Не хочете платити за сусіда – встановлюйте лічильники води

Третій рік реалізації Програми встановлення вузлів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова свідчить, що насправді чимала кількість отримувачів субсидій не дуже то й хоче безкоштовних лічильників! За досвідом, факторів, які впливають на небажання встановлювати «лічильники від міської влади» чимало. Але, на думку фахівців, головна причина одна – понаднормове споживання води отримувачами субсидій. Виникає цілком логічне питання як ці обставини вплинуть на розрахунки за водопостачання та водовідведення, після встановлення в будинках комерційного обліку. Спробуємо спрогнозувати ситуацію…

 Для чого приймали Програму

Рішенням Чернігівської міської ради №16/VII-8 від 28.02.2017 року було затверджено «Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017 — 2020 роки». Ця Програма орієнтована на мешканців міста Чернігова, які отримують субсидії на сплату вартості отриманих послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), та квартири яких не обладнані приладами обліку води. Витрати на встановлення приладів обліку здійснюються за рахунок бюджету міста Чернігів.

Однією з причин прийняття в Чернігові Програми встановлення лічильників води за рахунок бюджету міста було бажання влади зняти соціальну напругу, яка може виникнути після застосування ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

До відома. Після встановлення в багатоповерхівках вузлів комерційного обліку* води, мешканці будинків мають сплачувати за отримані послуги з водопостачання та водовідведення саме за показниками цих вузлів. Різниця між показниками вузлів комерційного обліку та вузлів розподільного обліку**, буде розподілятись між мешканцями будинку, що споживають воду за нормами. І саме соціально незахищені верстви населення, які не мають коштів на встановлення вузлів розподільного обліку, можуть фінансово постраждати від такого розподілу, адже субсидія дається лише на соціальну норму споживання води.

*вузол комерційного обліку – вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом;

**вузол розподільного обліку – вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

 

На час прийняття Програми в місті Чернігові нараховувалось 14 720 власників особових рахунків, які сплачували за послуги з водопостачання та водовідведення за нормами споживання. Саме на цю кількість споживачів і була розрахована Програма. З урахуванням споживання гарячої води, планувалося встановити 22 793 вузлів розподільного обліку холодної та гарячої води.

Бажаючих на безкоштовні лічильники вже немає

Ажіотаж в питанні встановлення вузлів розподільного обліку тримався близько 7-8 місяців. Люди, які вже давно хотіли сплачувати за спожиту послугу, але не мали коштів на встановлення лічильників води, вистоювали в чергах, щоб отримати підтримку з міського бюджету.

Згодом кількість бажаючих встановлювати вузли розподільного обліку за Програмою почала зменшуватися. На це вплинуло і зменшення кількості самих отримувачів субсидій, яке відбулося через зростання рівня пенсій та заробітних плат в місті.

Станом на 01 вересня 2019 року до центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал» за Програмою встановлення вузлів розподільного обліку води надійшло 4 495 заяв. На цю дату вузли розподільного обліку води було встановлено у 3 748 споживачів. Загальна кількість встановлених лічильників склала 7 431 шт.

За даними центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал», у вересні та жовтні цього року Програма перетікає дуже мляво через те, що зимове призначення субсидій ще не відбулося і 348 заяв від споживачів на встановлення вузлів розподільного обліку перебувають на розгляді. Взагалі складається враження, що Програма добігає кінця і може бути завершена достроково.

Але з іншого боку, за даними того ж центру обслуговування споживачів КП «Чернігівводоканал» в місті Чернігові обліковується понад 5 000 власників особових рахунків, які отримують субсидію, споживають послуги підприємства за нормативами і не горять бажанням встановлювати вузли розподільного обліку. Виникає цілком логічне питання: чому люди не хочуть встановлювати вузли розподільного обліку?

Сказати, що про встановлення вузлів розподільного обліку за рахунок бюджету міста не повідомлялося – не можна, адже КП «Чернігівводоканал» було проведено потужну інформаційну  кампанію в ЗМІ. До того ж, інформація поширювалася на квитанціях і, навіть кожному отримувачу субсидій було направлено рекомендованого листа з цього питання. Не допомогло – наразі, на участь у Програмі щотижня реєструється лише 2-3 споживача!

 

Після вивчення ситуації напрошуються невтішні висновки: більшість отримувачів субсидій які досі не встановили вузлів розподільного обліку використовують води більше, ніж передбачено нормами споживання, встановленими в Чернігові.

 

Головних причин понаднормового споживання води дві:

  1. несправне сантехобладнання, і, як наслідок – понаднормові витоки води;
  2. реальна кількість споживачів послуги перевищує кількість мешканців, зареєстрованих в приміщенні.

Хто заплатить за безоблікове використання води?

Сьогодні за понаднормове використання води окремими мешканцями Чернігова сплачує все місто, адже воно закладено в тарифи КП «Чернігівводоканал» як втрати. Але вже з наступного року в місті запровадиться комерційний облік води. Будинки, в яких частина квартир оснащена вузлами розподільного обліку, а частина споживає послуги за встановленими нормами – найпоширеніший варіант. Це означає, що за втрати води в такому будинку будуть сплачувати ті, в кого немає вузлів розподільного обліку. Все навантаження понаднормового споживання води ляже на людей, які споживають воду за нормами і при цьому в квартирах яких мешкає реальна кількість людей. Можна припустити, що певний час ситуація буде складною і навіть призведе до соціальної напруги в місті.

Але є сподівання, що по відношенню до тих, в чиїх помешканнях живе людей більше, ніж зареєстровано, ситуація скоро зміниться. Адже сусіди добре знають скільки людей реально мешкає в квартирі, а скільки зареєстровано і не схочуть платити за когось.

Стосовно субсидіантів, які споживають воду за нормами, то виявити «зайвих» мешканців в квартирах допоможуть не тільки сусіди, а й практична реалізація ЗУ «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який було схвалено Верховною Радою 17 жовтня цього року.

Як би там не було, тривалий час мешканці, які ще не встановили вузли розподільного обліку, будуть сплачувати за всі втрати води в будинку. Тому порада до всіх споживачів одна: не хочете платити за сусіда – встановлюйте лічильники води. А отримувачам субсидій треба визначитись з цим питанням якнайшвидше, оскільки вже через кілька місяців міську Програму буде завершено і лічильники доведеться встановлювати за власний кошт.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

 

18/10/2019

Написати нам