На ремонт ділянки аварійного колектору потрібно до 25 млн. грн

Питання ремонту аварійного колектору діаметром 600 мм на ділянці вулиць Шевченка–Савчука загальною протяжністю до 900 метрів було озвучено на ранковій нараді у вівторок, 10 квітня. Якщо дослідити хронологію подій, то можна побачити, що триває активна руйнація каналізаційного колектору через що потрібно терміново приймати рішення щодо його реконструкції.

Так, ситуація зі станом колектору почала погіршуватись ще у середині 2017 року, коли на тротуарі по вулиці Шевченка,48, навпроти Чернігівського тролейбусного управління в провал, який утворився через вимивання колектору, провалився екскаватор КП «Чернігівводоканал». На той час це був вже другий випадок руйнування колектору по вулиці Шевченка. Зазначимо, що ділянка каналізаційного колектору по вулиці Шевченка була збудована ще у 1964 році. Сам колектор виконаний із залізобетону, тобто, тричі відпрацював свій ресурс.

Черговий провал колектору стався наприкінці січня 2017 року в районі будинку №8 по вулиці Олександра Молдодчого. На цій ділянці колектор діаметром 600 мм було збудовано трохи пізніше – у 1976 році, матеріал труби – залізобетон. Але стан колектору виявився набагато гіршим, ніж по вулиці Шевченка.

КП «Чернігівводоканал» намагалося відновити роботу колектору, але після того, як було проведено розкриття зруйнованої ділянки, виявилось, що залізобетонної труби фактично не існує – вся її верхня частина була роз’їдена газовою корозією. Було прийняте рішення про закриття колектору та підготовку проектної документації для його повної реконструкції.

З січня по квітень 2018 року на ділянці колектору по вулиці Молодчого сталося п’ять провалів асфальтобетонного покриття дороги. Причиною руйнації було осипання верхньої частини труби колектору.

4 квітня 2018 року, при проїзді по вулиці Молодчого навпроти будинку №8 в провал, який утворився в асфальтобетонному покритті дороги через руйнацію колектору, провалився маршрутний автобус, що почав рух з кінцевої зупинки на вулиці Савчука.

Через відсутність коштів на відновлення каналізаційного колектору та загрозу виникнення аварійної ситуації під час руху автівок по вулиці Олександра Молодчого на ділянці зруйнованого колектору від вулиці Шевченка до вулиці Савчука, керівництво КП «Чернігівводоканал» запропонувало закрити зазначену дорогу для руху автомобільної техніки.

Як буде вирішуватись проблема з ремонтом колектору поки невідомо – на проведення робіт потрібно до 25 млн. грн. А таких коштів у КП «Чернігівводоканал» на сьогодні немає і без фінансування з бюджету міста проблему не вирішити.

Треба також зазначити, що продовженням аварійної ділянки дороги по вулиці Олександра Молодчого є нова дорога, що веде на міський пляж «Золотий берег». Скоріш за все виїзд на цю дорогу з боку вулиці Шевченка буде перекрито до моменту відновлення колектору і дороги, яка проходить по ньому.

Але не тільки через відновлення проїзду по вулиці Олександра Молодчого потрібна термінова реконструкція колектору. Треба не забувати, що каналізаційний колектор було прокладено для відведення каналізаційних стоків з багатоквартирних будинків міста. Сьогодні всі стоки запущені по ділянці колектору, який проходить по вулицям Шевченка – Олега Міхнюка. Але і цей колектор не на багато кращий за зруйнований. Адже він був збудований ще раніше – у 60-ті роки минулого сторіччя і має окремі ділянки, які працюють ще з 1960 року.

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

10/04/2018

Написати нам