Люки з гербом Чернігова в’їдуть в Україну на День Незалежності

КП «Чернігівводоканал» продовжує активну заміну люків оглядових колодязів на проїзних частинах доріг та тротуарах міста. В першу чергу це пов’язано з капітальним ремонтом магістральних доріг Чернігова. Залишати старі напівпровалені колодязі та старі, відпрацьовані люки на відремонтованих дорогах – не тільки не естетично, але й небезпечно.

Після проведених закупівельних процедур, постачальником люків для Чернігова було визнано чеський концерн KASI – найбільший в Європі спеціалізований концерн з виробництва каналізаційного литва та залізобетонних виробів для будівництва інженерних мереж.

Вироблені у 2017 році люки, які постачало це підприємство в наше місто, мали на кришці логотип КП «Чернігівводоканал». Сьогодні декілька сотень таких люків вже встановлені на проспекті Миру, вулицях Мазепи, Гетьмана Полуботка, Преображенській, Гончій та ін.

Чернігів – найстаріше місто України із своєю славетною неповторною історією, Треба зазначити, що міський водопровід з’явився в нашому місті ще в 1880 році. Для обслуговування водопроводу у той час було збудовано три оглядові колодязі, вартість кожного з яких складала 50 рублів. На одному з перших люків оглядових колодязів міста, який було знайдено під час реконструкції скверу імені Богдана Хмельницького був викарбуваний герб Чернігова.

До Дня Незалежності України колектив КП «Чернігівводоканал» вирішив зробити подарунок мешканцям Чернігова, замовивши люки оглядових колодязів з сучасним гербом нашого міста. Було проведено процедуру закупівлі та замовлено 50 люків – 25 важких, які витримують навантаження у 25 тон, та стільки ж магістральних, яким «під силу» витримати понад 40 тон. Вартість люків складає відповідно 3800 грн. та 4400 грн. за одиницю з ПДВ. Нанесення герба міста жодним чином не вплинуло на вартість продукції. Але відтепер Водоканал може замовляти люки як з логотипом підприємства, так і з гербом Чернігова.

Після публікації фотографії нового люку в соціальній мережі, у громадян виникли питання щодо стандартів, за якими ці люки виготовлені, адже на фото вони побачили надпис  «ГОСТ3634-99». Відповідно документації, люки, вироблені концерном KASI, відповідають ДСТУ Б.В.2.5-26: 2005, ГОСТ3634-99, EN124 та сертифікований в Євросоюзі, Україні та Росії.

Дійсно, з 2015 року ГОСТи в Україні були скасовані – Міністерство економічного розвитку і торгівлі України видало накази про скасування розроблених до 1992 року 12 776 ГОСТів. Але, враховуючи виробничі потреби підприємців та складнощі, пов’язані виконанням зазначених вимог, було прийняте рішення про встановлення перехідного періоду – більшість ГОСТів втратить силу лише на початку 2018 року. Зараз Україна переходить на стандарти Європи і закуплені Водоканалом люки повністю відповідають стандарту EN 124-2 – про це свідчить і  маркування, викарбуване на кришці люку з правого боку. На виконання вимог законодавства України концерн KASI вже замінює прес-форму для виготовлення люків і на наступній партії, яка буде направлена до Чернігова, надпис «ГОСТ3634-99» буде змінено на «ДСТУ Б.В.2.5-26: 2005».

Багато хто запитує,  де ж саме встановлюватимуть люки з символом нашого міста? Можна стверджувати вже зараз: 25 – на магістральних дорогах та стільки ж – на тротуарах та в паркових зонах міста. Більш конкретні місця в історичній частині Чернігова будуть визначені шляхом обговорення з громадою. Але, мабуть на Красній площі міста така заміна має відбутися першочергово. Про місце і час встановлення першого люку з символікою Чернігова ми повідомимо додатково.

 

Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал»

 

22/08/2017

Написати нам