Новобудови Чернігова Частина 2: Гонча, 59

На переконання працівників водоканалу, на усунення недоліків, виявлених при комісійному огляді другої черги будівництва по вулиці Гонча, потрібно два тижні. З незрозумілих причин, на усунення цих, начебто «незначних недоліків», забудовник просить понад півроку. В той же час власники квартир в новобудові і досі залишаються без водопостачання...

Сьогодні до КП «Чернігівводоканал» надходять адвокатські запити від власників квартир другої черги будівництва по вул. Гонча, 59, з приводу того, що будинок начебто добудований, але водопостачання до нього не подане. Люди хочуть зрозуміти позицію водоканалу в цьому питанні. Відповіді на запити було надано. Але, для широкого загалу ми надаємо більш розширену інформацію.

Забудовником  по вулиці Гончій виступає приватне акціонерне товариство «Житлокомунпостачторг», яке зводить три черги багатоквартирної забудови. Всі три черги підключено до комунального водопроводу діаметром 500 мм по вул. Гонча. Вода подається по двом трубопроводам діаметром 100 мм.

Перша черга будівництва була підключена до водопостачання у жовтні 2021 року, а особові рахунки мешканці почали відкривати на початку 2022 року. Інформації про те, що мережі водопостачання та водовідведення відповідають технічним умовам та проєкту від водоканалу до забудовника не надавалося. Але в березні 2021 року був лист про те, що всі роботи виконано в повному обсязі. Таке формулювання, як «в повному обсязі», суттєво відрізняється від формулювання «відповідає ТУ та проєктній документації». Але це дало можливість забудовнику здати першу чергу будинку в експлуатацію.

В травні 2022 року на новому вводі на новобудову ставався порив водопроводу. Витоки були зафіксовані на зварному стику поліетиленової труби діаметром 100 мм. Усунення аварії на водопровідному вводі будинку, підключеному до комунального водопроводу, проводило приватне акціонерне товариство «Житлокомунпостачторг» власними силами.

У вересні 2023 року ПАТ «Житлокомунпостачторг» запросило комісію КП «Чернігівводоканал» на прийняття другої черги будівництва. Але, станом на 12 вересня до КП «Чернігівводоканал» забудовником не були надані паспорти та висновки санітарно-гігієнічної експертизи на використану трубу, паспорти на засувки, люки, колодязі тощо. Не передано до КП акти прихованих робіт, документи на зварювальні роботи, що підтверджують якість їх виконання та іншу документацію. Зазначимо, що цих документів не було надано і на першу чергу будівництва.  І без них вводити водопроводи та каналізаційні мережі в експлуатацію неможливо. 

Враховуючи те, що друга черга будівництва підключена через першу чергу, забудовнику запропонували надати всі вищезазначені документи на весь водопровід. Але на момент виїзду комісії (12.09.23) цих документів надано не було.

При комісійному огляді водопроводу було встановлено, що врізку виконано в колодязі, який знаходиться по вулиці Гончій на водопроводі діаметром 500 мм. Невідповідність проектній документації полягала в тому, що  підключення було виконано не в окремому колодязі, а в колодязі КП «Чернігівводоканал», в якому вже було змонтовано пожежний гідрант. Саме цей гідрант перекривав доступ в середину колодязя. За гідрантом проходила труба діаметром 500 мм, якав свою чергу, унеможливлювала нормалльний доступ до двох засувок діаметром 100 мм, через які підключалися новобудови. Фактично, щоб добратися до тих засувок, слюсарю потрібно пролізти в щілину між трубою і плитою перекриття колодязя. Окремий люк над засувками був відсутній. Таким чином, у разі виникнення аварійної ситуації, пов’язаної з витоками води, людина, яка б знаходилась біля засувок, не мала б можливості вибратися з цього колодязя. Експлуатація такого колодязя не допускається, в першу чергу, з питань безпеки персоналу.

Треба зазначити що дві поліетиленові труби діаметром 100 мм, через які подається вода на новобудови, мають проходити під дорогою в сталевих футлярах. Оскільки акти прихованих робіт від забудовника відсутні, дізнатися, чи фактично футляри наявні під дорогою, неможливо. Експлуатація водопроводів без футлярів може привести к трагічним наслідкам – пориву водопроводів і затопленню території.

