Чому взимку аварій на водопроводі більшає

Чому взимку збільшується кількість аварій на водопроводі? – це питання дуже часто задають мешканці нашого міста. Однією з причин є властивості матеріалу, з якого виготовлено переважну більшість водопровідних труб мереж нашого міста.

 

Переважна більшість водопровідних труб – чавунні

Справа в тому, що 72 % водопровідних мереж Чернігова  побудовані із чавунних труб, сталевих труб –20%, а пластик, азбестоцемент, бетон – 8%.

Треба зазначити, що при належній якості зовнішньої гідроізоляції реальний термін служби покладеної в ґрунт чавунної труби становить не менше століття. До того ж, на відміну від сталевих труб чавунний трубопровід практично не заростає зсередини.

Єдина проблема чавунного водопроводу – велика чутливість до переміщень ґрунту: там, де сталева труба злегка деформується, чавунна лопне. І саме під впливом мінусових температур повітря розпочинаються такі переміщення гранту.

Поздовжня тріщина на трубі водогону по вулиці Гонча

Справа в тому, що раніше трубопроводи виготовляли з сірого чавуну (СЧ), або чавуну з пластинчастим графітом. А це матеріал хоча і корозійностійкий, але не дуже пластичний, погано сприймає ударні навантаження. Окрім цього проблемним залишається неякісне карбування розтрубів чавунних трубопроводів. Здебільшого карбування виконувалось за допомогою каболки та цементного розчину. За роки експлуатації цемент викришується, а. каболка згниває. Через підвищений тиск води у трубах, та рух самих труб, особливо в зимовий період, чимало розтрубів починає протікати.

Перелом чавунного водопроводу по вулиці Шевченка 

Розкарбування розтрубу чавунного водогону по вулиці Рокосовського

Поздовжня тріщина на трубі водогону по вулиці Пухова

А як в Європі?

Як це не дивно, але в країнах Європи продовжують використовувати саме чавунні труби. Але треба зазначити, що це давно вже не той сірий чавун, з якого робили труби раніше. В середині XX століття металурги впровадили процес модифікування рідкого чавуну магнієм. В результаті модифікування графіт в процесі кристалізації набуває форму кульок, що істотно підвищує механічні властивості матеріалу. Фізичні властивості чавуну істотно змінюються: він набуває в'язкість, пластичність і стійкість до ударних навантажень, зберігаючи корозійну стійкість. Це знижує ризик утворення і поширення тріщин. Такий чавун отримав назву високоміцного чавуну з кулястим графітом (ВЧШГ).

Міцністю на стиск і вигин труби з ВЧШГ перевершують чавунні, не кажучи вже про всі види полімерних труб. Відповідно, трубами з ВЧШГ магістралі водопостачання можна прокладати під жвавими автотрасами і на нестабільних ґрунтах. Вони мають всі якості сталевих труб, окрім їх ахіллесової п'яти – низькою стійкості до корозії.

Проблема з трудомісткою та не технологічністю карбування також повністю вирішена. Замість карбування використовуються розтруби з кільцевими гумовими ущільнювачами.

Єдине, що заважає широко використовувати труби з ВЧШГ в Україні – це їхня вартість, яка суттєво вища, ніж у поліетиленових труб.

 

Які труби вкладають в Чернігові сьогодні

На сьогоднішній день поліетиленові напірні труби – основна альтернатива чавунному водопроводу. При проведенні реконструкції мереж КП «Чернігівводоканал» використовує саме поліетиленові труби. Фактично, труби з поліетилену – не гірші за чавунні:

  1. Термін служби поліетилену оцінюється виробниками в 50+ років. Але на практиці можна вважати цей матеріал майже вічним.
  2. Відкладень на стінках труби, що знижують її просвіт не може бути в принципі. Гладка поверхня полімеру з вкрай низькими адгезивними якостями просто не дасть засміченню сформуватися.
  3. Всі з'єднання виконуються стиковим зварюванням. Міцність стику становить не менше 80% міцності цільної труби.

КП «Чернігівводоканал» використовує поліетиленові труби при реконструкції як водопроводів, так і каналізаційних мереж. Саме через суттєву вартість чавунних труб їх використання при реконструкції водогонів у Чернігові обмежене.

Люки оглядових колодязів тепер з ВЧШГ

Ще у 2016 році КП «Чернігівводоканал» перейшов на використання європейських люків оглядових колодязів, виконаних з високоміцного чавуну з кулястим графітом. Не дивлячись на те, що вони були дорожчі за звичайні чавунні люки, які виготовляли в Україні, в'язкість, пластичність, стійкість до ударних навантажень та корозійна стійкість матеріалу зіграли свою ключову роль при виборі постачальника. За два роки в Чернігові було встановлено 960 люків оглядових колодязів з ВЧШГ і будь-яких нарікань на якість матеріалу, з якого вони виготовлені за цей час не було.

Нові люки оглядових колодязів з ВЧШГ

Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

18/01/2019

Написати нам