Триває прокладання каналізаційного дюкеру через річку Стрижень

На початку січня 2019 року компанія «УТБ-Інжинірінг» вийшла на найважливіший етап виконання проекту «Реконструкція каналізаційного дюкеру через річку Стрижень в районі каналізаційної насосної станції (КНС) №1 по вулиці Пушкіна, 1а в м. Чернігові» – безпосереднє укладання поліетиленових труб діаметром 900 мм через річку Стрижень.

Зазначимо, що високі ґрунтові води суттєво ускладнили виконання проекту.

До того ж, через те, що зварювання поліетиленових труб при мінусових температурах повітря неможливе, прогони труби було зварено заздалегідь. Таким чином будівельникам довелося укладати величезні ділянки труб довжиною понад 50 погонних метрів. Враховуючи, що це був перший досвід виконання подібних робіт, процес їх виконання був під пильним контролем замовника.

  

Метою впровадження проекту «Реконструкція каналізаційного дюкеру через річку Стрижень в районі каналізаційної насосної станції (КНС) № 1 по вулиці Пушкіна, 1а в м. Чернігові» є забезпечення мешканців значної частини міста якісними та безперебійними послугами з водовідведення, унеможливлення екологічної катастрофи, яка могла статися через зношеність сталевих труб, що проходять через річку Стрижень сьогодні. Існуючий каналізаційний дюкер із стальних труб 800 мм був побудований у 1972 році та на даний час знаходиться в незадовільному стані.

Кошторисна вартість будівництва становила 14 799 286 грн. Після проведення процедури закупівлі виконавцем робіт було визнано компанію «УТБ-Інжинірінг». Вартість робіт за договором складала 12 915 681,95 грн.

Проектом реконструкції передбачено будівництво нового самопливного каналізаційного дюкеру з поліетиленових труб ПЕ SDR 17 PN10 (із зовнішнім захисним шаром) діаметром 900 мм загальною довжиною 55 пог. м  паралельно існуючому  (на відстані 11 метрів від нього) вниз по течії річки Стрижень. Прокладання каналізаційного дюкеру виконується в дві лінії з відстанню між нитками дюкеру у просвіті 1,5 м.   

У зв'язку зі зміною траси каналізаційного дюкеру приєднання його до трас самопливних трубопроводів передбачено шляхом влаштування на них оглядових колодязів. Також від існуючого оглядового колодязя передбачено заміну існуючого бетонного трубопроводу діаметром 1000 мм на поліетиленовий із труб СПІРОКОР DN800/888 SN4 зі зміною ухилу укладання трубопроводу у відповідності до існуючого бетонного трубопроводу діаметром 800 мм та заміну бетонних труб існуючого самопливного каналізаційного колектору на поліетиленові  труби марки СПІРОКОР діаметром 1200 мм. 

В місцях від'єднання, зміни напрямку колектору передбачено влаштування трьох оглядових колодязів, на вході в дюкер. На  виході з дюкеру влаштовується вхідна та вихідна камери.

Відповідно до договору остаточне закінчення робіт передбачено 30 квітня 2019 року.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

10/01/2019

Написати нам