Як працює служба каналізаційних мереж КП «Чернігівводоканал»

Каналізаційна мережа Чернігова була розбудована в 60-70 роки. На сьогодні труби фактично вже не один раз відпрацювали свій ресурс, але через те, що за останні 25-30 років заміна каналізаційних мереж не проводилась, ситуація з аварійність на мережах стає загрозливою.

Тільки за останній рік було зафіксовано два провали самопливних каналізаційних колекторів великого діаметру, які сталися на проїзній частині доріг під колесами автомобілів. Загальна кількість провалів колекторів досягла десятка за 2018 рік. Саме стан мереж і є вирішальним при прийнятті рішень щодо капітального ремонту та реконструкції каналізаційних мереж.

Станом на 2018 рік на балансі КП «Чернігівводоканал» обліковуються головні колектори, напірні колектори, вуличні мережі, внутрішньоквартальні та дворові мережі. Загальна довжина каналізаційних мереж становить 331,99 км, з них виробили амортизаційний термін – 246,13 км, або 74,31%. Ветхі та аварійні – 158, 65 км або 47,8% від загальної протяжності. Напірні трубопроводи – 49,29 км, діаметром від 100 до 900 мм. Самопливні колектори – 282,7км, діаметром від 100 до 1400 мм.

Поточні ремонти виконуються силами та засобами служби каналізаційних мереж КП «Чернігівводоканал», але для проведення капітальних ремонтів та реконструкцій під час яких задіяно багато персоналу та важкої будівельної техніки залучаються сторонні організації.

За минули два роки було виконано багато робіт. Серед найбільших проектів, які для підприємства є інвестиційними:

  • Заміна каналізаційного колектору по вулиці Ушинського в м. Чернігові.

Під час виконання робіт було просановано 683,5 м пог. труби Д= 800 мм та прокладено 153,5 м пог. труби такого ж діаметру. Загальна вартість проекту склала майже 12 млн. грн.

  • Будівництво напірного каналізаційного колектору по вулиці Загородній. За цим проектом було прокладено 118 м пог. труби Д=1200 мм. Вартість проекту 2,7 млн грн.
  • В аварійному порядку було замінено ділянку самопливного колектору по вул. Молодшого від вулиці Шевченка до вулиці Савчука. На відстані в 300 метрів було прокладено пластикову трубу діаметром 600 мм. Вартість робіт та матеріалів перевищила 4 млн. грн.
  • На часі початок робіт з реконструкції самопливного колектору по вулиці Шевченка від будинку №48 (поворот на ЧТУ) до перехрестя вулиць Шевченка-Молодчого. Планується прокласти 600 м труби діаметром 600 мм. Вартість будівництва – 13 млн грн.
  • Будується самопливний колектор по вулиці Юрія Мезенцева. Роботи виконуються в декілька етапів. Всього буде прокладено труби Д=800 мм L=618м; Д=700 мм L=299м; Д=600 мм L=4 м. Загальна вартість проекту становитиме понад 18 млн грн.
  • За два роки замінили близько 100 каналізаційних колодязів, більше одного кілометра внутрішньоквартальних аварійних колекторів.

В планах КП «Чернігівводоканал» будівництво колектору по вул. Глібова, заміна колектору в районі Красного мосту, в аварійному стані перебуває каналізаційний колектор по вул. Героїв Чорнобиля і його також планується міняти.

Зазначимо, що за 2017-2018 роки в службі каналізаційних мереж відбулися значні зміни. В першу чергу потрібно було оптимізувати службу, оскільки кількість працівників була великою, а ефективність роботи – низькою. Відповідно і заробітна плата була не високою, через що працівники звільнялися, адже рівень оплати праці навіть по місту був вищим. Для того щоб підвищити заробітну плату водіям та слюсарям аварійно-ремонтних робіт, було прийнято рішення щодо оптимізації. Тобто з 34 працівників служби на сьогоднішній день працює 23, з них: 1 - начальник служби, 2 майстри і 20 висококваліфікованих слюсарів, спеціалістів своєї справи.

Змінюються і побутові умови, в приміщеннях де чергує аварійна зміна та переодягаються бригади встановлено металопластикові двері та вікна, переобладнано опалення. На сьогоднішній день виконується поточний ремонт криши та приміщення – ремонту тут не було понад 10 років. Завдяки досягнутій економії коштів по підприємству в цілому слюсарі аварійно-ремонтних робіт одягнені у новий одяг і взуття яке відповідає не тільки українським, а й європейським стандартам. Спецодяг до того дуже зручне у використанні що полегшує їх працю.

Таким чином було вирішено головну проблему – плинність кадрів припинилася.

Також в службі відбулося оновлення автотранспорту. За минулий рік було придбано два куплено новий автомобіль IVECO на базі якого установлено гідродинамічний агрегат з автономним двигуном для промивки каналізаційних мереж. Ця гідродинаміка – одна з найкращих в Україні.

Повністю замінено інструмент: закуплено новий ручний і електроінструмент для виконання робіт. Було придбано дуже потрібну для діагностики систему телеінспекції, завдяки якій стало на багато простіше визначити дефект у трубі. Це дало можливість економії значних сум, які витрачались на розкопування мереж та пошуки місць аварії.

Окрім того, саме завдяки телеінспекції служба розпочала активну боротьбу з незаконними врізками в каналізаційну мережу та дощову каналізацію міста. Тільки за 2017 рік було виявлено понад 100 нелегальних підключень до міського водовідведення, знайдено десятки нелегальних врізок каналізаційних випусків річку Стрижень.

Як зазначалося вище, стан каналізаційних мереж міста залишається аварійним. Саме через це в першочерговому приорітеті планується заміна близько 20 км каналізаційних мереж. Загальна вартість робіт – $15 млн. Для заміни 248 км аварійних каналізаційних мереж потрібно понад $150 млн. Таким чином робота служби каналізаційних мереж КП «Чернігівводоканал» залишається важливою та затребуваною містом. Від роботи служби залежить не тілки комфортне життя, але і екологічний стан нашого міста.

Інформаційна служба КП "Чернігівводоканал"

 

04/10/2018

Написати нам