Лабораторія чернігівського водоканалу розширила свої можливості

Лабораторія питної води КП „Чернігівводоканал” розширила свої можливості бактеріологічних досліджень, та відтепер, за допомогою тестів та обладнання Idexx Laboratories Inc. CША може визначати наявність Legionella pneumophila у воді.

На сьогоднішній день відомо 50 видів легіонели, але найбільшу загрозу для людей несе саме Legionella pneumophila. Вона може стати причиною двох форм захворювання. Більш легка форма ‒ лихоманка Понтіак, яка дуже схожа на звичайну гостру респіраторну інфекцію. Важка форма ‒ легіонельоз, який перебігає у вигляді складної пневмонії з летальністю 7-30 %. Американські вчені вважають, що Legionella pneumophila щороку спричиняє інфікування приблизно 100 тисяч людей. Вважається що до 10-15 % всіх форма гострих респіраторних інфекцій викликані саме легіонелою.

Цей потенційно небезпечний мікроорганізм може розмножується в системах гарячого водопостачання, кондиціонерах, бойлерах, басейнах, тощо. Інфікування людини відбувається через вдихання біоаерозолю: краплинок води з прикріпленими бактеріями Legionella pneumophila.

Саме через це, дослідження, в першу чергу джерел накопичення бактерій – систем централізованого гарячого водопостачання, бойлерів та кондиціонерів на наявність Legionella pneumophila є важливим інструментом для попередження захворюваності населення на легіонельоз та лихоманку Понтіак.

 

Інформація по темі: Legionella у воді. Реальність ризиків.

                                  ЛЕГІОНЕЛЬОЗ: ПРИЧИНИ УРАЖЕННЯ ЛЕГЕНЬ  

 

 

08/02/2024

Написати нам