Не платять, хоча тонна води і нігтя ламаного не варта!

Ситуація із заборгованістю за комунальні послуги в місті Чернігові за останні два роки суттєво погіршилась. До тих боржників, які роками ігнорували комунальні рахунки, додалися і ті, хто переконав себе, що «війна все спише».

Ні, не спише! Починаючи з березня місяця КП «Чернігівводоканал» відновлює відключення боржників, як в приватному секторі, так і в багатоквартирному житлі.

 

ВІДКЛЮЧАЄМО, ЩОБ ВИЖИТИ…

Починаючи з 01.01.2022 вартість води не змінювалась. Ще у 2021 році було встановлено, що 1000 л артезіанської води в мережі централізованого водопостачання міста Чернігова коштує для споживачів 15,56 грн. С того часу, через бойові дії, політичну та економічну ситуацію на території України, вартість води для споживача залишається незмінною, хоча собівартість її видобутку та транспортування зросла доволі суттєво. Можливо, у військовий час це і правильно, але…

За ці два роки вартість складових тарифу зросла в рази! Відомо, що 60 відсотків вартості води – це електрична енергія. Ціна на електричну енергію для промислових споживачів підвищилася. Відповідно, собівартість послуг водоканалу збільшилась. Окрім того, суттєво змінилась вартість матеріалів для проведення ремонтів та обслуговування мереж, ціна паливо-мастильних матеріалів. Сьогодні КП «Чернігівводоканал» перебуває на межі виживання. А на додачу до цього ще і заборгованість споживачів, яка з кожним днем тільки зростає!

Так, станом на 01.02.24 заборгованість населення за спожиті послуги добігла 46,5 млн. грн.! Це ті кошти, які підприємство мало б направити на реконструкцію та обслуговування мереж, оплату роботи працівників, погашення власної заборгованості.

Треба звернути увагу на те, що до початку війни у приватному секторі Чернігова заборгованість споживачів практично була відсутня. Зараз це чотири мільйони гривень (3 997,9 тис.грн.)! Ті, хто живе в приватному секторі і не платить за послуги КП «Чернігівводоканал», мають розуміти, що для припинення надання їм послуг потрібно, максимум, декілька годин. А от їх відновлення вимагатиме багато часу і чимало грошей. То, чи варто тягнути з оплатою?

 Щодо багатоквартирного житла, то тут з відключенням трохи важче, ніж в приватному секторі, але і це можливо. В першу чергу у боржників буде відключена каналізація. Адже підприємству якось потрібно повертати 42,5 млн. грн. (42 494,2 тис.грн.) боргу. При цьому боржникам треба пам’ятати, що відновлення послуг буде платне, тобто, окрім суми боргу доведеться планувати ще і додаткові витрати.

На жаль, через відключення каналізації життя в багатоповерхівках як у боржників, так і їх сусідів, може ускладнитись. Ну, про боржників – то зрозуміло. Якщо ти позиціонуєш себе, як людина, що веде яскраве та насичене життя, без працюючої каналізації це буде зробити не так вже й просто. Тут і парфуми не допоможуть. Але відсутність каналізації в квартирі можуть відчути і сусіди. Так що, для уникнення несподіванок, всім, мабуть варто перевірити, чи не мешкають поруч з вами ті, хто з березня залишиться без каналізації.

Інформацію про боржників можна перевірити на сайті КП «Чернігівводоканал» за посиланням https://water.cn.ua/debt-info. Для цього достатньо ввести в пошук назву вулиці та номер будинку.

 

ХТО НЕ ПЛАТИТЬ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ?

Ми не можемо стверджувати, що за комунальні послуги не сплачують виключно люди з мінімальним доходом. Так, звісно, серед боржників є адреси, в яких мешкають споживачі із залежністю та відсутністю постійного доходу. Але, переважна більшість тих, хто роками не сплачував за комуналку – веде стильне життя, розміщує пости в соціальних мережах, їздить на чудових авто і виглядає цілком респектабельно.Це – публічні люди, інформація про яких є у відкритих джерелах.

 

Нещодавно, в квартирі за адресою: проспект Перемоги, 75, заборгованість тільки за послуги КП «Чернігівводоканал» добігала 30 тис.грн.! Людина роками не сплачує не тільки за воду, а й взагалі за комунальні послуги і, при цьому в соціальних мережах розповідає про своє яскраве життя та рекламує власні салони краси, які, як і квартира боржника, знаходяться в центрі Чернігова.

Треба наголосили, що тільки ремонт зламаного нігтя у салоні боржника кошту,є як три кубометри води від комунального підприємства!

Стандартний прайс "нігтевого сервісу"

Завдяки спільній роботі юридичного відділу КП «Чернігівводоканал» та Державної виконавчої служби половину боргу по проспекту Перемоги вдалося закрити. Власнику квартири направлено листа про відключення каналізації. Наперед перепрошуємо у сусідів…

 

Ще один боржник, судячи з відкритих джерел, має власне виробництво алкогольних напоїв. Мабуть, людина просто забула про рахунки КП «Чернігівводоканал». Поточна заборгованість перед підприємством перевищила 19 тис. грн.  Через це водоканал змушений припинити надання послуг боржнику за адресою по вул. Шекченка, 46.

 

Чимало боржників і в приватному секторі цілком спроможні сплачувати за надані комунальні послуги, але, чомусь, вважають це необов’язковим. Так, на вулиці Ломоносова, на місці старого будинку з’явилася новобудова. Гарна будівля з’явилася, однак, борг за цією адресою не зник і вже наближується до 4 тис. грн. Якщо в березні він не буде дорівнювати нулю, зникнуть послуги КП «Чернігівводоканал». Боржника попереджено…

 

ОТ ТАК І ЖИВЕМО!

Замість того, щоб покращувати якість послуг, підприємство змушене відключати боржників. Потім, після сплати боргів і вартості робіт по відновленню, по-новому підключати відключені адреси. Мабуть, це не правильно.

Якщо ви не живете в квартирі чи будинку – встановіть лічильники води та не накопичуйте заборгованість. За нормами споживання, при реєстрації значної кількості мешканців, щомісячна плата може перевищувати тисячу гривень, які потім все одно доведеться сплатити. 

Якщо у вас виникла проблема з оплатою послуг КП «Чернігівводоканал», звертайтеся до центру обслуговування споживачів. Ми разом спробуємо вирішити вашу проблему!

 

Центр обслуговування споживачів знаходиться за адресою:

м. Чернігів, вул. Київська, 14А.

0 800 50-50-51 дод.3 (безкоштовно)

info@water.cn.ua

 

 

22/02/2024

Написати нам