«Чернігівводоканал» розпочав ремонт резервуарів чистої води

Якість питної води забезпечується на всіх етапах її постачання – від артезіанських свердловин Водоканалу, до кранів абонентів. Важливим ланцюгом у цьому процесі виступають резервуари чистої води. Для забезпечення належного стану резервуарів, «Чернігівводоканал», в рамках інвестиційної програми, розпочав проведення їх ремонтів. Наразі тривають роботи на ВНС №4 «Полуботки». Треба зазначити, що такі роботи в Чернігові до цього часу ніколи не проводилися і, фактично, через відсутність досвіду, є унікальними навіть для України в цілому. Саме тому хід виконання робіт з реконструкції резервуару на ВНС №4 перебуває на постійному контролі спеціалістів КП «Чернігівводоканал».  

 

Навіщо потрібні резервуари чистої води

Резервуар чистої води (РЧВ) – закрита споруда для створення запасу питної води, необхідної для компенсації можливої невідповідності між об'ємом подачі води та її споживанням в окремі години доби. (Міністерство охорони здоров'я, Наказ "Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" від 12.05.2010 N 400).

В Чернігові РЧВ забезпечують не тільки збереження об’єму води, який утворився в результаті того, що насоси першого підйому (перекачують воду із свердловин до резервуарів) працюють в рівномірному режимі, а насоси другого (перекачують воду з резервуарів у водопровідну мережу міста) – в нерівномірному. РЧВ до того ж служать для забезпечення параметрів питної води, які визначені ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Добова потреба однієї людини у питній воді становить 10 л. Це близько 5 % загального об’єму використовуваної води мешканцем міста на добу. Така кількість якісної питної води може бути забезпечена за рахунок підземних вод із глибоких, надійно захищених горизонтів. Як вже писали раніше, КП «Чернігівводоканал» експлуатує 109 артезіанських свердловин, з яких в робочому стані – 66 шт. З них 34 свердловин – бучацького горизонту глибиною 100-120 м, а 32 шт. – нижньокрейдяного горизонту глибиною 680-760 м. Для доведення якості питної води до встановленої ДСанПіН, уся вода, що підіймається з двох горизонтів, змішується в РЧВ і вже звідти подається в водопровідну мережу міста.

Резервуари чистої води Чернігова потребують реконструкції

Зрозуміло, що від стану РЧС залежить і якість води в цілому. В Чернігові в якості РЧВ використовуються залізобетонні конструкції, об’ємом від 1000 до 3000 кубічних метрів. Вони розташовані на водонасосних станціях (ВНС) міста у напівзаглибленому стані, обваловані з усіх боків.

Принципову схему обладнання резервуару зображено на схемі.

Корпус резервуара напівзаглиблений у землю і обвалований ґрунтом 5. Для того щоб можна було спускатися в резервуар, для обслуговуючого персоналу роблять кілька лазів. Вентиляційні труби забезпечують вентиляцію простору над поверхнею води. В резервуарі між позначками z3 і z2 зберігається непорушний пожежний запас, а між z1 і z2 – регулювальний і об'єм на власні потреби. Максимальний рівень води в резервуарі zh як правило, перевищує позначку землі на 0,5.– 1,0 м, що забезпечує можливу фільтрацію з резервуара в ґрунт (а не навпаки) і сприяє збереженню високої якості води. Щоб вода в резервуарі не застоювалась, передбачено її перемішування. Для цього воду подають (трубопровід 2) з одного боку, а відбирають (трубопроводи 8, 9) з іншого.  

Фактично, усі РЧВ – це складні інженерні споруди, які потребують відповідного догляду та періодичного ремонту. Але на сьогоднішній день ремонту потребують фактично усі РЧВ, які експлуатує КП «Чернігівводоканал».

Реконструкцію РЧВ розпочали з ВНС №4

Реконструкцію РЧВ розпочали саме з ВНС №4 «Полуботки» тому, що за висновками спеціалістів, не дивлячись на те, що резервуари були збудовані у 1979 році (є й старіші за віком), їх стан був визнаний найбільш критичним.

Після обстеження резервуарів була розроблена проектна документація, відповідно до якої заплановані роботи з реконструкції як всередині, так і зовні РЧВ. Підрядна організація має зняти обваловку резервуарів, розчистити конструкцію та провести її укріплення та гідроізоляцію. Приблизно такі ж роботи (звичайно, окрім зняття обваловки) мають бути виконані і в середині резервуару. Загальна вартість робіт склала 4`207`498 грн.

Договір на роботи по об’єкту: «Реконструкція резервуарів чистої води, розташованих на території водопровідної насосно станції № 4 "Полуботки" в м. Чернігові» було укладено з ТОВ «УТБ-Інжиніринг», яка, відповідно до погоджених умов має завершити роботи за три місяці, тобто, до кінця року (більш детальна інформація про закупівлю робіт тут).

Спеціалісти КП «Чернігівводоканал» постійно контролюють хід виконання договору, адже для підприємства це, фактично, експериментальні роботи. Звичайно, при проектуванні реконструкції використовувався досвід аналогічних робіт закордонних спеціалістів (тамтешні водоканали стикаються з такими ж проблемами, що і чернігівський), закладені імпортні матеріали, але ж виконавці – наші, українські, для яких це також новий вид робіт.

 

За результатами проведення реконструкції РЧВ об’ємом 3000 куб. метрів будуть зроблені відповідні висновки та уточнення технологічного процесу реконструкції та використання будівельних матеріалів. Отриманий досвід буде використано при реконструкції наступних РЧВ.

За планами КП «Чернігівводоканал», після завершення реконструкції РВЧ на ВНС №4 «Полуботки», стартуватиме реконструкція РЧВ на ВНС №2 «Подусівка». Саме там знаходяться найстаріші резервуари міста, збудовані ще у 1961 році. Реконструкція резервуарів чистої води – вартісний вид робіт, але проводити їх необхідно, адже це покращить якість питної води в Чернігові в цілому.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

 

04/10/2017

Написати нам