Чому не витримують труби

Підвищена аварійність водопровідних мереж Чернігова на сьогодні є головною проблемою для фахівців КП «Чернігівводоканал». Кількість аварій рік від року зростає. Це призводить до того, що час на усунення аварійних ситуацій зростає, тобто, пориви на водопроводі не можуть бути усунені у встановлені на підприємстві терміни. А це, в свою чергу ускладнює процес безперебійного забезпечення міста питною водою.

Треба зазначити, що станом на початок 2018 року на балансі КП «Чернігівводоканал» обліковуються вуличні, квартальні мережі та водопровідні вводи багатоквартирних житлових будинків. Діаметр водопроводів – від 25 до 700 мм. Довжина розподільчої водопровідної мережі становить 554,45 км, з яких 182,74 км, або 33,27% замортизовані. Ветхі та аварійні – 178,67 км від загальної протяжності, або 32,22%. Водопровідні мережі побудовані із чавунних труб –72%, сталевих труб –20% і лише 8% труб з пластику, азбестоцементу та бетону.

За три останні роки (з 2015 по 2017 рік) на мережах водопроводу ремонтними бригадами КП «Чернігівводоканал» ліквідовано 867 аварійних пошкоджень трубопроводів (в середньому 289 щорічно) при цьому з кожним роком статистика аварій на водопроводі тільки погіршується.

Здебільшого ламаються чавунні труби, яких на території міста – 72%. У Чернігові водопровідні магістралі з чавуну мають тенденцію ламатися в холодну пору року. Холодна вода може зробити труби більш крихкими. При температурах нижче нуля земля над трубами замерзає і, таким чином, збільшується зовнішній тиск на труби в системах водопостачання.

Температура – це всього один з чинників, що впливає на надійність чавунних труб. Ще одним фактором є вік самої труби. У Чернігові є труби, яким понад 80 років, але вони до сих пір не ламалися. Але, це, скоріш за все, виключення, ніж правило.

Руйнівний ефект на старіючу трубу можуть мати не тільки температура і вік. Також це можуть бути умови ґрунту, корозія труб і зсуви ґрунту. Також впливають роботи, що проводяться близько від водопровідної магістралі, а також дорожнє будівництво. Все вищезазначене може негативно вплинути на стару магістраль і з часом привести до її поломки.

У минулу п’ятницю ремонтна бригада Водоканалу проводила усунення аварії на водопроводі діаметром 100 мм по вулиці Шевченка, 48. Треба зазначити, що водопровід виконано з чавуну і перебуває він на балансі КП «Чернігівводоканал» аж з 1957 року (хоча назвати точно рік будівництва неможливо). Тобто, водопровід відслужив не менше 60 років!

На фото: такий вигляд має водопровідна чавунна труба по вулиці Шевченка. Товщина стінки труби знизу набагато менша, ніж з боків та зверху. В тілі труби можна побачити численні раковини, які зменшують її міцність.

Коли зламана труба водопроводу була демонтована, перше, на що звернули увагу фахівці – це її стан. Якщо верхня та бокові стінки труби мали товщину 10 мм, то товщинна нижньої стінки труби за багато років зменшилась до 3-4 мм! Окрім цього, в самій товщі чавуну можна було побачити численні раковини, які робили чавун крихким. Не варто скидати з рахунків і той факт, що перелом труби стався саме поруч з оглядовим колодязем. Скоріш за все, через бетонні стінки колодязю важкий транспорт, який рухається по вулиці Шевченка, тиснув на чавунну трубу, а враховуючи її зношений стан, аварія була неминучою.

У вечорі, 08.06.2018 аварійну ситуацію на водопроводі було усунено, водопостачання житлових будинків – відновлено. Було замінено на пластик декілька метрів чавунної труби, але це не означає, що аварії неможливі поруч з місцем ремонту.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

11/06/2018

Написати нам