Комунальне підприємство може працювати ефективно

У вівторок, 10 жовтня, на розширеній нараді з керівниками всіх міських служб, яка відбувається в Чернігівській міській раді щотижня, про діяльність комунального підприємства «Чернігівводоканал» звітував його керівник Сергій Малявко. На відміну від багатьох комунальних підприємств України, фактично за рік, колектив Чернігівського водоканалу зміг довести, що комунальне підприємство може бути економічно ефективним.

 

 

У 2016 році комунальному підприємству "Чернігівводоканал" вдалося подолати багаторічну тенденцію збиткової діяльності та отримати 29,6 млн грн прибутку. А прибуток підприємства за 8 місяців поточного року вже перевищив річний показник за минулий рік та склав 43,3 млн грн без урахування курсових різниць. 

 Сергій Малявко, директор КП «Чернігівводоканал»

 

Характеристика системи водопостачання та водовідведення міста

Основним видом діяльності КП «Чернігівводоканал» є надання послуг з водопостачання та водовідведення.

Водопостачання. Підприємство обслуговує 109 артезіанських свердловин, з яких в системі водопостачання задіяно – 66 шт. Загальна потужність свердловин складає 113,2 тис. м3/добу при середньодобовій подачі в мережу 48,1 тис. м3/добу. В Чернігові працює п’ять насосних станцій водопроводу другого підйому та 33 насосі станції третього підйому, одна станція знезалізнення води на ВНС №5 «Хімволокно».

Водовідведення. В Чернігові налічується 17 насосних станцій каналізації загальною потужністю 140,5 тис. м3/добу. Каналізаційні очисні споруди при проектній потужності 94 тис. м3/добу використовуються на 50% та пропускають 46 тис. м3/добу. Стоки проходять механічну, біологічну очистку та доочищення в біоставках. Технологія обробки осаду – зневоднення на мулових майданчиках.

Взаємовідносини із споживачами

Споживання послуг. В загальному обсязі реалізації послуг водопостачання 85% займає населення, промисловість – 9 %, бюджет – 6%.

 

На даний час більше 37% в структурі нарахувань за надані населенню послуги займають пільги та субсидії, надходження яких підприємство отримує у безготівковій формі (у вигляді взаємозаліку за е/енергію).

Враховуючи зростання тарифів на комунальні послуги впродовж останніх років з метою економії та більш раціонального споживання води відбувається масове встановлення споживачами лічильників, що призводить до постійного скорочення обсягів реалізації послуг населенню.

Проте, завдяки покращенню діяльності служби по роботі з клієнтами, поглибленому аналізу та посиленню контролю за наданням послуг вдалося вперше за останні роки досягти збільшення реалізації та суттєво скоротити відсоток втрат води (до 16% , при тому що протягом останніх 10 років втрати складали від 21 до 26%).

Завдання підприємства – 100% облік послуг

Суттєвою проблемою залишаються втрати через наявність різниці між показниками загальнобудинкових лічильників та обсягами реалізації за даними квартирних приладів обліку (ПО) та нормами внаслідок недостатньої чутливості квартирних ПО, несанкціонованого втручання споживачів в роботу ПО (магніти, відмотування показань лічильників,) та маніпуляцій з пропискою.

З 2 серпня 2017 року вступив в дію Закон України «Про комерційних обік теплової енергії та водоспоживання», який має на меті перехід  до загальноєвропейської практики, основною тезою якої є те, що «всі послуги (в тому числі й водопостачання), що ввійшли в будинок мають бути оплачені». Тому різниця між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумою показань за квартирними ПО буде розподілена між споживачами, приміщення яких не оснащені  квартирними ПО.

Соціальний захист населення. Для підтримки соціально незахищених верств населення (які отримують  субсидії) КП «Чернігівводоканал» було розроблено , а депутатами міськради схвалено «Програму встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям Чернігова на 2017-2020 роки». Всі власники квартир, які отримують субсидії можуть звернутись до абонентського відділу Водоканалу та встановити лічильники холодної та гарячої води за рахунок бюджету міста.

Тарифи зменшать. На підставі Закону «Про комерційних обік» витрати на повірку квартирних приладів обліку мають оплачуватись споживачами окремо. На засіданні НКРЕКП 14 вересня схвалено проект Постанови, яким зі структури тарифів виключено ці витрати, в результаті чого тарифи на централізоване і холодне водопостачання/водовідведення зменшається на 0,3%, та 1,5% відповідно.

Розрахунки з підприємствами. Теплопостачальні підприємства мають розраховуватись за питну воду також за приладами обліку встановленим в теплопунктах. Якщо ТЕЦ вже розраховується з Водоканалом за показниками лічильників, то питання розрахунків з «Облтеплокомуненерго» досі залишається невирішеним.

Невирішеною залишається проблема несвоєчасності розрахунків «Облтеплокомуненерго» (за надані послуги з реалізації холодної води для приготування гарячої). Заборгованість ОТКЕ перед Водоканалом складає 9 млн. грн.