 

Колодязь в якому було підключено першу чергу будівництва, був встановлений також з порушеннями - відстань від фланців до стінки колодязю не відповідала нормативній.

Для усунення цього порушення колодязь потрібно було перемістити ліворуч, в бік водопроводу. Але саме в день роботи комісії забудовник проводив підключення газопостачання на третю чергу будівництва і для цього проклав газову трубу прямо попід колодязям. Газова труба проходила з порушенням нормативних відстаней і прокладалася без футляру поруч з колодязем і при перетині водопроводу. Експлуатація водопровідного колодязів за таких умов унеможливлювалось. Адже через витоки газу може відбутися отруєння персоналу КП. Окрім того, газова труба може бути пошкоджена під час ремонту водопроводу.  

Люки на водопровідних каналізаційних колодязях не відповідали ДСТУ, а сама каналізаційна мережа, на час огляду, була засмічена.

Враховуючи те що будинок перебуває на гарантії забудовника, КП «Чернігівводоканал» було надано забудовнику припис на усунення виявлених недоліків. Було визначено термін усунення недоліків - до 30 вересня 2023 року.

 

По другій черзі будівництва протяжність водопровідних та каналізаційних мереж була незначною, але і там були виявлені недоліки: відстань від фланцевих з’єднань до стінки колодязя не відповідала нормативній, в колодязі було відсутнє гільзування труби при проходженні через стінки колодязя, встановлений люк на водопровідному колодязі не відповідає ДСТУ, каналізаційна мережа була засмічена, а каналізаційний колодязь частково зроблений з цегли, що є порушенням нормативної документації.

Виявлені порушення унеможливлювали подачу води в другу чергу будівництва. Забудовнику було рекомендовано усунути і ці виявлені недоліки до 30 вересня 2023 року.

В жовтні 2023 року було проведено огляд будівництва, але жоден із зазначених у приписі пунктів виконано не було. Натомість, приватним акціонерним товариством «Житлокомунпостачторг» було надано гарантійні листи, в яких остаточне усунення недоліків пропонувалося провести у першому - другому кварталі 2024 року.

Було незрозумілим, чому на усунення таких, за словами забудовника, «незначних недоліків», потрібно понад півроку?

Виходячи з досвіду, можна сказати, що частковий демонтаж колодязю в точці підключення до комунального водопроводу по вулиці Гонча та його відновлення у відповідності  до проєкту  потребує не більше тижня. І це при тому що асфальтний завод буде працювати до кінця поточного місяця. Усунути всі інші зауваження можна було, взагалі, в значно коротші строки.

Таким чином, станом на 10 листопада 2023 року водопостачання до другої черги будівництва не подано, а власники квартир не можуть повноцінно їх використовувати.

Подача води в другу чергу будівництва збільшить навантаження на існуючі водопровідні та каналізаційні мережі, через що зросте вірогідність виникнення аварійних ситуацій. Наявність незахищеної газової труби в охоронній зоні водопроводу наражатиме на небезпеку як обслуговуючий персонал, так і мешканців будинку. А аварія в точці підключення до комунального водопроводу по вулиці Гончій взагалі може привести до припинення водопостачання на значній території міста Чернігова. Відсутність гільз в колодязях може призвести до руйнації водопроводів. А садові люки, які використані забудовником на водопровідних та каналізаційних колодязях, не забезпечують захист мереж перед багатоквартирним будинком, де реально відсутнє місце для паркування автотранспорту. 

Для розв'язання проблем, які унеможливили нормальне проживання людей у новозбудованих квартирах, рекомендуємо забудовнику усунути всі виявлені недоліки до 30 листопада поточного року. Після чергового комісійного обстеження мереж та позитивних висновків комісії, буде проведено їх випробування та промивку. За позитивних висновків лабораторії питної води, яка проведе аналізи води у новозбудованих водопроводах, водопостачання другої черги будівництва буде розпочато.

10/11/2023

Написати нам