Новобудови Чернігова (частина перша)

Вимоги КП "Чернігівводоканал" до водопостачання та водовідведення в новобудовах  Чернігова.

 

Перш, ніж розпочати безпосередню розповідь про новобудови Чернігова, варто ознайомити пересічних громадян з вимогами, які пред'являє чернігівський водоканал до будівництва водопровідних та каналізаційних мереж.

Перед початком будівництва водопровідних і каналізаційних мереж, забудовник отримує від КП "Чернігівводоканал" технічні умови (ТУ) на нове будівництво. Це дуже важливий документ, який визначає місце підключення до комунальних мереж та основні вимоги до самого будівництва.

На підставі ТУ забудовником розробляється проєктна документація, в якій проєктанти відображають проходження водопровідних та каналізаційних мереж, склад мереж,  специфікацію на будівництво та іншу інформацію. Проєктна документація в обов'язковому порядку погоджується з КП "Чернігівводоканал".

КОЛОДЯЗІ В НОВОБУДОВІ. ЦЕГЛИ БУТИ НЕПОВИННО. АЛЕ ВОНА Є І ВЖЕ РУЙНУЄТЬСЯ...

 

Після завершення будівництва перед вводом каналізаційних та водопровідних мереж в експлуатацію відбувається їх перевірка на відповідність ТУ та проєктній документації.

До початку підключення водопостачання в будинок забудовник має передати до КП "Чернігівводоканал" певний пакет документів, які свідчать про виконання всіх технічних умов. Невиконання кожної з цих вимог унеможливлює нормальну експлуатацію водопровідних та каналізаційних мереж і веде к постійним їх зупинкам або руйнації. Для наочності наведемо декілька прикладів.

Так, перед початком приймання мереж в експлуатацію, забудовник має надати водоканалу акти закриття прихованих робіт на об’єкти будівництва, до яких входить, наприклад, акт про зворотню засипку трубопроводу.

Свого часу один із забудовників в новобудові по вулиці Шевченка, вирішив зекономити на зворотній засипці траншеї при прокладанні каналізаційної мережі до  новобудови. До водоканалу було надано акт про якісне виконання робіт, але по факту все виявилось не так, як на папері. Замість піску забудовником  було використано ґрунт, який вибрали з траншеї. Буквально через рік каміння, яке було в тому ґрунті  продавило каналізаційну трубу, що призвело до її руйнації і, як наслідок, к припиненню відведення стоків від будинку на тривалий час. На цей час було припинено і водопостачання будинку.

ІНОДІ, ЩОБ ДОВЕСТИ НЕВІДПОВІДНІСТЬ ТРУБ, ЇХ ДОВОДИТЬСЯ ВІДПРАВЛЯТИ НА ЕКСПЕРТИЗУ

 

Для подальшої безаварійної експлуатації мереж забудовник має надати водоканалу копії сертифікатів та паспортів на труби, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, з пред’явленням оригіналів.

Враховуючи те, що на ринку України є випадки використання фальсифікованих труб, які не відповідають гігієнічним нормам. Труби з перевищеним вмістом небезпечних речовин, при використанні на водопровідних мережах, несуть безпосередню загрозу для людини. Тому наявність висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи є обов'язковим документом.

Також небезпечно використовувати труби, які не відповідають параметрам якості. Водопровідні та каналізаційні мережі, виготовлені з неякісних труб, не відпрацюють закладені при будівництві терміни експлуатації.

ДІАМЕТР ТРУБ ОДНАКОВИЙ, А ТОВЩИНА СТІНКИ - РІЗНА. ДЛЯ ЗАБУДОВНИА - СУТТЄВА ЕКОНОМІЯ. А ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ?

 

Так, в одному з будинків Чернігова по вулиці Олега Міхнюка, забудовник проклав в підвальному приміщенні близько 120 м водопровідних сталевих труб. Вже через декілька років експлуатації цих водопроводів в трубах стали з'являтися свищі, ремонт яких було покладено на плечі ОСББ. Сьогодні питання ремонту будинкового водопроводу залишається невирішеним: у ОСББ на це немає коштів, а водоканал не може виконувати ремонт, бо будинкові мережі не перебувають у підприємства на обслуговуванні. Забудовник відсторонився від проведення гарантійних ремонтів і банально дочекався закінчення гарантійного терміну експлуатації, який за законом складає 10 років. Питання заміни аварійних водопроводів у практично новому будинку так і залишається невирішеним.

