Чернігівські дачники наражають місто на небезпеку

Небезпечна ситуація склалася в урочищі «Святе» (кол. «Пролетарський Гай»), де члени двох садових кооперативів почали використовувати ділянку на якій проходять два напірні колектори, у якості автодороги для перевезення вантажів. Порушуючи законодавство громадяни наражають на небезпеку не тільки себе та своє майно, але й 300-тисячне місто, яке може постраждати у разі руйнації колектору.

Мабуть, мешканці Чернігова вже забули  ті часи, коли екологи тільки й говорили про небезпеку прориву напірного каналізаційного колектору, що могло призвести до екологічної катастрофи на території  міста. У 2015 році було закінчено реконструкцію останньої аварійної на той час ділянки колектору і ситуація нормалізувалася.

Але це зовсім не означає, що за певних обставин не може статися лиха. Саме тому законодавством передбачені не тільки охоронні зони електромереж або газопроводів. Існує таке поняття, як охоронна зона каналізації і це питання нормується ДБН 360-92 Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень.

Більш того, відповідно до ч.1 ст.270-1 Кримінального кодексу України – умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства карається штрафом від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

І, як то кажуть, незнання закону не звільняє від відповідальності. Але це, мабуть, не про членів садових товариств «Енергетик» та «Ластівка», які розташовані в урочищі «Святе» (кол. «Пролетарський Гай»).

 Справа в тому, що у 1980 році на околиці с/т «Енергетик» було прокладено дві «нитки» напірного колектору діаметром 700 мм. Самі колектори було виконано з залізобетону. Оскілки вони прокладалися наземним способом, то для забезпечення збереження колекторів було прийняте рішення про засипання їх ґрунтом. Таким чином між с/т «Енергетик» та озером «Земснаряд» виникла така собі «дамба», яка, начебто, захищала с/т під час повені.

У 1990 році між озером та колекторами землю також виділили під садівництво. На цій території виникло с/т «Ластівка». Показово, що члени двох с/т на той час чудово знали, що між їхніми земельними ділянками проходить важливий об’єкт життєзабезпечення міста. Проте, вони розпочали використовувати його як дорогу для підвозу/вивозу габаритних та важких вантажів. А чому б не використовувати? – метровий насип над трубами завжди вище ґрунтових вод, тому «дорога» суха і проїзна після будь-якої зливи. Мабуть те, що використовуючи колектори у якості дороги, члени товариств наражали на небезпеку ціле місто, їх не дуже й хвилювало.

Так склалося, що після самовільного розширення ділянок у с/т «Енергетик» колектори стали єдиним під’їздом для кількох ділянок с/т «Електроник». У «Ластівці» – теж саме: не дивлячись на те, що до крайніх ділянок є під’їзд з боку озера, члени товариства у якості дороги використовують саме напірний колектор.

Для того, щоб зрозуміти рівень небезпеки, який виникне у разі пошкодження напірного колектору, зазначимо, що сумарно за годину через нього проходить 1800 м3 стоків. Важко навіть уявити, у що перетворяться садові ділянки у разі аварії!

ВІд встановлених раніше шлагбаумів у 2017 році нічого не залишилось

Для збереження колектору КП «Чернігівводоканал» майже щороку обмежує рух транспортних засобів на цій ділянці колекторів, встановлюючи механічні шлагбауми, та попереджувальні знаки. Але, такі «незначні» перепони не зупиняють дачників. Знаки знімаються, а труби – спилюють. Таким чином поновлюється проїзд важкої техніки там, де його взагалі бути не повинно.

Зазначимо, що термін експлуатації залізобетонних колекторів наближається до 40 років. Тому оцінити стан труб, які працюють у агресивному середовищі, дуже важко. Для того, щоб забезпечити збереження колекторів, КП «Чернігівводоканал» в черговий раз було встановлено обмеження для руху важкого транспорту. Але чи зупинить це членів товариств – невідомо, адже навіть під час встановлення механічних обмежень дачники переконували представників Водоканалу в тому, що колектори непрацюючі і використовувати їх для під’їзду можна.

Керівництво КП «Чернігівводоканал» звертається до членів та керівництва с/т «Енергетик» та «Ластівка» з вимогою припинити проїзд ділянкою напірних колекторів, відновити під’їзд до садових ділянок товариств поза межами охоронної зони колекторів та не допускати пошкодження об’єкту КП «Чернігівводоканал».

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

15/03/2017

Написати нам