Комунальним Водоканалам запроваджують спецрахунки

Встановлено механізм для вдосконалення своєчасних розрахунків за електричну енергію комунальних підприємств питного водопостачання та водовідведення

Відповідний проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» щодо вдосконалення розрахунків за електричну енергію прийнято на засіданні Уряду 30 листопада. Проектом Закону запроваджується механізм рахунків із спеціальним режимом використання підприємств централізованого водопостачання та (або) водовідведення, які призначені для зарахування коштів такими підприємствами для проведення розрахунків з постачальником електроенергії за спожиту електроенергію та інших розрахунків.

Впровадження такого механізму дозволить попереджувати виникнення заборгованості та забезпечить своєчасні розрахунки за електричну енергію, у тому числі комунальних підприємств питного водопостачання та водовідведення.

Аналогічна ініціатива з 2014 року вже успішно запроваджена у сфері теплопостачання з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії». Зокрема, рахунки із спеціальним режимом, запроваджені в теплопостачанні, сприяють поліпшенню розрахунків та значно зменшили обсяги заборгованості за природний газ, спожитий підприємствами теплоенергетики. Також аналогічні норми існують у сферах електроенергетики та газопостачання.

Довідково

Протягом 2016 року спостерігається значне погіршення розрахунків з енергопостачальними компаніями за спожиту електричну енергію. Значну частину такої заборгованості складає заборгованість комунальних підприємств питного водопостачання та водовідведення, що призводило до значних взаємних неплатежів на Оптовому ринку електричної енергії України.

Крім того, 22.09.2016 Верховною Радою України в першому читанні прийнято проект Закону України «Про ринок електричної енергії України» (реєстр. № 4493 від 21.04.2016). Однією з ключових вимог впровадження нової моделі ринку є погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії та забезпечення поточних розрахунків за електричну енергію в повному обсязі.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

Коментар інформаційної служби КП «Чернігівводоканал» щодо ситуації на підприємстві по розрахунках за спожиту електричну енергію

Станом на 01.12.2016 на комунальному підприємстві «Чернігівводоканал» виникла ситуація, коли нарахування субсидій та пільг, які підприємство отримує у якості оплати за надані послуги, суттєво перевищують вартість спожитої підприємством електроенергії.

Це відбувається через те, що в рамках реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури» за рахунок отриманої від МБРР позики (за договорами у сумі 22,8 млн. дол.), у 2010-2014 роках були реалізовані проекти з енергоефективності, за якими, зокрема, було закуплене сучасне насосне обладнання, встановлене на об’єктах водопостачання та водовідведення. Це дозволило КП «Чернігівводоканал» суттєво зменшити витрати електроенергії на виробництво послуг.

Важливо, що повернення кредиту від МБРР планувалося саме за рахунок зекономлених на енергоспоживанні коштів. Але через те, що кошти, які надходять на підприємство, як відшкодування витрат у вигляді субсидій та пільг, можливо використовувати лише для розрахунків за електроенергію, КП «Чернігівводоканал» змушене задля забезпечення виконання кредитних зобов’язань, «відривати» обігові кошти з основних витратних напрямків і при цьому щомісячно нарощувати суттєву переплату за електроенергію.

Ще у вересні 2016 року Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко підіймав проблему використання коштів, які надходять, як оплата за надані послуги у вигляді відшкодування пільг та субсидій на підприємства комунальної сфери міста, звернувшись до Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, але, нажаль, ситуація не зрушила з місця.

Можливо, що для усунення проблем, які виникають із життєзабезпеченням підприємств – надавачів комунальних послуг, Уряд мав би ретельніше вивчати економічну ситуацію на підприємствах житлово-комунальної сфери та не приймати узагальнюючі рішення, які ускладнюють роботу цих підприємств. Для вирішення проблеми КП «Чернігівводоканал» потрібно розширити напрямки використання коштів, що надходять на поточні рахунки підприємства, як відшкодування витрат у вигляді субсидій та пільг, дозволивши за рахунок цих коштів проводити сплату податків до бюджету та єдиного соціального внеску.

06/12/2016

Написати нам