Через борги населення, 30 серпня Чернігів може залишитись без води

Офіційне попередження на адресу підприємства про знеструмлення 30.08.2019 об’єктів КП «Чернігівводоканал» надійшло від ТОВ ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ. Треба розуміти, що навіть короткочасне відключення електроенергії відіб’ється на системі водозабезпечення Чернігова: будь-який об’єкт водоканалу дуже важливий у технологічному циклі видобутку та очищення води. В той же час, КП «Чернігівводоканал» не може розрахуватися з енергетиками через борги населення, які, станом на 01.08.2019 складають понад 30 млн. грн. В свою чергу Водоканал винен енергетикам лише 2 млн. грн. От і виходить, що через несумлінних платників завтра і в майбутньому може постраждати усе місто!

Енергктики попередили КП "Чернігівводоканал"...

... і всіх мешканців Чернігова

Хто не платить Водоканалу

Як ми повідомляли раніше, станом на 01.08.2019 КП «Чернігівводоканал» надає послуги 124 975 тис. споживачам. При цьому заборгованість населення міста на зазначену дату склала 30 236 742 грн, з яких:

  • 12 002 212 грн – поточна заборгованість 79164 споживачів за період від 1 до 3 місяців (середня сума боргу 156 грн);
  • 5 172 282 грн – заборгованість 11 046 споживачів за період від 3 до 12 місяців (середня сума боргу 468 грн);
  • 4 849 144 грн – заборгованість 1 698 споживачів за період від 12 до 36 місяців (середня сума боргу 2 856 грн);
  • 8 081 411 грн – заборгованість 1 074 споживачів за період понад 36 місяців (середня сума боргу 7 483 грн).

Аналізуючи ситуацію по заборгованості населення, можна сказати, що інваліди,  пенсіонери і малозахищені верстви населення завжди були і залишаються сумлінними платниками за комунальні послуги.

Найбільш поширений тип неплатника – цілком дієздатна особа, яка з тих чи інших причин не отримує субсидію та має неофіційні доходи. Як правило, такі люди споживають воду без лічильника, а в помешканні проживає значно більше осіб, ніж зареєстровано. Тобто вони не тільки не сплачують за послуги за нормами, але, через відсутність реєстрації осіб у приміщенні, обсяги наданих їм послуг не обліковуються.

Наскільки значний борг Водоканалу?

Скажімо так: в січні 2019 року КП «Чернігівводоканал» споживало 1,86 млн. кВт⋅год електроенергії, за що сплачено понад 4 млн. грн. В липні було спожито 1,31 млн. кВт⋅год електроенергії, вартість якої перевищила 3,5 млн. грн. Тобто, по-перше, заборгованість, через яку погрожують відключенням електроенергії, фактично, є поточною. По-друге, через зростання вартості електроенергії, що видно з наведеної інформації, підприємство не в змозі своєчасно розраховуватися з енергетиками за новими цінами, які не знайшли відображення в тарифах на послуги КП «Чернігівводоканал».

Ситуація по всіх водоканалах країни сьогодні дуже складна саме через зростання вартості електроенергії і до розв’язання проблеми ще далеко!

Так, наприклад, за інформацією з відкритих джерел,  Комунальне підприємство Луцької міської ради «Луцькводоканал» станом на 1 липня 2019 року має борг за електроенергію 13,6 мільйона гривень. Більше того, прослідковується тенденція зростання суми боргу.

Додатково по 800 тис. грн. щомісяця через зростання вартості електроенергії має вишукувати Водоканал з міста Рівне

Відповідні проблеми в Ужгороді, Сумах, Полтаві та інших обласних центрах України.

В тому ж Житомирі, для розв’язання проблеми з боргами водоканалу, депутати міської ради прийняли рішення збільшити орієнтовний обсяг фінансування КП «Житомирводоканал» на суму 15,5 млн. грн. та виділити з міського бюджету кошти в сумі 3,1млн. грн.

— Якщо ми почуємо, що водоканал відключений від електроенергії, причина одна — не покривається тариф, немає коштів для розрахунку. Якщо з 20 серпня деякі міста будуть заявляти про перехід на погодинну подачу води, щоб всі розуміли цю причину, — зазначила віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій.

При цьому вона пояснила, що перехід на погодинну подачу ресурсу може торкнутися насамперед міст обласного значення, де бюджети комунальних підприємств не можуть розрахуватися за електроенергію. Це зокрема Ужгород, Житомир, Суми та інші.

В КП Чернігівводоканал» на випадок знеструмлення об’єктів підготовлено генератори та автомобілі для підвезення питної води.

Вирішення проблеми – в своєчасній сплаті за послуги  

КП «Чернігівводоканал» щиро вдячне споживачам, які своєчасно сплачують за надані послуги з водопостачання та водовідведення. Однак, на 1 серпня цього року населення заборгувало підприємству понад 30 мільйонів гривень. Така заборгованість є серйозною перешкодою  для злагодженої діяльності Водоканалу – не дає можливості розрахуватись у повному обсязі за спожиту електроенергію, сплатити податки та своєчасно підготувати  об'єкти водопровідно-каналізаційної господарства до осінньо-зимового періоду, що може спричинити перебої у водопостачанні.

КП «Чернігівводоканал» просить всіх споживачів терміново розрахуватись за надані послуги з водопостачання та водовідведення. Саме від Вашої своєчасної оплати залежить безперебійна подача води в місто.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

29/08/2019

Написати нам