До кінця тижня рух транспорту по вул. Героїв Чорнобиля буде відновлено

У Чернігові триває реконструкція самопливного каналізаційного колектору по вулиці Юрія Мезинцева. Саме зараз виконуються роботи на перехресті з вулицею Героїв Чорнобиля, через що припинено рух тролейбусів №№ 10,11 та встановлено маршрути об’їзду цієї ділянки для автомобільного транспорту.

Нажаль, після початку реконструкції та розриття котловану, через несприятливі погодні умови, роботи довелося припинити, через це виникла затримка у виконанні графіку проведення робіт. Наразі будівельники докладають усіх зусиль для того, щоб якомога швидше закінчити роботи на зазначеній ділянці та відновити рух транспорту. За їх планами, у п’ятницю, 27 жовтня роботи буде завершено та рух транспорту відновлено.

Але, закінчення робіт  на перехресті вулиць Героїв Чорнобиля та Юрія Мезенцева не означає припинення робіт по реконструкції колектору в цілому. Треба зазначити, що реконструкція колектору по вулиці Юрія Мезенцева – це один з перших та найбільших проектів КП «Чернігівводоканал» по реконструкції міської каналізації у цьому році.

Якщо говорити про технічні та фінансові параметри проекту реконструкції, то по вулиці Мезенцева відремонтують 680 метрів самопливного каналізаційного колектору. Вартість реконструкції складає 11 млн. 970 тис. грн., з яких 5 млн. грн. надала Чернігівська міська рада, а майже 7 млн. грн. – кошти КП «Чернігівводоканал».

Щодо доцільності проведення реконструкції, то тут треба зазначити, що проводити її потрібно було невідкладно. Саме таке рішення прийняла технічна рада КП «Чернігівводоканал». Питання стосується надійного водовідведення стоків з району вул. Курсанта Єськова – вул. Волковича – Обласної лікарні – вул. Льотна. Наразі водовідведення відбувається фактично по колектору діаметром 400 мм. А колектор діаметром 250 мм – повністю відпрацював свій ресурс та є аварійним, не працюючим на більшості ділянок. Окрім цього, через активне житлове будівництво в районі вулиць Курсанта Єськова, Волковича, Льотної та Олега Кошового виникла гостра потреба у прокладанні нового, більш потужного колектору. Було прийняте рішення про заміну колектору діаметром 250 мм на новий, діаметром 800 мм.

Після проведення торгів виконавцем робіт була визнана корпорація «Укртрансбуд», яка позитивно зарекомендувала себе при реконструкції міських водопроводів великого діаметру.

Як конструктивне рішення, в проект було закладено двошарові гофровані каналізаційні труби з поліетилену «Корсіс», які застосовуються для будівництва та ремонту зовнішніх мереж безнапірної і зливової каналізації. Такі труби мають незаперечні переваги перед трубами з традиційних матеріалів – бетону і чавуну:

  • стійкі до більшості агресивних середовищ, не схильні до руйнівної дії супутнього каналізаційного газу високої агресивності;
  • каналізаційні труби з поліетилену не заростають – на внутрішній поверхні відсутні відкладення в процесі експлуатації;
  • двошарові гофровані каналізаційні труби в 8-10 разів легше чавунних і бетонних;
  • здатні витримувати змінні навантаження від ґрунту;
  • герметичність з'єднання таких труб набагато вище, ніж герметичність з'єднання труб з традиційних матеріалів;
  • для каналізаційних гофрованих труб з поліетилену існує можливість багаторазового перемонтажу при низьких витратах;
  • стоки замерзлі всередині поліетиленовою каналізаційної труби, не зашкодять їй;
  • двошарові гофровані труби з поліетилену токсикологично і бактеріологічно безпечні;
  • прості в обслуговуванні (такі труби легко замінюються і ремонтуються);
  • поворот траси на невеликий кут може бути реалізований шляхом повороту труби в розтрубному з'єднанні.
  • основна перевага двошаровою гофрованої каналізаційної труби з поліетилену перед полімерними каналізаційними трубами з гладкою (монолітної) стінкою – значно менша маса (в 2,5-3 рази при збереженні кільцевої жорсткості).

Як запевняють спеціалісти, строк експлуатації таких труб складає 50 років, що дуже важливо для каналізаційних мереж в межах міста, де проведення ремонтів та замін пов’язані з чималими проблемами.

Безпосередньо на перехресті вулиць Героїв Чернобиля та Юрія Мезенцева роботи буде закінчено до кінця тижня (27.10.2017), після чого рух міського транспорту буде відновлено. В цілому, реконструкція ділянки колектору по вул. Юрія Мезенцева триватиме близько двох місяців. Окрім зазначеного проекту Водоканал виконуватиме ще ряд проектів по реконструкції каналізаційних мереж Чернігова. Так, з середи, 25 жовтня аналогічні роботи розпочато на колекторі по вулиці Ушинського. На наступний рік в планах підприємства провести реконструкцію дюкеру через річку Стрижень в районі гуртожитків педуніверситету по вулиці Олега Міхнюка, та колектору по вулиці Завгородній.

Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

25/10/2017

Написати нам