Вода – це дар Божий, але...

Вода – це дар Божий, але її видобування, вартість доставки по магістральних водогонах до абонентів, обслуговування свердловин та інші затрати треба оплачувати. Сказати, що в Чернігові вартість води, яку отримують мешканці міста з кранів, дуже висока, навряд чи можна. Судить самі: 1 (один) кубічний метр води, тобто, 1 (одна) тонна, коштують для абонента менше 10 грн. В той же час за таку ж саму суму у магазині навіть 1,5 л пляшку води не завжди купиш! Але, не дивлячись на це, в місті є люди, які намагаються отримати послуги від комунального підприємства “Чернігівводоканал”, не сплативши за них жодної копійки.

 

Вартість води в обласних центрах України за даними Мінрегіонбуд, станом на 01.08.2018

 

“Вода - дар Божий!.. і платити за неї не збираємось!" – таку позицію зайняли  мешканці приватного будинку по вул. Корольова, 24 в Чернігові. При будівництві будинку вони повідомили, що отримуватимуть воду з власної свердловини, але пізніше, тишком-нишком здійснили нелегальну врізку, порушивши тим самим Правила приєднання до комунальних водопровідних та каналізаційних мереж міста Чернігова, які поширюються на комунальне підприємство «Чернігівводоканал», як виробника послуг з централізованого водопостачання та водовідведення, юридичних, фізичних осіб або фізичних осіб-підприємців, які мають намір тимчасово або на постійній (довгостроковій) основі приєднати об’єкти до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення.

Коли вперше фахівці КП “Чернігівводоканал” виявили нелегальну врізку до будинку по вулиці Корольова, 24, було проведено перекриття водопостачання, опломбування запірної арматури та складено акт безоблікового водоспоживання. На всі ці заходи мешканці будинку відреагували таким чином: «Вода - дар Божий!.. і платити за неї не збираємось!».

У вересні 2018 року, при перевірці оглядового колодязю, з'ясувалося, що водопостачання будинку відновлено його мешканцями самостійно! В зв’язку з тим, що мешканці ведуть себе зухвало, було складено черговий акт щодо безоблікового водоспоживання, прийнято рішення та проведено перекриття водопостачання шляхом видимого розриву водогону. За отримані послуги власнику будинку буде виставлено рахунок в розмірі спожитих обсягів води. 

Саме такі заходи впливу передбачені п.6 «Самовільне приєднання» Правил приєднання до комунальних водопровідних та каналізаційних мереж міста Чернігова. За безоблікове приєднання до комунальних мереж водопостачання порушники мають сплатити понад 6000 грн.

Звертаємо увагу на те, що вищезазначені факти безоблікового приєднання до комунальних водопровідних та каналізаційних мереж міста Чернігова непоодинокі. Інспекція КП «Чернігівводоканал» щомісяця виявляє та демонтує мережі, які були приєднані самовільно. При цьому власники цих мереж несуть фінансові збитки за порушення діючих у місті правил. Звертаємо увагу на те, щоб приєднатися до комунальних водопровідних та каналізаційних мереж міста Чернігова, власнику приватного будинку треба обов’язково пройти процедуру, визначену Правилам приєднання, що діють в місті Чернігові.

 

Процедура приєднання до комунальних мереж в місті Чернігові 

Відповідно до п. 1.4 Правил, приєднання об’єкта замовника до централізованих водопровідних та/або каналізаційних мереж передбачає наступні етапи в такому порядку:

– подання замовником заяви до КП «Чернігівводоканал» про видачу технічних умов на приєднання об’єкта до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення;

– отримання замовником технічних умов на приєднання до систем    централізованого водопостачання та/або водовідведення;

– розроблення замовником (у разі відсутності такої можливості – проектною організацією на договірних умовах із замовником) проектної документації для приєднання об’єктів до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення;

– погодження проектної документації з КП «Чернігівводоканал» у частині відповідності проектних рішень виданим КП «Чернігівводоканал» технічним умовам;

– виконання замовником будівельних робіт;

– введення в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта (крім приватних осіб);

– опломбування та прийняття в експлуатацію засобів обліку питної води та засобів обліку стічних вод;

– звернення замовника до КП «Чернігівводоканал» із заявою про підключення об’єкта до централізованих систем водопостачання та/або водовідведення та укладення договору про підключення;

– оплата замовником вартості підключення відповідно до умов договору про підключення;

– виконання сторонами зобов’язань щодо здійснення заходів з підключення об’єкта до систем централізованого водопостачання та/або водовідведення;

– укладення між КП «Чернігівводоканал» та замовником договору про надання замовнику послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення (послуг з централізованого постачання холодної води та/або каналізації). 

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

11/09/2018

Написати нам