Прийнято закон, який захищає інвестскладову рахунків підприємств тепло- та водопостачання

259 голосами «за» парламент прийняв закон №6578. Мета цього надважливого законопроекту — захист рахунків підприємств у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, через які здійснюється інвестиційна діяльність за участю міжнародних фінансових організацій. Адже сьогодні українськими підприємствами виконуються проекти за підтримки Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції і розвитку. Законопроект, який направлений на забезпечення фінансової стабільності підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення, дасть змогу стабільно здійснювати заходи з модернізації житлово-комунальної інфраструктури за підтримки міжнародних фінансових організацій (МФО). На цьому наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття парламентом ЗУ №6578 щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб’єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні.

«Цей закон —  важливий елемент нашої Концепції реформування сектору теплопостачання, роботу над впровадженням якої Мінрегіон розпочав у 2016 році. За неповних два роки, спільно з міжнародними партнерами, парламентом, експертами нам вдалося:

  • прийняти Урядом Концепцію реформування сектору теплопостачання та План заходів на її реалізацію;
  • прийняти закон про реструктуризацію боргів теплопостачальних і теплогенеруючихорганізацій;
  • монетизувати субсидії на рівні підприємств-надавачів послуг

Продовжуємо виконувати План заходів Концепції реформування теплопостачання,  очікуємо, від місцевого самоврядування активної участі в частині побудови ефективних схем теплопостачання та залучення інвестиційних коштів на модернізацію підприємств», — зазначив Геннадій Зубко.

Закон матиме позитивні результати для інвестиційної діяльності підприємств тепло-, водопостачання і водовідведення та відповідно залучення міжнародних позик, кредитів, грантів для реформування та розвитку житлово-комунального господарства в цілому та позитивно відображатиметься на міжнародних відносинах України у відповідних сферах.

Довідково

Закон передбачає, що зарахування коштів МФО на поточні рахунки суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання, відкриті банками в національній чи іноземній валютах, та використання таких коштів на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) у відповідній сфері здійснюється згідно з умовами укладених договорів з міжнародними фінансовими організаціями.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

15/05/2018

Написати нам