ВСІ ЛЮКИ МАЮТЬ ВІДПОВІДАТИ ДСТУ. АЛЕ...

 

Вимога водоканалу до забудовників пред'являти паспорти на люки оглядових колодязів пов’язана з тим, що забудовники дуже часто намагаються зекономити і на цьому виді продукції. Люки, які встановлюються при будівництві оглядових колодязів мають відповідати ДСТУ Б В. .2.5-26:2005, виготовлятися з чавуну і відповідати певним нормативам. Економлячи на люках забудовники використовують занадто легкі чавунні люки  китайського виробництва, або взагалі монтують пластикові люки. Такі люки не витримують навантаження і потребують заміни за рахунок або власників будинку, або КП «Чернігівводоканал» (якщо мережі були передані на баланс підприємства). Треба додати, що встановлення пластикових люків взагалі не передбачено ДСТУ, але забудовники постійно монтують їх на мережах.

НОВИЙ ПЛАСТИКОВИЙ ЛЮК НА "ЗЕЛЕНІЙ ЗОНІ" (вигляд зверху та знизу) ХТО БУДЕ МІНЯТИ? 

 

Відсутність журналу зварювальних робіт, а також копії посвідчення зварювальника можуть свідчити про те, що роботи по монтажу труб відбувалося з порушенням технічних умов і подальша їх експлуатація неможлива. При цьому всі витрати на ремонт водопровідних і каналізаційних мереж у такому випадку можуть лягти на плечі як власників будинку, так і КП «Чернігівводоканал».

На жаль, сьогодні на ринку України дуже багато фальсифікату. Українські компанії дають паспорти на неякісну китайську продукцію, документально підтверджуючи її «якість». Так, наприклад, відповідно до ДСТУ, важкий люк оглядового колодязя має важити 120 кг. Вага люку - дуже важливий фактор, який забезпечує безпеку водіїв на автомобільних дорогах. В той же час забудовники міста Чернігова ставлять на автомобільні дороги люки які не важать навіть 30 кг! Але на люку написано що він відповідає ДСТУ. При цьому надаються відповідні паспорти на продукцію! Таким чином забудовники не тільки наражають на небезпеку учасників дорожнього руху, але й перекладають на інших витрати, пов’язані із заміною неякісної продукції.

ЩЕ ОДНЕ ПЛАСТИКОВЕ ЧУДО (на гарантії) АЛЕ ГАРАНТІЙНИЙ ВИПАДОК ДОВЕСТИ БУДЕ ДУЖЕ ВАЖКО

 

Чимало новобудов Чернігова місяцями не підключається до водопостачання через неякісно збудовані водопровідні та каналізаційні мережі. Забудовник не усуває виявлені недоліки і затягує здачу будинку в експлуатацію. Потім, коли терпіння у власників квартир закінчується, забудовники просять Чернігівводоканал подати воду в будинок, беручи на себе гарантійні зобов’язання усунути недоліки до певного терміну. Як правило, недоліки не усувалися, а будинки приймалися в експлуатацію. Це пов'язано в першу чергу з тим, що при прийманні будинку в експлуатацію не запрошували представників КП «Чернігівводоканал» взяти участь у роботі приймальної комісії. І всі зобов’язання забудовника по усуненню недоліків так і залишалися на папері.

Для усунення всіх цих негативних моментів та з метою неприйняття в експлуатацію водопровідних та каналізаційних мереж, які не відповідають стандартам, комунальне підприємство «Чернігівводоканал» направило листа в до Управління державного архітектурно-будівельного контролю Чернігівської міської ради з вимогою включення представників підприємства до роботи в складі приймальної комісії.

 

ДАЛІ БУДЕ…

 

*Повний перелік технічних вимог КП «Чернігівводоканал» для проектування та прийняття в експлуатації об'єктів будівництва водопостачання та водовідведення прийняті технічною радою підприємства згідно протоколу №14.08 від 14.08.2023 року. Знайти його можна на сайті КП «Чернігівводоканал» за посиланням: https://water.cn.ua/news/tekhnichni-vimogi-kp-chernigivvodokanal-ch1_547

 

 

 

 

 

 

 

 

28/10/2023

Написати нам