Лічильники за бюджетні кошти. Що зроблено

Рік тому, 15 лютого 2017 року виконком Чернігівської міської ради схвалив «Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки». Сьогодні, маючи певний досвід виконання цієї важливої для міста Програми, ми можемо проаналізувати хід її виконання.

Навіщо приймалася Програма

Постановою Кабінету Міністрів України № 409 від 06.08.2014 р. «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», яка набула чинності 1 жовтня 2014 року, затверджені соціальні норми житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами для надання населенню пільг та субсидій. Фактично, для зменшення сум нарахувань та виплат субсидій Державою, була встановлена двократна різниця між соціальними та фактичними нормами споживання холодної/гарячої води та водовідведенням. Тому першочерговим і головним завданням Програми був соціальний захист населення, яке отримує субсидії на сплату комунальних послуг та споживає води менше, ніж визначено відповідним рішенням виконкому Чернігівської міської ради.

Другим важливим моментом встановлення квартирних лічильників води був захист населення Чернігова від збільшення нарахувань після набрання чинності окремими положеннями ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», а саме, після започаткування комерційного обліку води в багатоквартирних будинках.

Станом на 15 лютого 2017 року понад 13 тис. власників особових рахунків з холодного водопостачання та понад 7 тис. власників особових рахунків з гарячого водопостачання отримували субсидію за нормами споживання. За розрахунками, за чотири роки виконання Програми в місті Чернігові мали б встановити майже 23 тис. лічильників холодної та гарячої води на загальну суму понад 19 млн. грн.

 

Як голосували за Програму

Головним питанням, яке обговорювалось на виконкомі 15 лютого 2017 року було питання вартості лічильників та робіт з їх встановлення. Дехто з членів виконкому вважав, що 840 грн. на встановлення одного лічильника (включаючи вартість самого лічильника та комплектуючих до нього) – забагато. Не дивлячись на це Програму було схвалено виконкомом та винесено на чергову сесію міської ради.

На фото: засідання виконкому Чернігівської міської ради 15.02.2017

Доволі складним було голосування за Програму на сесії Чернігівської міської ради, яка відбулася 6-го березня 2017 року. Програму підтримали лише 23 депутати. На думку експертів при прийнятті рішення було більше політики, ніж здорового глузду.

 

Перші проблеми

Перші проблеми з виконанням Програми з’явилися на етапі закупівлі лічильників та при виборі підрядної організації, яка безпосередньо мала б займатись монтажем обладнання. При високих технічних вимогах до лічильників води, які планувалося встановлювати за Програмою, сума у 204 грн. з ПДВ на закупівлю одного лічильника була явно недостатньою. Процедуру закупівлі довелось проводити чотири рази і лише наприкінці серпня було визнано переможця – Публічне акціонерне товариство "Електротермометрія" м. Луцьк.

Не менш проблемним було питання з пошуку підрядної організації. В результаті договір на проведення робіт з встановлення лічильників було укладено з ТОВ «Факел».

Через вищезазначені обставини практичне виконання Програми розпочалося лише 7 вересня 2017 року.

Не менш проблемним було питання стану будинкових мереж. Зігнилі труби в квартирах абонентів та будинках міста суттєво уповільнили темпи встановлення лічильників.

 

Що зроблено

Станом на 14 лютого 2018 року заяви на встановлення лічильників води за соціальною програмою до абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» подав лише 2181 абонент, замість запланованих 13 тис. абонентів. Головною причиною низької активності громадян є те, що в квартирах отримувачів субсидій зареєстровано людей менше, ніж проживає фактично. Тобто, отримувачам субсидій не завжди вигідно розраховуватись за фактично спожиту воду.

На думку експертів ситуація зміниться після того, як буде введено комерційний облік води в будинках. Ніхто не захоче платити за громадян, які споживають воду, але не зареєстровані за певною адресою.

Як зазначалося раніше, через те, що Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання було фактично розпочато лише у вересні 2017 року, станом на лютий 2018 року було встановлено 2170 лічильників холодної та гарячої води в 862 квартирах абонентів – отримувачів субсидій.

Максимальна кількість лічильників в одній квартирі – 4 шт., мінімальна – 1 шт.

Через незадовільний стан будинкових мереж та потребу перекриття холодного та гарячого водопостачання усього будинку було прийняте рішення про встановлення лічильників побудинково, тобто, усім абонентам, що мешкають у багатоповерховому будинку та подали заяву до серпня 2017 року. Тим, хто подав заяву після серпня 2017 року встановлення лічильників заплановано на 2018 рвк.

Наразі виконані роботи по КП «ЖЕК-10», КП «Новозаводське», КП «Деснянське». Триває встановлення лічильників в будинках, які обслуговує ОЖБК. На черзі – КП «ЖЕК-13».

Що планується на 2018 рік

Виконання Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова за 2017 рік триває. Її завершення заплановано на кінець травня 2018 року. Після чого розпочнеться виконання Програми 2018 року.

У міському бюджеті на реалізацію Програми 2018 року передбачено 5 млн. грн. Але вже сьогодні можна говорити про те, що у зв’язку із зростанням цін та тарифів цифри, зазначені у Програмі потрібно переглядати. За рік суттєво зросли закупівельні ціни на лічильники та комплектуючі, збільшився рівень заробітної плати та інше.

Скоріш за все буде зменшено кількість лічильників запланована для встановлення у 2018 році. Зараз це 6000 лічильників холодної та гарячої води. Але остаточне рішення щодо внесення змін у Програму– за Чернігівською міською радою.

 

Де проходить прийом заяв та документів на встановлення лічильників

Прийом заяв від громадян щодо включення до «Програми встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки» проходить в приміщенні абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» за адресою: м. Чернігів, вул. Київська, 14,А.

Довідки та консультації з цього питання можна отримати за телефоном в Чернігові: (0462) 614-662.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

15/02/2018

Написати нам