Розпочалася реалізація програми встановлення безкоштовних квартирних лічильників

Сьогодні в Чернігові розпочалося встановлення безкоштовних квартирних лічильників для обліку води в багатоквартирних будинках. Перші 16 лічильників установлюють у будинку №26 по вул. Доценка.

Безкоштовне встановлення приладів обліку води реалізується за прийнятою цьогоріч Чернігівською міською радою «Програмою встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки». Нею  передбачено встановлення лічильників води в квартирах чернігівців за кошти міського бюджету. На протязі 4 років буде встановлено близько 20000 тис приладів обліку гарячої та холодної води. На реалізацію цієї програми з міського бюджету Чернігова виділено 20 млн грн. Право на участь у даній програмі мають мешканці міста, які проживають у багатоквартирних будинках і отримують житлову субсидію.

Така програма прийнята вперше в Україні.

Зокрема до кінця цього року підприємство КП «Чернігіводоканал» планує встановити  4000 лічильників. Орієнтовно: 2500 – холодного водопостачання та 1500 – гарячого. У цьому питанні зацікавлене саме підприємство у зв'язку з особливостями сьогоднішніх вимог законодавства щодо комерційного обліку комунальних послуг. 

На даний час встановлення лічильників займається фірма «Факел». Вона має досвід з установлення лічильників газу та води та потрібні для цього ресурси.

Як зазначила Марія Романова, начальник абонентського відділу КП «Чернігівводоканал», підприємство обслуговує 123000 тис абонентів і лише 85000 тис із них на сьогодні мають квартирні індивідуальні лічильники.

У ході спілкування з журналістами вона також роповіла, як будуть сплачувати за спожиту воду чернігівці, в яких немає індивідуальних приладів обліку води:

- Вже діє Закон України «Про комерційний облік комунальних послуг». Він зобов’язує всі підприємства тепло- та водопостачання встановити будинкові лічильники в усіх будинках на вводі. Якщо у будинку в кожній квартирі будуть встановлені індивідуальні лічильники, то вони будуть сплачувати за своїми фактичними показниками. У випадку, якщо в будинку квартирні лічильники будуть встановлені лише в частині квартир, ситуація інша. Споживачі, які мають індивідуальні квартирні лічильники, будуть сплачувати за своїми показниками, а ті в кого немає - за показниками будинкового лічильника. Цей розрахунок буде здійснюватися так: від загального спожитого обсягу будинком буде відраховано всі індивідуальні прилади обліку, витрати на потреби ЖЕКів, а все, що залишиться, буде розподілено на тих споживачів, які не мають квартирних лічильників, пропорційно до кількості споживачів у кожній квартирі. 

Тобто встановлення індивідуальних лічильників води вигідне для самих мешканців, адже краще плати за фактичне її використання, ніж за недобросовісних сусідів. 

Начальник абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» додала, що реалізація програми в цьому році затягнулася. З тих причин, що підприємство 4 рази не могло провести тендер, бо були або відсутні учасники, або запропоновані лічильники не відповідали технічним вимогам. Найголовнішою вимогою до лічильників була якість.

Шляхом процедури переговорів лічильники закуплені у вітчизняного виробника – ПАТ «Електротермометрія» м. Луцьк за ціною 204 грн з ПДВ (враховуючи доставку до Чернігова).

Особливістю лічильників, які отримав «Чернігівводоканал», є підвищений захист від електромагнітного впливу (не зупиняються потужним неодимовим магнітом) та відсутність кільця для пломбування кришки лічильника. Фактично, пломба нанесена на саму кришку і при будь-якому механічному втручанні в роботу лічильника це буде помітно. Захисні властивості нових лічильників допоможуть зменшити кількість маніпулювань з боку деяких абонентів, які розраховують на  безконтрольне споживання води.

Перелік документів для участі

у «Програмі встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання 

мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки»

Для безкоштовного встановлення лічильниківпо «Програмі встановлення засобів обліку гарячого та холодного водопостачання мешканцям міста Чернігова на 2017-2020 роки»,

–    особисто власником квартири до абонентського відділу КП «Чернігівводоканал» (вул. Генерала Бєлова, 2, 1 поверх) подається заява встановленого зразку з пакетом документів та  їх копій:

1. Паспорт

2. Ідентифікаційний код

3. Свідоцтво на право власності

4. Довідка про склад сім’ї з ЖЕД

 

Довідки та консультації з цього питання можна отримати за телефоном в Чернігові: (0462) 614-662.


Прес-служба Чернігівської міської ради

07/09/2017

Написати нам