Відкрите обговорення тарифів відбулося (+Протокол)

14 лютого 2019 року в Чернігові під головуванням Олександра Тимошенко – завідувача сектору НКРЕКП у Чернігівській області, відбулося відкрите обговорення проектів постанов Національної комісії, щодо тарифів на послуги КП «Чернігівводоканал». Було підтримано збільшення тарифів у 2019 році на 2,2 гривні.

Заявок від фізичних та юридичних осіб на реєстрацію для прийняття участі у відкритому обговоренні проектів рішень Національної комісії, щодо внесення змін до постанов «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» та «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868» по КП «Чернігівводоканал» станом на 12.02.2019 не надходило. Бажання прийняти участь у обговоренні виявили тільки журналісти двох телевізійних каналів Чернігова.

Щодо самих тарифів на послуги Водоканалу, то, як зазначив завідувач сектору НКРЕКП у Чернігівській області Олександр Тимошенко, комунальне підприємство «Чернігівводоканал» ще в квітні 2018 року виконало їх розрахунки. В травні 2018 року відбулось відкрите обговорення тарифів на підприємстві. Потім, на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яке проводилось у формі відкритого слухання 29 січня 2019 року, було схвалено наступні проекти постанов:

– проект постанови «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 16 червня 2016 року № 1141» щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення;

– проект постанови «Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 26 листопада 2015 року № 2868» щодо встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Хронологія оприлюднення та обговорення нових тарифів

 

Проекти постанов НКРЕКП та матеріали, що обґрунтовують їх прийняття, оприлюднено на офіційному веб-сайті Нацкомісії з метою одержання зауважень та пропозицій до 11.02.2019. Станом на 11 лютого 2019 року зауважень та пропозицій не надходило, – наголосив Олександр Тимошенко.

Якщо говорити о чинниках, які вплинули на перегляд діючих тарифів, то ключових – п’ять:

1. зміна обсягів реалізації.

Порівняно з тими, що враховані в діючих тарифах, планові обсяги реалізації збільшились:

  • з централізованого водопостачання та водовідведення на 3,7 % та 1,7 %;
  • з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) на 3,7% та 2,8 % відповідно;

2. збільшення запланованих витрат на електричну енергію (внаслідок зростання вартості електричної енергії 1 класу на 20,37 %, 2 класу на 20,83 %);

3. зростання витрат на оплату праці:

  • з урахуванням гарантій, передбачених законодавством з оплати праці та  положеннями Галузевої угоди, запланована середня заробітна плата, розрахована  на одного працівника по підприємству, зросла на 12,78%;

4. збільшення планових амортизаційних відрахувань за рахунок введення в експлуатацію нових основних засобів;

5. збільшення складових тарифу, пов'язаних з обслуговуванням кредиту Світового банку у рамках реалізації проекту «Розвиток міської інфраструктури», а саме фінансових витрат (за рахунок підвищення відсоткової ставки з 1,47 % до 2,75 %) та прибутку на погашення основної суми боргу з 43 492,59 тис. грн до 49 959,35 тис. грн (у планових тарифах враховано курс валют 29,4 грн/дол. США).

Навіть враховуючи той факт, що кредити на оновлення мереж та модернізацію енергоємного обладнання  змогли отримати далеко не всі підприємства галузі, нові тарифі КП «Чернігівводоканал» будуть середніми по Україні.

Щодо Чернігівської області, то вони навіть з врахуванням удорожчання – найнижчі.

– Відповідно до проектів вищезазначених постанов для КП «Чернігівводоканал»:

1) планові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення збільшаться на 11,9% та становитимуть:

  • на централізоване водопостачання 8,60 грн за 1 м3 без податку на додану вартість (або 10,3 20 грн за 1 м3 з податком на додану вартість);
  • на централізоване водовідведення 8,41 грн за 1 м3 без податку на додану вартість (або 10,092 грн за 1 мЗ з податком на додану вартість).

2) планові тарифи послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).збільшаться на 11,8% та становитимуть:

  • на послугу з централізованого постачання холодної води 8,77 грн за 1 м3 без податку на додану вартість (або 10,524 грн за 1 м3 з податком на додану вартість);
  • на послугу з централізованого водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) 8,58 грн за 1 м3 без податку на додану вартість (або 10,296 грн за 1 м3 з податком на додану вартість), – доповів Олександр Тимошенко.

Також на обговоренні щодо зміни тарифів на послуги КП «Чернігівводоканал» виступили заступник міського голови Андрій Черненко та директор підприємства Сергій Малявко. Вони відповіли на численні питання, що надходили з боку представників ЗМІ і стосувалися не тільки безпосередньо тарифів, але й роботи підприємства в цілому.

Було зазначено, що відкриті обговорення проведені на засадах гласності та відкритості, згідно з діючим законодавством.

Після проведення обговорення було складено протокол, який надіслали до НКРЕКП. Нові тарифи на послуги «Чернігівводоканал» почнуть діяти після прийняття відповідних постанов на засіданні НКРЕКП та їх оприлюднення в газеті «Урядовий кур’єр». 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

15/02/2019

Написати нам