливо оглянути, виникає стійке бажання розкопати те, що в землі і подивитись, чи так воно насправді, як написано.

 

ПІДСУМКИ

1. За результатами роботи комісії буде складено відповідний акт, в якому буде відображено всі недоліки, виявлені при перевірці об'єкту.

2. У зв'язку з тим, що водопровідний колодязь встановлений на комунальному водопроводі з порушенням технічних вимог і норм, що може призвести до руйнації водопроводу, забудовнику буде надано припис на демонтаж колодязя.

3. Оскільки водопровід на будинок підключено з порушенням проєктної документації, забудовник має виправити всі зазначені в акті недоліки.

4. Недоліки щодо будівництва каналізаційних колодязів також  мають бути виправлені.

5. Оскільки акт закриття прихованих робіт по водопровідному колодязю недостовірно відображає фактичний стан справ, роботи, що приймається за іншими актами закриття прихованих робіт, підлягають детальні й перевірці.

13/12/2023

Написати нам