Зауваження до проекту рішення 29 сесії 7 скликання Чернігівської міської ради

Зауваження до проекту рішення 29 сесії 7 скликання Чернігівської міської ради

Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки у м. Чернігові

У разі переведення дачних та садових будинків у жилі виникають проблеми до улаштування нових та утримання існуючих комунікацій водопроводу та каналізації, які забезпечують безаварійну життєдіяльність міста.

Як приклад наводимо ситуацію по урочищу «Пролетарський гай» - нині «Святе».

Існує таке поняття, як охоронна зона каналізації і це питання нормується ДБН 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень».

Ще у 1980 році на околиці с/т «Енергетик» було прокладено дві «нитки» головного напірного колектору діаметром 700 мм. Колектори виконано з залізобетону. Оскілки вони прокладалися наземним способом, то для забезпечення збереження колекторів було прийняте рішення про засипання їх ґрунтом. Таким чином глибина закладання до 1,5 м. Наразі між с/т «Енергетик» та озером «Земснаряд» виникла насипна захисна  «дамба», яка виконує захисні функції під час повені.

На даний час насипна дамба (з колектором) використовується членами садових кооперативі як дорога для підвозу/вивозу габаритних та важких вантажів.

Для запобігання руйнування напірних колекторів по захисній дамбі КП «Чернігівводоканал» встановило обмежувальні захисні конструкції, для заборони проїзду вантажного та габаритного транспорту.

Враховуючи, що головні напірні колектори несуть неочищені стічні води від КНС № 1 по вул. Пушкіна, 1а до каналізаційних очисних споруд м. Чернігова, використання дамби в якості дороги може призвести до руйнування колекторів та наражає на небезпеку ціле місто. Щоб зрозуміти рівень небезпеки, який виникне у разі пошкодження напірного колектору, зазначимо, що сумарно за годину через нього проходить 1800 м3 неочищених стічних вод.

На даний час проїзди до по садівничих товариствах звужені самими забудовниками, що порушує норми ДБН 360-92, а саме відстань по обидві сторони від траси проходження трубопроводів значно менше ніж 5 м.

Враховуючи вищезазначене, КП «Чернігівводоканал» просить у разі приймання рішень щодо переведення дачних та садових будинків у жилі обов'язково враховувати технічні висновки Надавачів комунальних послуг стосовно дотримання вимог діючих ДБН. 

Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

21/03/2018

Написати нам