Фінансові результати КП «Чернігівводоканал»

Дохідна частина зростає. Незважаючи на наявні проблеми, слід зазначити, що показники фінансового-господарської діяльності підприємства помітно покращилися. Про це, в першу чергу, свідчить фінансовий результат від операційної діяльності.

У 2016 році підприємству вдалося подолати багаторічну тенденцію збиткової діяльності та отримати 29,6 млн. грн. прибутку без урахування курсових різниць. Прибуток підприємства за 8 місяців поточного року  вже перевищив річний показник за минулий рік та склав 43,3 млн. грн. без урахування курсових різниць.

На покращення результатів роботи підприємства вплинуло як збільшення доходів так і зменшення витрат.

Боротьба із зловживаннями та безгосподарністю

На підприємстві. В результаті ініційованих перевірок та інвентаризації основних матеріальних цінностей на підприємстві в січні 2016 року, було виявлено ряд фактів з ознаками злочинів направлених на заволодіння грошовими коштами підприємства. Ці неправомірні дії було скоєно протягом 2013-2015 років шляхом зловживання службовим становищем, на даний час, колишніми працівниками підприємства.

В результаті реформування автотранспортної служби підприємства, здійснення контрольних закупок та офіційного надання всіх послуг, доходи від надання автопослуг, починаючи з минулого року, збільшилися майже в 4 рази. В результаті обладнання транспорту gps-трекерами та встановлення ГБО, суттєво зменшилися витрати на паливно-мастильні матеріали. Для порівняння: річні витрати на паливо у 2015 році склали 320 тон, очікувані у поточному – 200 тон. Таким чином економія складатиме 120 тон паливав на рік.

З зазначених вище причин відбувається збільшення доходів від надання послуг з ремонту, прокладання, врізки, промивки водопроводу та ліквідації поривів.

В сфері надання послуг. Окремо слід відзначити збільшення додаткових доходів в результаті проведення робіт по виявленню самовільних незаконних підключень до водопровідних та каналізаційних мереж. У 2016 році виявлено 208 таких випадів, за 8 місяців 2017 року – ще 84. На сьогоднішній день всі виявлені «нелегали» поставлені на облік та налагоджено постійний контроль за недопущенням подібних ситуацій. Доходи від донарахувань за минулий рік склали 337 тис. грн. та 213 тис. грн. з початку цього року. В попередні періоди роботи по виявленню несанкціонованих підключень взагалі не проводилась.

Слід відмітити, що підприємство забезпечує скорочення витрат без погіршення якості послуг, намагається надавати перевагу сертифікованим якісним матеріалам та товарам, які використовує у виробничому процесі.

В результаті оптимізації штатної чисельності та перегляду функціональних обов’язків працівників підприємства вдалося досягти покращення рівня матеріального забезпечення та збільшення середньомісячної заробітної плати на 21% порівняно з минулим роком.

Чверть кредиту МБРР вже погашена

Стосовно стану розрахунків підприємства за кредитними зобов’язаннями перед Міжнародним банком реконструкції та розвитку слід зазначити, що на даний час підприємство своєчасно здійснило поточні платежі та немає заборгованості.  

З загального обсягу $22,8 млн. кредитних зобов’язань  наразі погашено $5,6 млн. (або 25%). До 2027 підприємство має виплатити решту 75% кредиту, що складає $17,2 млн.

Завдяки більш чіткому дотриманню затвердженої структури тарифів, раціональному веденню господарської діяльності та цільовому акумулюванню коштів для розрахунків за кредитними зобов’язаннями підприємство суттєво збільшило частку власних коштів в розрахунках за кредитом з 13% у 2015 році до 58% в 2016 році.

У 2017 році підприємство за рахунок власних обігових коштів за кредитними зобов’язаннями сплатить у еквіваленті 31,4 млн. грн. (9,4 млн. грн. сплачено в квітні, 22 млн. грн. – 12 жовтня).

Інвестиційна діяльність набирає обертів

Сьогодні КП «Чернігівводоканал» активно працює у напрямку виконання інвестиційної програми, спрямованої на реалізацію заходів з покращення якості послуг з водопостачання та водовідведення. Треба зазначити, що протягом 2014-2015 років інвестиційна програма КП «Чернігівводоканал» була виконана не в повному обсязі. Тому за результатами перевірки Нацкомісія зобов’язала підприємство довиконати інвестиційні заходи на 28 млн. грн. без додаткових джерел фінансування. Вже у 2016 році (порівняно з 2015 роком) підприємству вдалося збільшити фактичне виконання інвестиціної програми з 74% до 83%, а за 8 місяців поточного року інвестпрограма вже навіть перевиконана на 14%.

У 2017 році очікується повне виконання інвестиційної програми за рахунок відповідної складової в діючих тарифах.

Крім заходів, які передбачені інвестиційною програмою у 2017 році, виконано реконструкцію водопроводів.

Новим напрямком діяльності підприємства є впровадження сучасної технологій капітального ремонту горловин оглядових колодязів.

Перспективи розвитку КП «Чернігівводоканал»

У перспективних планах підприємства продовження роботи у напрямку покращення якості послуг водопостачання та водовідведення.

