Користування вигрібними ямами врегульовано

На початку травня 2023 року, з метою підвищення екологічної безпеки, Чернігівська міська рада прийняла рішення, яким врегульовано вивіз рідких побутових відходів (далі – РПВ) з вигрібних ям на території міста Чернігова. Відтепер вивіз РПВ без укладання договору з перевізником цих відходів ЗАБОРОНЕНО всім юридичним особам – користувачам вигрібних ям, незалежно від форми власності, а також громадянам.

Рішенням Чернігівської міської ради від 02 травня 2023 року № 31/VIII-2 «Про внесення змін та доповнень до Правил благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів та додержання тиші в громадських місцях м. Чернігова в новій редакції» (далі – Правила благоустрою), внесені зміни до Правил благоустрою, якими встановлено, що вивіз рідких побутових відходів, що утворюються у житлових будинках (для постійного або тимчасового проживання) громадян або в процесі господарсько-побутової та виробничої діяльності суб’єктів господарювання за відсутності підключення до мереж централізованого водовідведення і зберігаються у вигрібних ямах (вигребах), здійснюється спеціалізованим транспортом за рахунок власника (балансоутримувача, користувача) будинку (квартир), будівель та споруд, на умовах укладених договорів з суб’єктами господарської діяльності, що мають чинні договори з балансоутримувачем зливової станції.

Таку норму встановлено на підставі основних гігієнічних, будівельних вимог та норм до планування і забудови як нових, так і існуючих міських та сільських поселень України, їх санітарного упорядкування та оздоровлення на підставі «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 червня 1996 року № 173, ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій».

Окрім того, вимоги щодо санітарного очищення територій населених місць, а також правила виконання робіт з належного прибирання об’єктів благоустрою та державного санітарно-епідеміологічного нагляду у сфері благоустрою населених пунктів і поводження з відходами викладено в «Державних санітарних нормах та правилах утримання територій населених місць», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145.

Дотримання вимог цих документів є обов’язковими для всіх підприємств, установ та організацій незалежно від відомчого підпорядкування та форми власності, а також громадян.

Треба наголосити, що на території міста Чернігова прийом, знезараження та очищення стічних вод здійснює виключно КП «Чернігівводоканал». Саме тому, рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 18 березня 2021 року № 124, що набрало чинності з 01 квітня 2021 року, КП «Чернігівводоканал» визначено виконавцем послуг з поводження з рідкими побутовими відходами (прийом рідких побутових відходів) на зливовій станції прийому стоків в районі села Гущин на території каналізаційних очисних споруд міста.

Станом на 16 травня 2023 року між суб’єктами господарювання, до видів діяльності яких належить вивіз (транспортування) стічної води та КП «Чернігівводоканал» укладено Договори про надання послуг з поводження з рідкими побутовими відходами (прийом рідких побутових відходів).

Тобто, вивезення РПВ на території міста Чернігова можуть здійснювати виключно суб’єкти господарювання, до видів діяльності яких належить вивіз (транспортування) стічної води та які уклали договір з КП «Чернігівводоканал» на прийом РПВ.

Відсутність договору у перевізника РПВ з балансоутримувачем зливової станції, тобто КП «Чернігівводоканал», як наслідок призводить до зливу РПВ в річки, озера, в лісі або навіть серед поля.

З дня набрання чинності змін до Правил благоустрою (04.05.2023) на зливовій станції прийому стоків КП «Чернігівводоканал» має забезпечити прийом РПВ від перевізників лише за наявності укладених договорів між перевізниками, що привозять РПВ на зливову станцію та користувачами вигрібних ям, а саме замовниками послуг у перевізника на вивіз РПВ.

18/05/2023

Написати нам