 Водопостачання. Враховуючи те, що максимальний строк служби чавунних та пластикових труб 50 років, а загальна довжина водопроводу 550 км, необхідно щорічно здійснювати заміну не менше 10 км мереж. Підприємством розроблено план розвитку систем водопостачання та водовідведення на 2017-2021 роки. Планується виконати і у 2017 році частково уже розпочаті роботи по заміні та реконструкції мереж водопроводу довжиною 4,06 км на суму 51,4 млн. грн.

Водовідведення. Протяжність каналізаційних мереж складає 330,6 км, з них 75% відробили свій термін експлуатації. Планується виконати і у 2017 році частково уже розпочаті роботи по заміні та реконструкції каналізаційних мереж  довжиною 3,85 км на суму 64,3 млн. грн.

Забезпечення високої якості питної води. Вся вода, що видобувається із артсвердловин, надходить у резервуари чистої води (РЧВ), а далі насосами 2-го підйому подається у розподільчу водопровідну мережу. Таких резервуарів у Водолканала – девять (об’ємом 3000 – 6 шт, 1250 – 1 шт, 1000- 2 шт.) Резервуари залізобетонні, напівзаглиблені. У зв’язку з великим терміном експлуатації почалося руйнування бетону. Через тріщини у перкритті у резервуари потрапляють дощові води, через що якість води в резервуарах погіршується.

Першочергово необхідно виконати ремонт шести резервуарів, побудованих у 60-х та 70-х роках. Передбачається укріплення залізобетонних конструкцій колонн, перекриття, гідроізоляція.

Загальна вартість робіт – 25,5 млн. грн.

Ще одним завданням для підприємства є дотримання вимог з якості води, визначених ДСанПіН, адже, починаючи з 1 січня 2020 року діятимуть ще більш жорсткіші державні нормативи. На сьогоднішній день вода, що подається ВНС №2 має перевищення по залізу та марганцю.

В наслідок перевищення вмісту заліза у воді погіршується стан труб, з’являється осад, змінюються властивості самої води.

З метою забезпечення міста якісною питною водою необхідне будівництво станції знезалізнення на водозаборі №2 «Подусівка». Вартість будівництва – 178,2 млн. грн.

Планується впровадити безреагентну обробку питної води способом аерації, що забезпечить зменшення вмісту заліза та марганцю.

Очищення стоків. Щодо стану каналізаційних очисних споруд (КОС) слід зазначити, що їм вже понад 55 років, а остання черга КОС була побудована у 1985 році. З того часу періодично здійснювалась часткова реконструкція очисних, але якоїсь суттєвої комплексної реконструкції не проводилось. Технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, є технічно застарілим та енергоємним.

КОС. Фото 60-х років

Склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу в середньому за день на КОС надходить 45 тис. м3 стоків. Але у наш час, через використання побутової хімії, складові стічних вод змінився. Через це наявні очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень на скидах. На спорудах використовується традиційна для України схема очищення стічних вод, яка включає механічну очистку, біологічну очистку, знезараження ультрафіолетом та доочищення на біоставках. Осад, утворений в результаті очистки, проходить зневоднення на мулових майданчиках.

Для вирішення проблеми з очищенням стічних вод передбачається будівництво нових споруд об’ємом 77 тис. м куб. Керування всіма  процесами очищення стічних вод буде здійснюватись в автоматичному режимі. Вартість реконструкції каналізаційних очисних споруд із впровадженням технології нітро-денітріфікації становить близько 728,0 млн. грн.

Джерела фінансування інвестиційних проектів

Інвестиційні проекти є досить великовартісними. Тому, в якості джерел фінансування, підприємство, окрім використання власних коштів, розглядає  можливість залучення як бюджетного фінансування так і використання позик Міжнародних фінансових організацій.

Загальна вартість впровадження вищерозглянутих пріоритетних заходів стратегічного розвитку Водоканалу досить значна – понад 1 млрд. грн.

Підсумки

Враховуючи майже повну відсутність робіт у напрямку реконструкції інжинерних мереж та очисних споруд протягом останніх десятилість, зважаючи на сучасні вимоги та посилений контроль за якістю питної води, реалізація стратегічних заходів залишається необхідною умовою ефективного функціонування підприємства та забезпечення мешканців міста Чернігова якісними послугами з водопостачання та водовідведення.

В доповіді зазначалося, що ми маємо 546 км мереж для подачі питної води і близько 75% з них мають термін експлуатації понад 40 і більше років, тобто їх ресурс вже вичерпано. Окрім того, як ви знаєте, в нас гарна вода, але в ній досить великий вміст заліза і це також є проблемою. Ми зараз не спішимо, придивляємося до світових прикладів – як поляки вирішують ці задачі, як австрійці. Дивимося, якими можуть бути джерела кредитування цієї програми. Я хочу сказати всім присутнім у залі й усім чернігівцям, що якісна вода в наших оселях – це чи не найважливіша складова нашого життя. Якщо в крані буде якісна питна вода, та сама людина за тих самих життєвих обставин і можливостей у лікуванні, житиме на 5-7 років більше.

Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова

 

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

13/10/2017

Написати нам